Ти тут

Молитва на ніч - навіщо потрібна і як правильно молитися

Молитва потрібна будь-якій людині перш за все для підтримки свого здоров`я - духовного і фізичного. Для цього існують особливі молитовні правила - ранкова молитва і молитва на ніч. Будь-яка молитва - це серйозна праця, тому потрібно привчати себе до того, щоб не приступати до сніданку без прочитання ранкових молитов і не лягати спати без щовечірніх.

Архімандрит Георгій писав, що ніякі інші молитви не можуть замінити ранкових і вечірніх. Як їжа - це їжа для плоті, так молитва - це їжа для підкріплення душі. Ранкове правило і молитва на ніч можуть займати всього близько 20 хвилин, а користь для душі від них буде просто неоціненна.

Молитва може звучати по-різному. Це можуть бути «Отче наш… »,« Богородице, Діво… », Ісусового молитва, акафісти або псалми. Можна молитися і своїми словами, просто від душі звертаючись до Бога з щирим каяттям, вдячністю, гімни, благословенням.

Відео: КА ПРАВИЛЬНО ЧИТАТИ МОЛИТВИ

Дуже важлива регулярність молитви, її сталість. При цьому, вичитуючи одні і ті ж слова, необхідно стежити, щоб вони не знецінювалися, що не вимовлялися формально, без уваги. Адже молитва насамперед - це розмова з Богом, зустріч зі Всемогутнім Люблячим Отцем. Це діалог, в якому говоримо не тільки ми. А значить, необхідно навчитися і трохи мовчати під час молитви, щоб серце наше могло прислухатися до глибини Божої.

Будь-яка молитва, в тому числі і молитва на ніч, передбачає абсолютну чесність. У ній не повинно бути нічого надуманого, нещирого. Не потрібно підбирати особливі слова або теми для спілкування з Богом. Молитися треба саме про те, що лежить у нас на серці. Але основний сенс молитви - це все ж не якась прохання, а зустріч з Господом, можливість відкритися для Його присутності в нашому житті.



Потрібно намагатися вимовляти не тільки ранкові молитви і молитви на ніч, а молитися протягом всього дня. Молитва, як камертон, налаштовує все життя і всі дії християнина. Вона оберігає від поганих думок і вчинків, допомагає знайти вірний вихід зі складних ситуацій і дає сили і розуміння, як жити по волі Божій.

Ісус учив нас жити і думати тільки про сьогоднішній день, бо «у кожного дня достатньо своїх турбот». Тому перед сном важливо зупинитися і обдумати прожитий день, покаятися в своїх непристойних вчинках, подякувати Богові за ті дари, які Він нам сьогодні дав по доброті своїй. У суєті дня ми часто не помічаємо цих великих дарів і здається, що і дякувати нам не за що. Але озирніться - кожному з нас багато дано від життя. Коли хтось посміхнувся або зробив добру справу для нас - це Божий дар. І якщо ми змогли для кого-то бути добрими і корисними сьогодні - це теж милість Божа, тому що бажання робити добрі справи, серцеву можливість для цього може дати тільки Господь.



Ніколи не можна засипати в гніві або в образі. Біблія вчить нас про це: «Та не зайде сонце у гніві твоєму». Ніхто не знає, скільки відпущено днів життя нам і нашим близьким, тому бажання помиритися завтра може ніколи не здійснитися.

Випробовуйте свою совість кожного разу в кінці дня. Якщо було щось погане - потрібно миритися і каятися, щоб не складати каміння образ і гніву в своєму серці. Це дуже важкий вантаж, не потрібно нести його в свій наступний день.

І ще один важливий момент у вечірній молитві - ми передоручати наше життя, наш сон і наше пробудження волі Господа. За його милості ми і наші близькі можемо прокинутися завтра і перейти в наступний день життя. На все Його свята Воля.

Відео: Молитва за чотках. о.Вячеслав Брегеда

Ми молимося не тільки всемогутньому Богу, а й уповаємо на захист Божої Матері і всіх святих, адже вони наші небесні покровителі й захисники. Необхідно також звертатися до Ангелу Хранителю - з проханням оберігати нас від спокус і не давати згорнути з Божого шляху.

Ось приклад того, як будується молитва на ніч православна:

Відео: Як правильно молитися за померлих?

«Господи, Всемогутній Вічний Боже, Милостивий і Людинолюбний, прости мені, будь ласка, всі, в чому згрішив перед Тобою сьогодні справою, думкою або словом. Даруй мені спокійний і мирний сон. Пішли мені Ангела Твого, зберігача душі моєї, щоб він покривав мене і оберігав від усякого зла. Дякую Тобі, Господи, за цей день і за дарунка спасіння Твоє. Дякую Тобі, Господи, за все, що було, за все, що є, і за все, що буде. Славу віддаю Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь ».

Давайте будемо вчитися молитві, щоб вона досягала серця і сходила до небес до Бога. Попросимо Господа, Божу Матір і всіх святих, щоб вони навчили нас молитися всім серцем, бо без молитви неможливо жити, а без Бога і без Церкви Його неможливо врятуватися. Мир вам.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!