Ти тут

Як правильно молитися: будинки і в церкві

Відео: Як правильно молитися вдома, щоб Бог почув?

Молитва - це не просто прохання і подяку Богу. Це спосіб стати трохи ближче до світлих силам невидимого світу. Часто в конфліктній або екстремальної ситуації молитва «про себе» дуже допомагає, заспокоюючи не тільки вас, але і оточуючих, і чудесним чином змінюючи ситуацію. Є особливі молитви, які дозволяють захиститися від бісів. Вони корисні в ситуаціях, коли ви відчуваєте невмотивований страх або приходять нав`язливі думки. Будь-яка щира молитва дієва. Однак знати, як правильно молитися, все ж треба.

Відео: Як правильно ставити в церкві свічки.

Як правило, від православного християнина кожен день потрібні ранкові, вечірні молитви, молитви перед прийомом їжі і після їжі, а також молитва в церкві. Тих з нас, хто не ходив до недільної школи, не навчили, як правильно молитися. Зазвичай спочатку молитися не дуже важко, допитлива людина цікавиться кожним словом в молитві і йому цікаві самі слова усного молитви. Потім приходить час, коли доводиться змушувати себе молитися, слова вже не нові, і думки легко розсіюються. Однак якщо звичку молитися не кинути, то через деякий час кожне слово молитви стане для вас нібито нотою улюбленої пісні, ви станете ловити себе на тому, що вимовляєте багато молитви про себе «співуче», особливо часто це буває, якщо людина регулярно ходить на церковні служби. Непогана альтернатива нав`язливою музиці, яку важко викинути з голови.

Відео: Як правильно молитися в Церкві?



Спочатку обговоримо те, як правильно молитися вдома. Потрібно придбати невелику книгу з ранковими і вечірніми молитвами. Початківцю можна не читати відразу повне зібрання молитов для ранку і вечора - «ранкове і вечірнє правило». Є кілька молитов, що читаються на початку правила, їх читати обов`язково всім, а потім йдуть пронумеровані молитви, які можна читати частково, наприклад, по три в день, завершуючи молитву обов`язковими молитвами (вони йдуть після пронумерованих). Якщо ви готуєтеся до причастя, читати потрібно все молитви. В середньому, читання молитов займає 20-25 хвилин, якщо їх читати повністю. Як правильно читати молитви? Замислюючись про кожне слово, вимовляючи молитви вголос чи пошепки. Вимовляти потрібно обов`язково, нехай навіть одними губами. Це дозволить краще налаштуватися на молитву і швидше запам`ятати напам`ять молитви.

Що робити, якщо увага розсіюється? Деякі батюшки радять виділити певний час на молитву, наприклад, 15 хвилин. Якщо це звичайний день, а не підготовка до причастя, коли прочитати потрібно все, то вам потрібно читати уважно і стежити за собою. Як тільки відволіклися - повернутися до того місця, яке пам`ятається, і так читати, поки відведений час не закінчиться. Це виховує зосередженість, незважаючи на те, що деякі молитви ви спочатку не будете встигати прочитати.

Відео: Як правильно молитися за померлих?



Виконання ранкового і вечірнього правила, як і дотримання щотижневого поста в середу і п`ятницю, дуже важливо. Якщо у вас дуже мало часу через зовнішніх обставин, прочитайте вранці і ввечері один раз «Символ віри», три рази «Отче наш», три рази «Богородице, діво, радуйся». Це можна робити, тільки якщо у вас дійсно мало часу і є поважна причина браку часу. Про те, що правило було скорочено або не виконувалося, потрібно зізнатися на сповіді. Перед їжею і після їжі молитися теж обов`язково, перед їжею можна прочитати «Отче наш», а після їжі - особливу молитву після їжі.

Як правильно молитися в церкві? Найголовніше - без необхідності не привертати до себе увагу і не заважати іншим молитися. Ставайте на коліна, коли стають все, ставте свічки до або після служби, якщо ви не стоїте біля свічника, не ходіть без великої потреби по храму. Жінкам прийнято молитися в лівій частині храму, чоловікам - у правій. Але це правило не завжди дотримується, особливо якщо в дану церкву ходить мало чоловіків. У черзі на миропомазання і причастя прийнято пропускати чоловіків вперед. Можна купити книгу про літургії, де викладені основні молитви, це дозволить зосередитися на тому, що відбувається, і краще розуміти те, що відбувається, молячись «про себе» разом з хором.

Більшості з нас далеко до «геніїв релігійності» - святих, але і наша молитва Богу потрібна. Це можуть бути не церковнослов`янські слова, а щирий заклик від самого серця. Бог почує і допоможе, особливо у важкій ситуації. Просто покличте його в молитві.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!