Ти тут

Православна подячна молитва після причастя

У житті кожної православної людини є події, які виходять далеко за рамки повсякденних радощів і прикрощів. Це дні, коли над ним відбувається таїнство Святого Причастя. Вони лежать в абсолютно іншій життєвій площині. Вони несуть радість, але ця радість особливого роду, що не співмірна з тією радістю, що дає нам земне життя. Це дні нашого єднання з Богом.

Відео: Благодарственние Молитви після Святого Причастя слухати ~ СЛАВА БОГУ!

Подячна молитва після Причастя

У чому значення для нас Святого Причастя?

Велике таїнство причастя Тіла і Крові Господньої робить наше людське єство родинним Богу. Його тіло і кров стають частиною нас, органічно входять до складу нашої душі і тіла. Як людина успадковує від своїх біологічних батьків, частиною яких він став в силу спорідненості по крові, певні, властиві їм якості, так і сприйнявши в себе тіло і кров Господню, ми стаємо спадкоємцями його якостей.

Господь у своєму земному житті, приносячи жертву викуплення, помер, а потім воскрес в зовсім інший плоті. Ця плоть була наділена властивостями, недоступними звичайній людині. Але Святе Причастя робить нас - творіння його рук - спадкоємцями і цієї плоті, і цього безсмертя. Крім того, Ісус Христос, втілившись від Діви Марії, сприйняв все людські якості, крім гріховності. Господь безгрішний.

Читаючи молитви, що входять в Послідування до Святого Причастя, ми просимо у Бога позбавити нас від рабства гріха, що тяжіє над нами з дня гріхопадіння перших людей - Адама і Єви. І молитви наші обгрунтовані. Адже, стаючи співучасниками Божественного тіла і крові, ми повинні позбутися від гріховного полону. За велику радість духовного оновлення і здобуття безсмертя ми дякуємо Господу Богу, підносячи йому подячні молитви після Святого Причастя.

Де і як читаються ці молитви?

Причастя Святих Тайн Тіла і Крові Христових відбувається в храмі під час літургії. Після закінчення ж читається від імені всіх, хто сподобився в цей день святого таїнства, подячна молитва після Причастя. Зазвичай її читає дяк. Але іноді парафіяни, повернувшись додому з храму, відкривають молитвослов і читають самі.

Подячні молитви після Святого Причастя

Текст, який становить подячні молитви по Святому Причасті, включає в себе п`ять самостійних молитов. Далі йдуть знамениті слова святого преподобного Симеона: «Нині відпускаєш… »- і потім читаються тексти тропарів і кондаків, в залежності від того, літургія якого святого відбувалася в цей день. Все це молитвословие служить одній меті - гідно оспівати і подякувати Господу Богу за дарування нам велику милість. Недарма подячні молитви після Святого Причастя передує словами, що закликають читати їх гаряче і від душі.

Відео: подячні

молитва перша



Ця молитва починається зі слів подяки Богу за те, що, незважаючи на всю нашу гріховність, він не відкинув нас і явив причасниками святих своїх таємниць. Далі йде прохання про те, щоб тіло і кров його послужили душевного зцілення і тілесного здоров`я. Щоб вони допомогли відбити будь-якого ворога, видимого і невидимого, просвітити пізнанням Божественних Тайн у зміцнення віри і дарували сили для дотримання святих заповідей Господніх. Ця перша подячна молитва після Причастя закінчується словами, що виражають бажання надалі присвятити життя служінню Богу, і проханням про благодатну допомогу на цьому шляху. Далі слід молитва, написана в IV столітті святителем Василем Великим.

Подячна молитва Богородиці

Молитва святого Василія Великого

Перш за все необхідно сказати кілька слів про це святе. Василь Великий народився в Кесарії в 303 році. Отримавши в дитинстві прекрасну освіту, він продовжив його в Афінах. Тут він познайомився з іншим стовпом християнства - Григорієм Богословом. Їх дружба тривала все життя. В Афінах святий Василій вступив на шлях аскетизму і пізнання християнського вчення. Незабаром він прийняв духовний сан. Святий багато подорожував. Зібравши коло однодумців, він став їх духовним наставником.

Ним написано безліч дійшли до нас богословських праць. Подячна молитва після Причастя, написана святителем Василем Великим, сповнена глибокого і щирого почуття. Він починає її зі слів подяки за всі блага, даровані йому Богом. Святитель просить Господа завжди зберігати його благодаттю і божественною силою. На завершення він молиться про те, щоб Господь сподобив його зберегти незаплямованою свою совість і завжди приступати до святих таїнств з усвідомленням своєї духовної чистоти.

молитва третя



Автором її є святий преподобний Симеон Метафраст, що жив в Греції на рубежі IX-X століть. Він увійшов в історію християнства як видатний богослов і історик. Ним створено обширнейшее збори житій святих, відредаговане й забезпечене коментарями. Написана ним подячна молитва після Причастя читається третьої за рахунком. Починаючи її, він уподібнює Господа Бога вогню, пожігающему всіх недостойних. Преподобний молить, зберігши йому життя, попалити гріховні терни, що гніздяться в ньому, і зробити його обителлю Духа Святого. Преподобний вручає себе Божому Промислу і сподівається на його захист.

Подячна молитва ангелу зберігачу

Зовсім коротка, четверта молитва

Ця мала за обсягом молитва наповнена дуже глибоким змістом. У ній укладено звернення до Бога з проханням про дарування вічного життя - головною і жаданої мети кожного християнина. Потім слова молитви волають до Господа про дарування милості на Страшному суді, який піде за другим пришестям.

Подячна молитва Богородиці

Пресвята Богородиця користується особливою любов`ю і шануванням у всіх християн. До неї зовсім особливе ставлення. Своєю чистотою і святістю вона перевершує ангельські сонми. З нею не зрівняються навіть херувими і серафими. Тому молитва, звернена до неї, починається словами, повними щирої любові. «Світло затьмареної душі, покрив, притулок, розраду і радість» - ось епітети, з яких починається принесене їй подяку за те, що вона сподобила нас причаститися крові і тіла її Сина.

Подячні молитви після Причастя

В молитві ми, визнаючи себе убитий гріхом, просимо Пречисту оживити нас. Для неї, яка народила джерело безсмертя, немає нічого неможливого. Ми просимо направити наші помисли на благі справи і наповнити серця Божественною любов`ю. І як всі попередні молитви, подячна молитва Богородиці завершується проханням про дарування нам можливості до кінця життя приймати святиню пречистих таємниць.

Уривок євангельського тексту і наступні тропарі

Після закінчення молитви до Пресвятої Богородиці читається короткий біблійний текст, що включає в себе слова святого преподобного Симеона, вимовлені ним, коли він Святим Духом прозрів в принесений в храм дитинку Ісуса втілився Бога. Його «Нині відпускаєш… »завершує подячні молитви після причастя, опис яких наводиться вище.

Молитви подяки за Причасті

Але на цьому наше подяку не закінчується. Далі читаються тропарі і кондаки, причому, які саме, залежить від того, літургія якого святого відбувалася. Це могла бути літургія святителя Василія Великого, а могла бути - Іоанна Златоуста. Крім того, якщо служилась літургія Преждеосвящённих дарів, то читається тропар святому Григорію Двоесловом і відповідний кондак. Подячна молитва ангела-хранителя в даний перелік молитов не входить, але цілком зрозуміло, що ми не можемо не подякувати зберігача нашої душі і тіла, які не віддати йому належне за все, ніж ми йому зобов`язані, в тому числі і за благодать Святого Причастя. Існує багато молитов до нашого ангела-хранителя. Можна читати будь-яку з них. Головне, щоб йшла вона від чистого серця. Готуючись до Святого Причастя, кожен читає велика кількість молитов, приписаних церковним статутом. Серед них є канон ангелу-охоронцю. Дуже добре перечитати його і після скоєння святого таїнства.

Відео: Поведінка після Причастя

Наш день після Святого Причастя

Але молитви подяки за причастя завершують собою коло наших обов`язків, пов`язаних з цим найважливішим таїнством. Свята церква настійно рекомендує присвятити цей день вивчення слова Божого, Богомисліє і турботам про збереження душевної чистоти. Краще в цей день усунутися від усього дозвільного і позбавленого духовності. Рекомендується утримання від всіляких розваг. Навіть ті з них, які в звичайні дні не засуджуються церквою, в день Причастя можуть бути недоречні. Також забороняється подружня близькість і куріння. Уста, які взяли в себе тіло і кров Господню, не повинні нічим опоганюватися. Тому абсолютно неприпустимо вживання лайливих слів.

Православні молитви подяки

Господь дарував нам для спілкування з ним потужне і надійне засіб - православні молитви. Подячні, прохальні і покаянні - вони підносять наші душі і серця. Незалежно від того, чи йде мова про церковну молитву, яку читає в храмі, або про домашню - келійно, благодатними вони стають лише за умови нашої глибокої віри і щирості, з якою ми їх вимовляємо. І кожен раз, приступаючи до них, ми зобов`язані пам`ятати, що робимо в даний момент велике таїнство спілкування з Богом.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!