Ти тут

Підготовка до причастя за порадами святих отців православної церкви

У всіх святих отців писаннях було сказано, що ніхто не може бути гідний причащання, але, тим не менш, було виділено, що кожен, хто приступає до таїнства, повинен прагнути до побачення зі Христом. Підготовка до причастя не повинна обмежуватися говіння і вичитування певних молитов. В першу чергу готовність до євхаристії обумовлена відсутністю образи чи ненависті до близьких, світлим відчуттям чистої совісті.

підготовка до причастяВ Євангелії від Матвія сказано Господом: «Якщо ти принесеш дар свій до вівтаря і згадаєш брата, з яким не примирився, залиш там приношення, доки не примириться з братом своїм». Перешкодою перед причастям є скоєні людиною гріхи. У них слід щиро покаятися перед Богом на сповіді у священика. У РПЦ прийнято приступати до таїнства натщесерце, так як тіло повинно бути предочіщено постом. Це стара традиція, яка зародилася ще тоді, коли Літургію стали творити окремо від «вечері любові» - Агапи.



Підготовка до причастя включає і особливі аскетичні правила, як-то пост в перебігу декількох днів. Але зародження цієї традиції набагато більш пізній. І пов`язано з тим, що приступати до Євхаристії стали рідко і нерегулярно. Немає чіткого визначення, скільки треба говіти. Тут все залежить від частоти прийняття святих Христових таємниць. Якщо це робиться частіше, ніж раз на місяць, то досить одноденного поста, а якщо рідше, то необхідний мінімум триденний піст. Слід нагадати, що це благочестива традиція РПЦ, яка спонукає християнина подумки заглибитися в себе і згадати про свої гріхи. До речі, в інших помісних церквах пост і сповідь перед Євхаристією не практикуються.



підготовка до причастя молитвиАле одним постом не закінчував підготовка до причастя. Молитви під час посту, ранкові та вечірні, треба не вичитувати, а творити з жалем серця. Крім щоденних молитов, слід обов`язково створити наступні канони:

Відео: Підготовка до Причастя. літургія

  • Покаянний до Господа Ісуса Христа.
  • Молебний до Пресвятої Богородиці.
  • Ангелу зберігачу.

Ці канони слід створити напередодні причастя, після вечірньої служби, а ось з ранку, в день прийняття Христових Тайн, після ранкового правила читається Послідування до Святого Причастя.

Відео: Як підготуватися до причастя? Як правильно причащатися в Церкві?

Вся підготовка до причастя спрямована на те, щоб людина відчув і усвідомив свою негідність, гріховний спосіб життя і помислів. І як наслідок, приступив до таїнства з почуттям щирого покаяння. Основною помилкою багатьох неофітів є ставлення до таїнств як до якоїсь магічної процедурі. Слід дуже чітко усвідомити таке: все, що робиться в храмах, не магія. На цьому, перш за все, ґрунтується віра в автокефальних церквах сповідують Православ`я. Світ великий і різноманітний, і в усіх інших християнських конфесіях це розуміння святоотеческих істин спотворено до невпізнання. Вкрай небезпечно думати про Євхаристію виходячи з визначення «opus operato». православ`я світЦе католицький підхід до церковних таїнств. У них таїнства відбуваються в силу проведених дій: сказав священик певні слова, і не має значення після цього, вірить приступає до чаші в Христа чи ні, але таїнство робить свій «благе» дію. Ще ап. Павло сказав: «Через це поміж вас хворіють і навіть помирають, що негідно приступаєте до Святих Христових Тайн» (1-е Кор. Гл. 11 ст. 29-30). А це означає, що як би рідко людина не підходив до чаші, підготовка до причастя повинна бути пов`язана зі своїм внутрішнім перетворенням. Пам`ятайте, що св. Іоанн Златоуст півтори тисячі років тому привів такий приклад: «У Юду Іскаріотського диявол увійшов разом з причастям, на таємній вечері».

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!