Ти тут

Чи можна причащатися без сповіді? Чи можна причащатися без сповіді в великий піст?

Відео: Чи можна причащатися без сповіді?

Багато православні християни, особливо ті, хто тільки недавно воцерковився, задають питання священиків та вірних: «Чи можна причащатися без сповіді?» Однозначно і категорично відповісти не можна, але, тим не менш, це буде швидше "немає", ніж "да". Чому? Щоб не було спокуси.

Відео: Чи можна причащатися без поста.Священнік Ігор Сильченко

Навіщо придумали сповідь?

Зазвичай, відповідаючи на таке питання, священнослужителі вступ починають з цитування Старого Завіту, де мова йде про Адама і Єву. Спочатку наші прабатьки жили без гріха в Едемі, спілкувалися між собою і з Богом. але в райському саду мешкав Змій (диявол), що спокусив Єву, потім згрішив і Адам. З того часу людина і Бог віддалилися один від одного. Щоб знову примиритися з Богом, людям потрібно покаятися в своїх вчинках.чи можна причащатися після соборування без сповіді

У чому ж сенс цього епізоду? Пам`ятайте, Бог, створивши чоловіка і жінку, сказав приблизно так: «Живіть, користуйтеся дарами, але з цього дерева плодів не їжте». Коли Єва опинилася поруч з забороненим деревом, Змій-спокусник розповів їй, що вона дізнається багато, якщо з`їсть плід. Вона послухалася Бога, але погодилася з дияволом. Після такого трагічного випадку людина назавжди був вигнаний з раю.

Що таке Причастя?

Давайте подивимося, яке відношення ця історія має до сучасника. Чи можна причащатися без сповіді і що таке Причастя? Після гріхопадіння в Едемі протягом багатьох тисяч років праведники знали Бога, але жили за іншими законами, які написав Мойсей. Через деякий час на землю прийшов Син Божий - Ісус Христос - і встановив новий закон - Євангеліє (Новий завіт). Напередодні дня розп`яття Він зібрав своїх учнів і сказав: «На згадку Мою будете їсти хліб і пити вино, бо це є Мої тіло і кров». Під цими словами Господь мав на увазі Причастя.чи можна причащатися без сповіді

Відео: Як ставитися до практики Причастя без сповіді?



На жаль, кожен з нас (навіть святі) грішили і грішимо. Безгрішний був тільки Ісус Христос. Щоб з Богом-Отцем, Сином і Святим Духом примиритися, потрібно щиро покаятися в своїх вчинках, очистити свою душу від бруду.

Про таїнство Євхаристії

Простим людям не дано бачити, як відбувається підготовка Причастя біля вівтаря після загального співу «Отче наш». Не бачать, що відбувається, навіть самі священики, тільки знають, що це за таїнство, тому моляться про перетворення вина і хліба в тіло і кров Христа. Є свідчення того, як деякі святі люди бачили біля вівтаря Немовля, безліч ангелів, Божу Матір. Ось так, невидимо для людського ока, відбувається справжнісіньке диво, до якого потрібно серйозно готуватися. Після таких історій, як правило, люди вже не задають питання: «Чи можна причащатися без сповіді?» Адже кожен християнин в такому випадку відчуває свою негідність перед причастям.

Великий піст і Різдво Христове



Є таке правило церковне щодо Великого посту: якщо постив усі дні, причащався хоча б раз, ходив до храму регулярно, то можна причаститися в Пасхальну ніч. У Велику суботу дозволяють після таїнства сповіді причаститися вранці на літургії. Якщо людина протягом дня вона не згрішила, молився, готувався до нічного службі, то йому можна причащатися без сповіді знову. Таке ж правило діє і в різдвяний святвечір.

А якщо перед смертю не причетний?

Нерідко люди з хвилюванням запитують: "Померла близька, а він не причащався. Де буде його душа?"чи можна причащатися без сповіді в великий піст

Відео: Про підготовку до Причастя. Як часто потрібно сповідатися? Олексій Ілліч Осипов

Є одна історія про черницю, яка піддалася спокусам і пішла в світ. Там жила з чоловіками, розважалася. Але прийшов час, вона отямилася, зрозуміла, що накоїла, і вирішила повернутися. Поки йшла до рідного монастир, плакала, каялася, підійшовши майже до воріт обителі, померла. Як пізніше дізналися дивом насельниці монастиря, їх заблукала сестра потрапила в рай, вона прощена Богом, тому що плакала про свої гріхи, щиро просила у Господа прощення. Цей випадок відповість на питання: «Чи можна причащатися без сповіді?» Але потрібно пам`ятати, що це дозволяється лише у виняткових випадках, наприклад, солдат вмирає під час битви на війні, або тяжкохворий, до якого не може приїхати священик.

Соборування, сповідь і причастя

Під час Великого посту, перед Різдвом проходить соборування. Що це таке? Під час цього таїнства читають сім Євангелій і помазують хрестоподібно віруючих людей. У чому полягає ця дія? Священики моляться про здоров`я собору. Багато священиків говорять, що соборуватись потрібно при хворобах.можна причащатися без сповіді

«Чи можна причащатися після соборування без сповіді, адже всі гріхи знімаються з цим таїнством?» - Нерідко чують таке питання батюшки. Грамотний священик задасть зустрічний: «Хто вам сказав, що з соборуванням всі ваші гріхи змиваються?» Насправді в чині соборування практично нічого не сказано про прощення гріхів в цілому, є тільки моління за здоров`я. Зазвичай можна чути відповідь перед соборуванням: «Можете підійти до сповіді після соборування, якщо до нього не встигаєте». Тут нічого не сказано про причасті.

Ось ми і розібрали питання про те, чи можна причащатися без сповіді в Великий пост, чи можна після соборування приступати до Євхаристії. Будь-які подібні питання потрібно обговорювати тільки зі священиком, у якого сповідаєтеся.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!