Ти тут

Як правильно сповідатися, що говорити і про що думати в храмі

Потреба в покаянні абсолютно природна для людини віруючої і воцерковленного. Ті ж, хто ходить в храм дуже рідко і черпають свої уявлення про релігійне життя з чуток і новинних порталів, найчастіше вважають, що святі таїнства є порожня формальність і ні до чого не зобов`язує ритуал.

як правильно сповідатися що говорити

Відомий сатирик, очевидно, бажаючи уславитися прогресистів і в черговий раз продемонструвати власну дотепність, договорився до того, що «не потребує посередників між собою і Богом». Ось так, він готовий поговорити з ним безпосередньо, як з приятелем, без всяких там церковних «цяцьок-Міглей».

Пояснення небажання сповідатися, як правило, шукається не в свою неповторну духовну лінь, а у відсутності часу і гідних за своїми масштабами порушень релігійно-етичних норм. «Я не грішу!» - Саме по собі таке висловлювання свідчить про гордість, що стоїть на першому місці в списку смертних гріхів, так як саме вона штовхає людину на всі інші.



таємниця сповіді

Відео: Хочу перший раз піти на сповідь, але не знаю з чого почати

До того ж багато хто не знає, як правильно сповідатися, що говорити і як готуватися до цього таїнства, і замість того, щоб дізнатися про це, соромляться признатися в своєму невігластві, часто навіть в зрілому віці. І лише переживши справжнє горе, деякі з нас спрямовуються в храм. Як з`ясовується, гріхів більш ніж достатньо, і розповісти священику є про що.



Але ж зовсім нескладно дізнатися, як правильно сповідатися. Що говорити, рішення серйозне, і спочатку викликає боязкість. Важко визнавати свою неправоту перед близькими або підлеглими по службі, яких образив. У нашому «цивілізованому суспільстві» культивується думка про те, що, вибачаючись перед тими, кого людина вважає нижче себе, він упускає свій авторитет і позбавляється будь-якого поваги. Насправді це не так, а зовсім навпаки, просто перемогти власну гординю дуже важко.

сповідь бесіда з богом

Але, крім моральних перешкод, існують і «технічні». Підготовка до обряду включає триденний пост, до того ж потрібно прийти на службу рано вранці, а перед цим дізнатися в церкві дні, коли проводиться таїнство. Щоб з`ясувати, як правильно сповідатися, що говорити і як діяти, можна звернутися до знайомих і друзів, вони порадять. Але, в общем-то, особливих правил немає. Прийшовши на службу, потрібно відстояти її в ревної молитви і встати в загальну чергу. Поспішати не слід. У храмах нерідкі випадки, коли священик відмовляється сповідувати посварилися через черги.

сповідь бесіда з богом

Дуже корисно буде для прихожанина, якщо він попередньо складе список власних гріхів і навіть накидає його на папері, звіряючись з Заповідями і списком смертних гріхів. Чи не треба лукавити, обдурити можна не тільки священика (він жива людина), а й навіть себе самого, тільки Бога ввести в оману неможливо. В процесі очікування можна подивитися на прикладі інших, як правильно сповідатися. Що говорити, вирішити потрібно самостійно, але головне, щоб мова була щирою, і в ній містилося каяття. Абсолютно неприпустимо вихвалятися своєю «заповзятістю» і виправдовувати власні дії тим, що хтось «перший почав». Зрозуміло, існує таємниця сповіді, і можна не турбуватися про те, що інформація про гріхах стане комусь відома. На священика наслідки власних гріхів звалювати не слід, тим більше що оточуючі люди теж не завжди сліпі і можуть дізнатися про поганий вчинок зі своїх джерел.

Відео: Як підготуватися до причастя? Як правильно причащатися в Церкві?

Після сповіді може бути накладена покута у вигляді прочитання молитов або додаткового поста, але індульгенції видавати в православної церкви не прийнято, тому каяття повинно супроводжуватися відмовою від подальшого негідної поведінки, інакше будь-який відпущення гріхів перестає діяти. Сповідь - бесіда з Богом з метою примирення, і настрій має бути відповідне, як у кожного, хто просить вибачення. Береже вас Господь!

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!