Ти тут

Молитви перед причастям в традиції ранньої церкви

Відео: Чи потрібно постити перед причастям?

Дослідники перших християнських громад помічають серйозні відмінності в тому, що означало причастя в раннеапостольскіе часи і в тому, як це розуміється тепер. Інше значення мали й молитви перед причастям. Наприклад, відомі церковні історики Н. Афанасьєв і А. Шмеман, досліджуючи Діяння апостолів і послання Павла, пишуть про те, що Євхаристія часів апостолів - це подячна (адже слово «Євхаристія» означає подяку) або поминальна трапеза, коли преломляли хліб «по домівках» віруючих, де разом згадували Господню Вечерю. Старший або більш навчений досвідом християнин благословляв хліб, і всі присутні їли цей хліб - «причащалися разом з Господом». Саме так розуміли слова Христа про те, що це слід робити «на згадку».

Відео: Причастя - 03.07.2016

Звичайно, Діяння апостолів скупо говорять про цю тему, проте там можна побачити, що віруючі, які збиралися навколо апостолів, були в спілкуванні з ними, ламанні хліба «в радості і простоті серця» і молитвах. Тобто, мова йде про те, що під час цих трапез говорилися спеціальні молитви до причастя. Ці молитви, де йдеться про спогаді Таємної Вечері, зробилися згодом головною частиною канону особливої євхаристійної літургії - анафори (в перекладі з грецького - приношення). Власне, першими богослужіннями і анафорами і були такі загальні трапези ламання хліба, які, як правило, відбувалися в певний «День Господній», тобто, в день, коли згадували про воскресіння Христа, і тому почали називати його неділею. Збережені слова таких молитов ще й про те, що благословенний хліб пропонується і Господу, і про вдячність Йому за цю трапезу.



У Діяннях Апостолів згадується випадок, коли апостол Павло, перебуваючи в Троаді, зробив чудо і зцілив впав з вікна юнака. Але апостол прийшов до цього міста як раз в неділю, коли всі віруючі зібралися для Євхаристії, тобто, ламання хліба. І зцілений апостолом юнак теж потім переломлює хліб і розмовляє з Павлом, поки не починає світати. Таким чином, в цьому оповіданні можна побачити всі основні елементи євхаристійної літургії ранньої Церкви - спільна трапеза і переломлення і благословення хліба. Правда, в тексті не згадуються молитви перед причастям, але вони маються на увазі.



У ранньому християнстві до такої прічастітельной трапезі «агапе» (тобто, трапезі загальної любові) допускалися дуже благочестиві люди, які готувалися до цієї події шляхом важкої і тривалої аскези, інакше кажучи, «говіння». Справа в тому, що в ранній Церкві хрещення відбувалося не тільки водою, але і Духом Святим, і, таким чином, воно було поєднане з рукоположением, а кожен християнин ставав свого роду священиком і зобов`язаний був вести життя, присвячену Богу. Тому і причастя відбувалося старшим з християн, і сама Церква розумілася як євхаристійне зібрання (недарма слово «літургія» означає «спільна справа», і молитви перед причастям були закликом до Святого Духа і вдячної проханням до Бога не залишити ці збори Своєю благодаттю.

Підготовка до причастя очищенням покаяння, молитвою і постом збереглася і в сучасних традиційних Церквах - як Православної, так і Католицької. Молитва перед причастям в православній традиції складається з домашньої і власне церковної. Благочестивий православний перед причастям повинен будинки читати так зване Послідування, а також канони (покаянний, до Богородиці і ангела-хранителя) і акафісти. А напередодні таїнства йому слід бути присутнім на вечірній службі. В католицьких прічастітельних молитвах наголос робиться на віру в Преосуществленіе, тобто реальну присутність Бога і Людини в освяченій облатки.

Відео: ієрей Сергій ШІРАПОВ: ЦЕ ВАЖЛИВО ЗНАТИ КОЖНОМУ причасниками

Цікаво, що як форму, так і дух християнської прічастітельной трапези ранньої Церкви довгий час зберігали саме ті християнські рухи, які чинили опір церковної рітуалізаціі Причастя і заперечували Преосуществленіе і пропозицій, ломлячи хліб в спогад Таємної вечері і в подяку. Наприклад, середньовічні катари, за свідченням домініканського вченого А Донді, читали тільки Отче Наш як молитви перед причастям, тобто перед трапезою, на якій їх клір (християни, дали обітниці святого життя) благословляв хліб для віруючих, «для зборів». Крім того, вони говорили слова, схожі на доксологія, тобто, заключне подяка, яке наводиться у апостола Павла в Посланні до Коринтян.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!