Ти тут

Як правильно сповідатися: необхідні знання

Коли людина збирається на першу в житті сповідь, у нього виникає багато питань. Наші предки вперше сповідалися після 7 років і тому з дитинства знали, як себе вести правильно. У наш час багато хрещені, але на сповіді не були ні разу. Ми ж часто боїмося не тільки першої сповіді, але і наступних. Насправді боятися треба не сповіді, а гріха. Як правильно сповідатися і причащатися?

Пам`ятайте, що поруч з вами і батюшкою на сповіді варто сам Господь Ісус Христос, приймаючи вашу сповідь. Тому те, що ви розповідаєте батюшки, ви розповідаєте самому Богу. Якщо ваше каяття щиро, гріхи після сповіді вважаються повністю прощення. Як відомо, православні християни вірять в те, що душа після смерті повинна пройти через випробування, звані митарства, на яких дає відповідь бісам за всі скоєні в життя гріхи. Гріхи записуються спеціально поставленим до людині бісом. Так ось, якщо гріхи були прославляють, то біси їх більш не бачать в своїх свитках, за свідченням авторитетних православних джерел. Якщо ви забули якийсь гріх, то він теж очищається на сповіді. Однак якщо гріх був свідомо приховані, то це посилює ступінь гріха - і вся сповідь буде вважатися недійсною. Тому заздалегідь морально підготуйтеся до того, що доведеться сказати все, обтяжлива совість, як би важко вам це не здавалося. Якщо ви забули сказати на сповіді про щось серйозне, скажіть про це на наступній сповіді.



Як правильно підготуватися до сповіді? Якщо сповідь перша, то варто заздалегідь домовитися з священником про неї, тому що вона зазвичай буває довгою і краще заздалегідь сповідь запланувати. Якщо ви боїтеся, постарайтеся вибрати найбільш симпатичного вам священика для першої сповіді. Різні батюшки по-різному спілкуються з парафіянами, щоб краще зрозуміти того чи іншого батюшку, треба походити на недільні служби та послухати проповідь.

Сповідь як таїнство доступна тільки для хрещених. Є спеціальні книги для готуються до сповіді. У них перераховані гріхи для бажаючих знати, як правильно сповідатися. Назви багатьох гріхів для вас можуть виявитися незнайомими і незрозумілими. Розібратися у всьому і засвоїти дуже багато інформації швидко здатні не всі, тому не намагайтеся вказати абсолютно всі гріхи з книги в своїй сповіді. Краще просто візьміть окремий аркуш паперу і на ньому напишіть все, у чому вас звинувачує совість. Вам на цьому етапі не потрібні визначення всіх гріхів, хоча з часом церковну лексику освоїти потрібно. Лист візьміть з собою на сповідь, так робили люди здавна. Тоді ви не будете на сповіді боятися недоговорити і піти з відчуттям несделанного справи. Після сповіді багато батюшки рвуть листок з гріхами, і це викликає полегшення. Так роблять не завжди, проте в деяких церквах така практика зустрічається.



Якщо ви хочете причаститися, потрібно знати, як правильно сповідатися, бо сповідь - своєрідний допуск до причастя. Під час сповіді потрібно попросити у батюшки благословення на причастя. Якщо ви дотримувалися покладений перед причастям пост, прочитали необхідні молитви, були на службі напередодні і батюшка вважатиме покаяння достатнім, він допустить вас до причастя. Причащають зазвичай вранці натщесерце, після півночі їсти і пити перед причастям не можна. Якщо вранці ви згадали ще один гріх, у вас є можливість повністю здійснити покаяння на ранковій сповіді. Хоча рішення про необхідність додаткової сповіді приймає кожен конкретний батюшка, тому з питаннями варто звертатися безпосередньо до священнослужителя, який сповідує вранці.

Деякі правила поведінки. Перед сповіддю батюшка читає особливі молитви з охочими висповідатися, їх треба хоча б слухати, поки ви ще їх не знаєте. Часто в черзі на сповідь варто кілька людей, коли ви станете наступним «на підході» до батюшки, потрібно скласти руки на грудях, неголосно сказати «Вибачте мене брати і сестри» і вклонитися людям. Коли ви підійдете до батюшки, потрібно перехреститися, поцілувати лежать Євангеліє і Хрест і тихим голосом сказати, що приносите покаяння перед Богом в тому, що робили те-то і те-то. Чи не сперечайтеся, відповідайте на питання батюшки і вислухайте його повчання. Потім він накриє вас єпитрахиллю і прочитає молитви, після яких гріхи будуть прощені.

Чи не дивуйтеся, навіть найдосвідченіші в церковному житті люди колись не знали, як правильно сповідатися. Пам`ятайте, в очах Бога немає морально нейтральних вчинків. І людина, яка відчуває близькість з Богом, завжди знайде, в чому собі дорікнути. Це цілком нормально і властиво всім віруючим. Після першої сповіді вам захочеться сповідатися ще і ще, щоб наближатися до «чистоті, бачачи Бога».

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!