Ти тут

Історія іова багатостраждального. Святий праведний іов багатостраждальний

Святий праведний Іов Багатостраждальний - це шанований християнами боговгодно людина, що жила на землі приблизно за 2000-1500 років до початку нової ери. Інакше його називають Іовом бідним, за ті випробування, які йому послав Бог. Практично єдине джерело, що розповідає про нього - це Старий Заповіт Біблії. Історія Іова - основна тема нашої статті.

Хто такий Іов?

Жив він у Північній Аравії. Передбачається, що Іов Багатостраждальний доводиться племінником Аврааму, тобто є сином його брата Нахора. Був він людиною правдивим і доброзичливим. Але віруючі прославляють його як глибоко віруючу і богобоязливого праведника. Йов творив зла і не мав у своїх думках заздрості і засудження.історія Іова

Відео: Уроки життя св праведного Іова Багатостраждального

Був він щасливим батьком 7 синів і 3 дочки. Мав багато друзів, слуг і незліченні багатства на ті часи. Стада Іова примножувалися, поля давали хороший урожай, а сам він був у повазі і шані у одноплемінників.

початок випробувань

Важке і болісна була історія бідного Іова. У Біблії розповідається, що одного разу біля Божого престолу зібралися ангели, щоб передати Всевишньому людські молитви і попросити послати благ роду людського. Серед них був і Сатана, який з`явився очорнити грішників і плекав надії, що Бог дозволить йому покарати їх.історія Іова багатостраждального

Відео: Акафіст святому праведному Іову Багатостраждальному.

Господь поцікавився у нього про те, де він був і що бачив. На це Сатана відповів, що обійшов всю землю і побачив багато грішників. Потім Господь запитав про те, чи бачив ворог роду людського раба божого Іова, який єдиний на землі прославився своєю справедливістю, був беспорочен і богобоязливий. Сатана відповів ствердно, але поставив під сумнів щирість праведника.



Господь дозволив випробувати Іова. Сатана поставився до цього з особливим завзяттям і знищив все стада праведника, спалив його поля, позбавив багатства і слуг. Але на цьому випробування не закінчилися, загинули і діти його. Історія Іова оповідає, що праведник зі смиренням прийняв страждання, змирився з ними, але продовжував і далі вихваляти Господа.історія бідного Іова

страждання Йова

І знову постав Сатана перед престолом Всевишнього. Цього разу він сказав, що праведник не відрікається від Бога, тому що страждання його недостатньо сильні і торкнулися тільки майна, не зачепивши плоті. Господь дозволив Сатані наслати на Іова хвороби, але заборонив позбавляти розуму і зазіхати на його свободу волі.

Тіло праведника покрилося проказою, і він змушений був піти від людей, щоб не заразити їх. Від страждальця відвернулися всі друзі, навіть дружина перестала співчувати йому. Одного разу вона прийшла до Йова, і присоромив його, сказавши, що через дурість свою він позбувся всього і відчуває тепер неймовірні муки. Жінка докоряла страждальця в тому, що він до сих пір любить Бога і шанує його. Якщо Господь так жорстокий і немилості, то потрібно відректися від нього і померти з хулою на устах, таким було її думку.історія бідного Іова в біблії



Думки дружини Іова зрозуміти неважко. На її думку, якщо послав Бог благо, треба возвеличити його, а якщо піддав тортурам, то засудити. Історія Іова Багатостраждального оповідає, що страждалець присоромив дружину свою і не побажав її далі слухати. Бо від Бога потрібно однаково зі смиренням приймати і блага, і страждання. Таким чином, праведник і в цей раз не відкинув Господа і не згрішила перед ним.

друзі страждальця

Чутки про страждання праведника дійшли до трьох друзів його, які жили далеко. Вони вирішили відправитися до Йова, і втішити. Побачивши його, вони жахнулися, так страшно хвороба змінила тіло страждальця. Друзі сіли на землю і мовчали сім днів, тому що не змогли знайти слів, щоб висловити своє співчуття. Іов заговорив перший. Він висловив скорботу про те, що народився на світ і був підданий жахливим стражданням.

Тоді друзі Іова почали розмовляти з ним, висловлюючи свої думки і переконання. Вони щиро вірили, що Господь посилає праведникам добро, а грішникам - зло. Тому вважали, що у страждальця є приховані гріхи, про які він не хоче розповідати. І запропонували друзі покаятися Іову перед Богом. На це мученик відповів, що промова їхнього ще більше отруюють його страждання, бо воля Господа незбагненна і тільки одному йому відомо, чому одним він посилає блага, а іншим - важкі випробування. І нам, грішним людям, не дано знати помисли Всевишнього.

Розмова з Богом

Праведник звернувся до Господа у своїй щирій молитві і попросив його бути свідком у його безгрішності. Бог явився страждальця в бурхливому вирі і докорив його за міркування про вищу промислі. Історія Бідного Іова оповідає, що Господь пояснив праведного: Буде тільки йому відомо, чому відбуваються ті чи інші події, і люди ніколи не зможуть усвідомити божий промисел. Тому людині не можна судити Всевишнього і вимагати від нього будь-якого звіту.

Після цього Бог через праведника звернувся до друзів Іова і звелів їм принести жертву руками страждальця, бо тільки так він готовий пробачити їх за засудження праведника і невірні міркування про волю Господа. Друзі привели сім баранів, і стільки ж телят до праведному. Іов помолився за них і приніс жертву. Бачачи, що праведник, незважаючи на свої тяжкі страждання, щиро просить за друзів своїх, Бог простив їх.святий праведний Іов багатостраждальний

нагорода

За фортеця віри Господь винагородив страждальця великими благословеннями: зцілив його немічне тіло і дав багатств в два рази більше, ніж було раніше. Родичі і колишні друзі, які відвернулися від Іова, почувши про чудо зцілення, прийшли порадіти з праведником і принесли йому багаті дари. Але на цьому не закінчилися благословення Бога, він послав Іову нове потомство: семеро синів і три доньки.

Відео: «Йов Багатостраждальний», режисери ОЛЕКСІЙ Малечкін і Сергій Лінніков (Кіноклуб Покров)

Закінчення життя праведника

Історія Іова Багатостраждального оповідає, що нагороджений був він Господом за те, що навіть в прикрощі не забував Бога і любив його більше, ніж себе і майно своє. Навіть великі страждання не змусили праведника відректися від Бога і засудити його промисел. Після випробувань Іов провів на землі ще 140 років, а всього він жив 248. Бачив праведник своє потомство до четвертого коліна і помер глибоким старцем.

Відео: 19 травня. Святий праведний Іов Багатостраждальний

Історія Іова вчить християн того, що Господь посилає праведникам не тільки винагороду за їхні вчинки, а й нещастя, щоб вони утвердилися в вірі, осоромили Сатану і прославляли Бога. Крім цього, життєвий шлях праведника розкриває нам істину, що земне щастя не завжди може відповідати чесноти людини. Також історія Іова вчить співчутливості до болящим і нещасним людям.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!