Ти тут

Молитва "отче наш": її тлумачення і значення

Відео: Про молитву Отче наш

У всі часи, в різних культурах і релігійних віруваннях молитва була головним способом спілкування з богами. Часто служби проходили в супроводі музичних інструментів і молитви виконувалися як пісні. Православ`я перейняло багато звичаїв давнини, в тому числі і читання молитов. Однією з найголовніших вважається молитва Отче наш, про яку розповідає Євангеліє від Луки. Ісус познайомив з її словами своїх учнів, які попросили навчити їх молитися.

тлумачення молитви "Отче наш"



Варто познайомитися з текстом молитви ближче. Його знає кожен віруючий. Але, часом, він вимовляється швидко, скоромовкою, майже автоматично і людина не вникає в суть молитви, тоді як в бесіді з Богом необхідно душевне участь і слова, що йдуть від серця. Починається молитва Отче наш з прохання до Бога звертатися до нього як до батька. Але це не означає, що людина повинна відчувати до Господа панибратские почуття. Швидше, це прохання повинна зміцнити в будь-якому віруючому побожний трепет перед Ним. Далі молитва згадує про трьох проханнях до Бога. "Хай святиться Ім`я Твоє" - Говорить про те, що перед людьми Бог проявляється через своє ім`я, яке висвітлює наш світ, повний гріха з часів Адама. У цій фразі звучить прохання про те, щоб світ наш не відвернувся від Бога. "Та прийде Царство Твоє" - Звучить далі в молитві, і це значить, що Царство Боже завжди з нами. Необов`язково щоб потрапити в нього треба вмирати. Можна відчути його навіть на землі, під час церковної служби, при зустрічах зі святими людьми, під час читання духовних книг. Щоб увійти в Царство Боже необхідно відчути мир і спокій в душі, відчути благодать. Далі молитва Отче наш мовить про те, що Воля Бога повинна відбуватися однаково як на небі, так і на землі. Людина цілком довіряє себе волі Бога. У житті дуже важко прислухатися до чужих думок, погоджуватися в суперечці, приймати іншу позицію під час дискусій. Але сказати Богу, що буде все по його волі, набагато легше. Адже це воля, яка приносить благо, дає свободу. Потім в молитві слідують три особисті прохання до Бога. У першому проханню «хліб насущний на кожен день», мова йде про найнеобхідніше і необхідному, що потрібно людині для життя: їжа, дах, одяг. У другій прохання - "пробачити нам гріхи наші, як ми прощаємо винуватцям нашим". Бог розуміє, що ввергає в тривогу і страх людей - страх залишитися без житла і їжі, страх перед Богом в очікуванні покарання за гріхи. Але молитва дає надію: все можна змінити на краще! Досить прощати тих, хто повинен вам, або завдав образу. І тоді Бог відпустить гріхи ваші. Тому що всі люди у нього в боргу. В останньому проханні звучить прохання не вводити в спокусу. Це можна трактувати як боязнь зустріти такі випробування, які виявляться не під силу. Такий стан речей може виникнути зовсім не з волі Бога, а за бажанням самої людини, осліпленого гордістю і зарозумілістю. молитва "Отче наш" просить Бога позбавити нас від влади диявола і його мереж. Закінчується молитва словом «Амінь», що можна перекласти, як «правильно», «так буде так». Подібним чином закінчується кожна молитва.

Відео: С.Н. Лазарєв | "Отче наш" - Детальний аналіз молитви

витоки молитви "Отче наш"

Відео: Молитва Отче наш - тлумачення



Якщо говорити про витоки молитви Отче наш, можна звернутися до древніх джерел. Раніше грецькі джерела приймалися як пріоритетні і вірні. Але в них було багато неточності й перекручування, які виникали під час перекладу. Таким чином, молитва "Отче наш" арамейською стала справжнім відкриттям, щоб вникнути в суть Ісусової молитви. Її коріння сягає в юдейську традицію. За формою вона чітко побудована за тими вимогами, за якими будувалися молитви за часів Ісуса. Молитва повинна була містити в собі сім прохань, і складатися з трьох частин. Спочатку йшло прославляння Бога, потім особисті прохання і завершувалася молитва подякою. молитву "Отче наш" можна назвати найціннішим даром Ісуса своїм учням і всім людям.

Молитви в Православ`ї

Відео: святителя Іоанн Златоуст. Тлумачення на молитву "Отче наш"

У православній церкві слов`янські молитви з`явилися завдяки братам просвітителям рівноапостольним Кирилу і Мефодію, які перевели Псалтир з грецької мови і подарували слов`янам абетку. Слов`янську мову, що використовується в російській богослужінні, поєднує в собі історичну культурну пам`ять народу і об`єднує різні покоління віруючих. Так і молитва "Отче наш" під час богослужінь звучить церковнослов`янською мовою, але від цього не стає менш близькою і зрозумілою істинно віруючим людям, для яких Православ`я - совість і душа.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!