Ти тут

Стражденний - це блаженний. Християнська інтерпретація страждань

Відео: Святий мученик Уар і з ним семи вчителів християнських ок 307

У християнстві страждання завжди розглядалися як чесноти. Стражденний - це людина, яка має особливе благовоління Господа, бо за гідне перенесення страждань Всевишній обіцяє винагородити чого, якщо не на землі, то за порогом смерті в блаженної вічності.

стражденний це

Заповіді блаженства і страждання

Проповідь Ісуса Христа, відображена в Євангеліях, явно орієнтована на людей небагатих, гноблених і терплять ті чи інші негоди. Слово «стражденний», синонім якого в християнстві - слово «святий», відноситься Христом до різних категорій людей. Красномовно про це говорять так звані заповіді блаженства.

Відео: Книга Пророка Михея. глава №1



У них стражденний - це жебрак, плаче, шматує і відчуває спрагу, вигнаний за правду, людина, яку несправедливо зневажають. Проте, Христос не говорить, що Бог негайно позбавить від страждань звернувся до нього людини. Страждання можуть попускати понад і лише терпіння, смиренність і покірливість ставляться в заслугу. Якщо ж страждання переносяться з образою і злістю, заздрістю і гнівом, вони стають джерелом прокляття, а не благословення. Така поведінка говорить про те, що людина не пройшла школу духовного життя і не витримав випробування.



стражденний синонім

Страждання, як випробування віри

Про страждання, як про випробування, говориться в Біблії не раз вже в Старому Завіті. «Стражденні» - значення слова, як такого, визначається основою «страждає», висхідній до загального кореня зі словом «страждати», тобто переносити біль, страждання і знегоди. Такі випробування посилаються або попускаються Богом для того, щоб людина сама перед собою утвердився в своїх переконаннях і цінностях. А крім того, відволікся від повсякденної суєти і в контексті страждання поклав турботу про себе на Бога, з вірою віддавшись його промислу. Стражденний - це людина, яка обрана для найвищої нагороди, якщо, звичайно, гідно перенесе свою долю. Ця ідея яскраво ілюструється в книзі Іова - хрестоматійному образі несправедливо страждаючого праведника, який згодом, через гідне перенесення випробувань, здобув найвищу милість Божу.

стражденні значення слова

Страждання як покарання за гріхи

Існує, однак, і інший погляд на страждання. Він також відбивається в Біблії і полягає в тому, що страждання інтерпретуються як покарання за вчинені гріхи. Під таким кутом зору, стражденний - це грішник, який спокутує свою провину перед Богом. У той же час, така інтерпретація ставить образ біблійного Бога в двозначне становище: мстивий характер не личить Всевишньому, який є любов. Покарання з метою виховання злочинця - це одне, а ось нещадний месник, який посилає потоп, спопеляючий Содом, караючий смертю винних (і не дуже) людей створює деякі проблеми для християнської теології. Як ці проблеми вирішувалися - інше питання. Деякі групи віруючих послідовно відмовлялися визнавати за Богом роль Винагороджувача і месника за гріхи. Інші, навпаки, намагалися розвинути цей образ до крайності і керувалися їм у власних діях. В кінцевому підсумку, це питання ще чекає свого вирішення і осмислення.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!