Ти тут

Праведний багатостраждальний іов: хто це і чим він знаменитий?

Відео: Закон Божий. Історія багатостраждального Іова

Згадка про мученика є в різних біблійних переказах. Так, розповіді про праведника можна зустріти в посланні апостола Якова. Але більш повні відомості містяться в біблійній книзі Іова.

багатостраждальний Іов

життя мученика

Всю долю нашого персонажа описує Старий Заповіт. У книзі йдеться, що це була людина, хто від злого, справедливий, невинний і богобоязливий. У нього була дружина, три дочки і семеро синів. Багатостраждальний Іов мав багатство і щасливу сім`ю. На такий успіх звернув свою пильну увагу Сатана. Він переконував Бога в неправдивому благочесті Іова, кажучи, що якби у нього не було подібної сім`ї і багатства, він не був би таким непорочним. Якщо відібрати це земне щастя, можна буде побачити справжню сутність цієї людини. Бог вирішив дати Сатані можливість перевірити це різними випробуваннями і спокусами. Він хотів переконатися в чистоті і безгреховности Іова. Як і домовилися, Сатана одноразово відібрав дітей, а потім і багатство. Побачивши, що людина залишилася відданою Богу і непохитним, він додав йому ще більше страждань у вигляді жахливої прокази, яка покрила всі його тіло. Багатостраждальний Іов став ізгоєм. Це змусило його покинути місто, нещасних довелося постійно соскребать черепком струпи з усього тіла, при цьому перебуваючи в бруді і гною. Побачивши, як мучиться чоловік, дружина стверджувала, що потрібно перестати вірити в Бога і відректися від нього. праведний Іов багатостраждальнийТоді в якості покарання Іов помре. У відповідь праведник заявив, що коли Бог нам дарує щастя, в наше життя приходить радість. Ми приймаємо такий дар, але точно так само повинні приймати ми і послані нам нещастя. Багатостраждальний Іов з терпінням переносив всі негоди, продовжуючи з такою ж силою і далі вірити в Бога. При цьому він навіть не допускав злих думок або докорів в сторону свого творця. У Іова було багато друзів, які, дізнавшись про його муках, спочатку просто мовчки співчували бідоласі. Однак потім прийшли і почали шукати виправдання такому горю в його минулому. Вони вважали, що людина повинна страждати за попередні гріхи. Почали розмову про його провини перед Богом і про те, що тепер він повинен покаятися за скоєні вчинки. Адже ніщо не залишається безкарним. Але святий Іов Багатостраждальний був чистий перед Богом і, навіть переживаючи такі муки, що не зронив жодного слова нарікання в його сторону. Він намагався пояснити друзям, що не має гріхів і терпить такі страждання тому, що Господь по своєму, недосяжного для людини розуму, одним дає щасливу долю, а іншим - випробування. Переконати їх так і не вийшло. У відповідь вони сказали, що Іов представляє своє покарання незаслуженим, оскільки намагається себе виправдати і доводить свою невинність. Після такої розмови праведник в молитві просив у Бога докази своєї невинності, щоб друзі йому повірили. праведний Іов багатостраждальний Незабаром Господь у вигляді бурхливого вихору з`явився перед ним. Бог вказав на його прохання як на зухвалі і самовпевнені, оскільки Іов вимагав звіту. Господь говорив про те, що для людей є багато незбагненного в миротворении, створенні всього живого, а бажання дізнатися справжні причини, за якими одні живуть щасливо, а інші - в муках, пізнати таємницю долі пренахабно, це просто не дано звичайній людині.

Відео: Уроки православ`я. Про віру Іова Багатостраждального з прот. Віктором Вільчинським. Урок 3. 25 травня 2016

зцілення мученика



Незабаром Багатостраждальний Іов почав одужувати і наживати ще більше добробут. Після всіх пережитих мук Господь благословив його, подарувавши знову трьох дочок і сімох синів. Іов побачив чотири покоління свого потомства, проживши ще 140 років (в Старому Завіті говориться, що в цілому він жив 248 років). Такий приклад навчив друзів боятися тільки меча Господнього, а позбавлення земних благ і тілесні муки можна витримати.

Відео: Страждання Йова православний мультфільм

святий Іов багатостраждальний

Західна філософія



Серен К`єркегор був християнським мислителем і висловлював свою думку про те, що у вчинках Іова набагато більше мудрості, ніж у всіх працях Гегеля. Він порівнював пізнання мучеником волі Божої з побудовою думок багатьох великих філософів. Зокрема, і Сократа, який щиро був упевнений в силі людського розуму. Сучасні філософи, такі як Лев Шестов, трактують історію про Йова з точки зору ірраціоналізму.

Священна книга мусульман

Коран описує Іова як пророка Айюба - гнаного і пригніченого. Існує думка, що праведний Іов Багатостраждальний був прабатьком давніх римлян. На території держав, головною релігією яких є іслам, було безліч міст, в яких нібито перебувала гробниця Іова. Це Салала в Омані, сирійський Дайрі-Аййуб, селище поруч з містом Рамле, мавзолей в Бухарі Чашма-Аюб, в Туреччині - колишня Едесса.

храм Іова багатостраждального

Російська сучасна філософія

політичний і релігійний філософ Микола Бердяєв вважає, що такий приклад мученика спростовує думку євреїв про те, що за безгрешное поведінку людина повинна бути нагороджений ще за життя. У той же час всі проблеми, які обрушуються на плечі людини, - це покарання за його гріхи, Божий гнів, який свідчить про відхилення стражденного і праведника з вірного шляху. За твердженнями цього філософа, людство просто не може зрозуміти саму суть безвинного страждання. Люди ніяк не можуть відмовитися від доцільності всього, що відбувається в навколишньому світі. Дуже багато хто впевнений у тому, що якщо існує покарання за недосконалі гріхи, значить, Бога просто немає, як немає і Божого промислу.

зведення церкви

У Сарові, неподалік від міського кладовища, в жовтні 2008 року почали будувати дерев`яний парафіяльний храм Іова Багатостраждального. У підставі вівтаря провели урочисте закладення каменя. На цю подію приїхав Арзамаський і Нижегородський архієпископ владика Георгій. храм Іова багатостраждального г саровДалі будувався храм Іова Багатостраждального набагато повільніше, з труднощами, пов`язаними зі стрімким розвитком економічної кризи в 2009 році. 2010 рік був періодом, коли вирішувалося безліч господарських питань, таких як внутрішнє оздоблення та утеплення, проведення протипожежної сигналізації та електричних мереж. Найважливішим було виготовлення куполів. Перший хрест освятили у 2011 році, 22 квітня. Через три дні провели першу Божественну літургію. Наступна відбулася 19 травня - на честь Першого Престольного свята. 28 червня храм Іова Багатостраждального (м Саров) був освячений митрополитом Нижньогородського та Арзамаським Георгієм.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!