Ти тут

Заповіт - це що означає? Історія старого завіту

Той, хто вважає себе християнином, повинен постійно освічуватися в релігійному плані, здійснювати паломницькі поїздки, читати духовні книги і вивчати Біблію. Дана книга складається з 2 частин - це Старий і Новий Заповіт (Євангеліє). Вони об`єднали в собі цілу історію подій, що починаються від створення світу Господом і закінчуються поширенням християнської віри по всій землі апостолами Сина Божого після Його Вознесіння на небеса.

Два значення Старого Завіту

заповіт це

Старий Завіт - це частина Біблії, що описує життя єврейського народу. Саме тому дана книга вважається спільною для представників християнства і іудаїзму. Зібраний буквально по крихтах і з різних джерел, Старий Завіт є унікальним у своєму роді твором, створеним в період з XIII по I століття до н.е.

Вперше слово «заповіт» прозвучало з вуст пророка Мойсея, за допомогою якого Господь дарував людям 10 нагорних заповідей, написаних на скрижалях. Таким чином, Бог уклав зі своїм народом заповіт (договір), за яким вони, дотримуючись його наказ, отримують від Нього милість і любов.

Узагальнюючи вищесказане, зазначимо, що вираз «Старий Завіт» - це термін, який може інтерпретуватися і як частина Біблії, і як угоду Господа і його народу.

У чому відмінність Завітів

У тих, хто тільки починає цікавитися християнством і приступає до вивчення Біблії, нерідко виникає питання про те, за яким принципом її розділили на дві частини. Перш за все, необхідно знати, що Старий Завіт - це життєпис єврейського народу та шляхи його спасіння через численних пророків до пришестя на землю Сина Божого.

Події першої частини Біблії здаються досить жорстокими, а вчинки деяких її героїв - негідними, такими, що суперечать сучасним засадам християнства. Численні жертви, братовбивство, найстрашніші гріхопадіння Содому і Гоморри - ось неповний список того, що ми можемо зустріти на сторінках Старого Завіту.

Люди, колись відмовившись від райського життя через непослух, самі заробили своє покарання в вигляді смертей, хвороб і жорстокосердості. Але, незважаючи на гріхи людства, Бог-Отець дуже милостивий і щиро любить своїх чад. Саме тому Він відправляє на Землю свого Сина - Ісуса Христа, який згодом викупить людські гріхи і відкриє врата Едему.

Прихід Господа на Землю є висновок Нового Завіту між Ним і людьми, за яким ті, хто веде благочестивий спосіб життя, відповідний християнської моралі, потрапляють в рай після своєї кончини. Істотно пом`якшуються закони життя християнина, головним принципом стає любов до ближнього.

Як свідчить Біблія, Ісус Христос відкрив для людей ворота раю. У старозавітні часи навіть праведні і благочестиві люди після своєї смерті виявлялися в пеклі через гріх прабатьків - Адама і Єви. Тому можна говорити про те, що Новий Завіт - це ключ до вічного спасіння.

ветхий і Новий Заповіт

Структура Старого Завіту

Перша частина під назвою Тора складається з декількох книг, написаних пророком Мойсеєм. В їх число входять Буття, Вихід, Левіт, Числа і Повторення Закону.



Крім Тори до складу Старого Завіту входить Книга Пророків, в яку укладені сюжети історичного і пророчого характеру.

У Писанні налічується 13 книг, серед яких є як філософські роздуми (наприклад, Книга Іова), так і поеми про любов і інші.

Всі перераховані вище складові Старого Завіту названі канонічними. решта книги першої частини Біблії православ`я вважає Душеполезное, але не визнаними каноном.

Тора. значення

Як вже було сказано, Тора - це Старий Завіт, а точніше, П`ятикнижжя від пророка Мойсея, яке представляє собою рукописні сувої. Крім того, в Біблії Торою називають окремі Божі закони. Відомості, дані самим Господом пророкові, були не тільки написані на свитках, а й передавалися в усній формі. Таким чином, існує не тільки письмова, але і усна Тора, що вплинула на моральні підвалини людства.

Перші сторінки Старого Завіту

«Спочатку було слово, і слово було у Бога, і слово було Бог» ... Саме так відкривається історія Старого Завіту. З перших сторінок ми можемо дізнатися про створення Господом оточуючого нас світу - неба і землі, місяця, сонця і зірок, океанів і морів, тварин, птахів і людини за шість днів.

Відео: Мультфільми з циклу "Історія Старого Завіту"

Створивши Адама за образом і подобою своєю, Бог також створює жінку і нарікає її Євою. «Плодіться і розмножуйтеся», - заповідає Господь своїм чадам. Надавши людям все, що їм необхідно для вічного блаженства, Бог забороняє їм наближатися до Древа Пізнання і є його плоди. Спокушання забороненим яблуком коштувало Адаму і Єві райського життя. Перші люди стали доступні гріха і смерті. Про це розповідається в перших трьох розділах Буття.

Життя на Землі: Каїн і Авель



історія старого завіту

Коли Адам і Єва опинилися на землі, у них почали народжуватися діти, першими серед яких були Каїн і Авель. Перший брат займався землею, в той час як другий пас стада. Авель був більш лагідним і віруючим, часто перебувають в молитві тим, хто надіється на Божу ласку.

У Каїна було черстве і жорстоке серце, що не має страху Божого. Жертву Авеля Господь прийняв, а ягняти другого брата відкинув. Каїн, озлобився, затаїв образу. Він покликав Авеля в поле і там убив його. Господь, бачачи не тільки вчинки, але знаючи і помисли людські, попереджав Каїна про можливе нещастя, переконував його побороти недобрі задуми, які були зачатком незмивною кровного гріха. Але старший брат, осліпнувши від заздрості й ненависті, скоїв гріх братовбивства. За це Господь прокляв Каїна.

нова підстава

Після вбивства Авеля і вигнання Каїна історія Старого Завіту триває. Бог дарував Адамові та Єві іншого сина - Сифа, від якого відбулися добрі і благочестиві нащадки. Його ім`я в перекладі означає «підстава», що можна інтерпретувати як фундамент нового людства. Адже саме від цього роду відбулися сини Божі, як говорить писання, а від роду «окаянного» - сини людські. Після того як нащадки Каїна і Авеля стали вступати в шлюб між собою, люди на землі ставали все більш розбещеними. Це тривало до тих пір, поки не залишився лише один праведний Ной зі своєю родиною. Господь, не в силах терпіти тяжких людських гріхів, вирішує очистити землю і посилає потоп. Бог попереджає Ноя про свій намір і заповідає йому побудувати ковчег, в який праведний повинен взяти по парі тварин, не здатних існувати у воді.

Відео: Історії Старого Завіту мультфільм всі серії від pravoslavie moy su

Потоп тривав цілих сто п`ятдесят днів, після чого вода почала поступово входити в своє русло. На новонабутий місці Ной приносить Богові жертву за свій порятунок. У відповідь Господь дає йому обіцянку ніколи більше не влаштовувати Всесвітній Потоп і вказує на веселку, яка до цього дня символізує обітницю, даний самим Богом.

Сім`я Ноя. вавилонське стовпотворіння

У Ноя було три сини, які після потопу разом з дружинами залишилися жити з ним. Разом з батьком вони почали обробляти землю і зайнялися зведенням виноградників. Одного разу Ной спробував вина і заснув оголеним, вперше пізнав всю п`янку силу хмільного напою. У такому вигляді його застав син Хам, який розповів про побачене своїм братам, тим самим показавши неповажне ставлення до свого батька. Сім і Яфет, навпаки, поспішили накрити тіло голого батька. Коли Ной прокинувся і довідався, що сталося, він прокляв Хама і весь його рід, прирікаючи їх на вічне підпорядкування нащадкам братів.

старий заповіт цеТак з`явилися три племені - сіміт, іафіти і хамити. Останні вирішили в щоб те не стало дозволити себе від тягаря підпорядкування і задумали побудувати вежу висотою до самих небес, щоб самим піднятися. Господь, дізнавшись про цей задум, розділив хамітів, наділивши їх різними мовами. Таким чином, люди не змогли між собою домовитися і втілити свій задум. Місце недобудованої вежі назвали Вавилоном.

прообраз Христа

Серед безлічі сюжетів старого Завіту особливого виділяється історія про жертвоприношення Авраама. Він був благочестивим нащадком Сіма, віруючим в Бога. У той час по всій землі поширилося ідолопоклонство, і люди забули страх Божий. За праведне життя Авраама і його дружини Сари, вже давно зневірилися мати дітей, свята Трійця відвідала їх намет. На той момент праведні були в зовсім похилому віці. Але так як Господь захотів все, через рік в сім`ї Авраама народився син Ісаак. Любили своє чадо вони безмірно. І Бог, бачачи ставлення батьків до свого сина, вирішив переконатися в істинній вірі і любові праведного. Господь попросив Авраама принести Ісаака йому в жертву. Праведний знав, що Бог завжди бажає тільки благого, тому він відправився на гору, взявши поліна для розведення багаття і свого малолітнього сина. Господь, побачивши відданість Авраама, попросив його заколоти заплутався в кущах барана замість єдиного улюбленого чада. Так праведний показав свій страх перед Господом, за що був нагороджений численним потомством, з якого згодом вийшов сам Спаситель.

Даний біблійний сюжет випереджає історію принесення великої жертви Сина Божого за гріхи людські. Подібно до Авраама, Господь не пошкодував свого сина в спокутування людського роду. Даний сюжет також описує Біблія (Новий Завіт). Це пришестя Христа істотно змінює життя і свідомість людей, їх ставлення один до одного.

Мойсей. заповіді Божі

відомий біблійний пророк Мойсей, врятував єврейський народ від єгипетського гноблення, став посередником між людьми всього світу і Господом, що дав 10 заповідей. Накреслені на двох скрижалях, вони висловлювали ставлення людини до Бога і ближніх. Ці заповіді повинні дотримуватися ті, хто хоче бути ближче до Господа.ковчег заповіту що це

Перш ніж взяти ці священні скрижалі, Мойсей постив 40 днів і ночей, перебуваючи на Синайській горі. Отримавши заповіді, народ ізраїльський уклав з Богом заповіт, за яким люди повинні жити відповідно до Божого Закону.

ковчег Одкровення

Для зберігання камінні таблиці Бог наказав Мойсеєві створити Ковчег Завіту. Що це таке і як він виглядає, викликає інтерес у багатьох. Перш за все, це символ союзу Господа з євреями. Скринька виготовили з деревини акації і обклали золотом. У старозавітні часи він зберігався в скинії (переносному храмі), який Бог заповідав побудувати свого народу. В даний час місцезнаходження ковчега невідомо. За однією з версій, скринька пропав під час правління неблагочестиві царя Манасії. Священики, бажаючи вберегти велику святиню від осквернення государем, забрали її з скинії і відправили в один з єгипетських храмів. З цього моменту Ковчег Завіту ще не раз мандрував, стаючи навіть предметом іудейських культів. Вважається, що останнім притулком скриньки був один з храмів Ефіопії.

Відео: Історії Старого Завіту. Потоп - Телеканал "Радість моя"

біблія Новий Заповіт це

Новий Заповіт. зміни

З народженням Ісуса Христа відкриваються нові сторінки Біблії. Євангеліє - це Новий Завіт Божий. Господь, прийшовши на землю простим бідняком, здійснює небувалі чудеса - зцілює прокажених, воскрешає мертвих. За всі ті блага, які Христос дарує людям, вони жорстоко розпинають Його на Хресті, смішливо називаючи Царем юдейським. Але Господь прийшов на землю, щоб воскреснути і спокутувати гріхи людські, дати людям новий закон, головні принципи якого - милосердя і співчуття.євангеліє це Новий Заповіт

Таким чином, Старий і Новий Завіт об`єднуються однією головною думкою: не дивлячись на всі проступки, Господь здатний пробачити людини, якщо той принесе щире покаяння, як це зробив розбійник, повішений на хресті поруч з Сином Божим.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!