Ти тут

Просфора - що це? Як пекти проскури? Друк для просфори

Серед символічних предметів, використовуваних в богослужінні, просфора займає особливе місце. Вона асоціюється з тілом Господнім і є прилученням до таїнства жертви Ісуса Христа, яку приніс Їм заради порятунку людей. Маючи величезну культову цінність, просфора, однак, стала ритуальним хлібом ще задовго до розп`яття. Історія обрядів з її використанням йде в глиб століть.

Відео: Духовне значення просфори

Значення слова

просфора що цеПо-перше, з`ясуємо точніше, просфора - що це таке? Саме слово має давньогрецькі корені і перекладається як "приношення". Її друга назва - хліб для літургії, літургійний. Основне призначення - застосовується під час Євхаристії для освячення і куштування разом з вином як частки тіла і крові Христа. Широко використовується і для обряду Проскомидії просфора. Що це означає: під час особливої літургії згадуються народження і смерть Христа, поминаються всі християни, живі і померлі. В основу обряду, крім слів Ісуса, виголошених на Таємній Вечері, належить і чудо, коли Він нагодував декількома хлібами тисячі голодних. Але ще задовго до Різдва Христового в старозавітних текстах згадувалася жертовна просфора. Що це мав бути за хліб, зазначено прямо: квасний, т. Е. Дріжджовий. Про це пишеться в «Книзі Левіта». У Мойсеевих скінів (похідний храм) теж використовувався священний хліб, тільки прісний, приготований по-особливому. Дві його частини знаменують людське, земне початок і вища, небесне.

стародавній культ

просфори рецептЗа часів перших християн віруючі приносили в церкві або молитовні будинки їжу, оливкова олія, віск для свічок, які були необхідні для літургій та інших обрядів або просто служінь. Обов`язковою була і просфора. Що це був не звичайний хліб, а особливий, символічний, підтверджують такі факти, як, наприклад, опис загальних трапез - Агапов. На зорі християнства, в епоху рабовласництва, було прийнято усіма членами місцевих церков збиратися для спільних споживанням їжі. За одним столом сиділи вільні громадяни і раби. Агапи грали роль Таємної Вечері, під час них відбувалися Євхаристії, тому трапези мали строго релігійний характер. У той же час вони підкреслювали, що перед обличчям Христа усі рівні, незалежно від соціального становища. Присутні цілували світу, молилися, відправляли послання іншим таким же церквам і громадам. Пізніше, коли такі «вечері» стали робити окремо від Літургій, просфорою назвали якого не приносили їжу взагалі, а тільки хліб, потрібний для Євхаристії.

смак хліба

просфора що з нею робитиЯким же чином готуються просфори? Рецепт може бути різним, але технологія однакова для всіх. Беруться обов`язково саме пшеничне борошно, сіль, вода, галун або дріжджі. Ніяких жирових добавок - молока, сироватки, масла - просфора не вимагає. І смак її повинен бути просто злегка солонуватий. На верхню скоринку хліба наносяться особливі символічні зображення на релігійну тематику. Складаються просфори з двох частин - половинок, про що писалося вище. Їх сакральний сенс вказує на зв`язок світу людського і Господнього. Борошно, хліб і сіль асоціюються зі Святою Трійцею, а галун - з життям духу. Святий Симеон Солунський проводить і таку аналогію: борошно і закваска (опара) - це душа, вода - хрещення її, а сіль - велике слово Боже. Ісус своїх учнів називав «сіллю». А процес випічки порівнюється з з`єднанням Господа з нами, людьми, «людським єством». Тому хліб цвіли, зацвілий на роль проскури не годиться.

Рецепт і рекомендації



святая просфораЯким же чином можна спекти просфори? Рецепт, яким користувалися в старовину, містить такі вказівки: заміс тесту робиться з додаванням святої води, випічка супроводжується молитвами, співами псалмів, робота виконується жінками благочестивими, спеціально для цього запрошеними. Їх називають просфорніцамі. А процес відбувається наступним чином. Для однієї партії випічки потрібно борошна-крупчатки 1200 р Ретельно її Перес, щоб була пишною, наповненою повітрям. У таз, де збираєтеся місити тісто, влийте трошки освяченої води. Потім висипте приблизно 400 г борошна і обдайте її окропом. Для чого це роблять: по-перше, щоб пшениця віддала тесту наявну в ній солодощі, т. К. Цукор в такий хліб не кладеться. По-друге, щоб просфора довго не пліснявіла. Масу потрібно перемішати і залишити трохи охолонути. Далі в святий же воді розлучається сіль (кілька столових ложок), це вливається в борошняну кашку, додається 25 г дріжджів, їх розчиняють і гарненько вимішують. Тепер таз накрийте і залиште опару на півгодини для підйому. Досипьте решту борошна, ще раз вимісити і знову дайте тісту підійти. Через зазначений час, якщо маса добре піднялася, з неї повинна вийти відмінна просфора. Що з нею робити - читайте далі.

Відео: Православ`я

випічка вироби

молитва просфораТісто викладіть на робочий стіл, добре присипавши його борошном. Розкачайте пласт товщиною в 3 см. Наріжте з нього спеціальними формочками гуртки більшого і меншого діаметру. Підправте їх руками, щоб вийшла акуратною кожна майбутня просфора. Що з нею робити тепер, точніше, з ними? Накрити вологим вафельним рушником, зверху - сухим, і знову на півгодини залишити для «відпочинку». Потім накладайте друку на менші гуртки, поєднуйте з великими, попередньо змочивши злегка поверхні водою. Щоб під час випічки в тесті не утворилося порожнеч, кожна свята просфора обов`язково проколюється наскрізь. Потім їх перекладіть на присипаний борошном деко і поставте в попередньо розігріту духовку. Як пекти проскури? Вони повинні підрум`янитися, але не підгоріти. Час - від 15 до 20 хв. Готову випічку викладіть на стіл, накрийте сухим, вологим і сухим рушниками і чомусь теплим. У такому вигляді просфори повинні охолонути. Їх складають у спеціальні кошики і вживають за призначенням. Зберігають в холодильнику.

Живе молитовне слово



як пекти проскуриЯк уже зазначалося, весь процес роботи з тестом супроводжує молитва. Просфора - хліб святий, а з Богом кожного чину спирається. Перша молитва, традиційна для будь-якої справи: «Господи, допоможи!» Вона передує початку робіт. Під час замісу слід читати молитви пяточісленние, звернення до святих Спиридону, Никодиму і Прохора, а також до Господа. Коли просфори проколюються, дія супроводжується традиційним: «В ім`я Отця, Сина… »Поки йде випічка, слід читати:« Богородице Діво… »Завершується праця подячним зверненням до Бога. Є також молитва на прийняття просфори.

священна друк

друк для просфорНа верхню частину святого хліба наноситься особливий малюнок - «печать». Як вона виглядає? Малюються обриси хреста - чотирикінцевий, рівностороннього. Над поперечиною вирізаються ініціали Христа - IC XC, а під нею - слово «перемога» на давньогрецькому: ника. Природно, що від руки все це робити занадто довго, особливо якщо випекти потрібна велика кількість виробів. Добру допомогу послужить вам друк для просфор. Купити таку можна в церковних крамницях. Відбитки, зроблені нею, добре видно на тесті. І коли просфора вже спечена, малюнок красиво виглядає на підрум`яненою скоринці.

Агнець жертовний

молитва на прийняття просфориСлід зазначити, що під час богослужіння використовується хліб не цілком, а його частинки. «Списом» (в пам`ять про те, як на хресті цим знаряддям було проткнуто серце Христа) просфора ділиться на шматочки, які знаменують собою Агнця Божого, жертву, принесену Ісусом заради людей. Зазвичай для проскомидія печуться 5 хлібців. Один використовується як Агнець, і під час літургії їм причащають віруючих. Решта поділяються батюшкою в пам`ять про Матір Божу. Частинки цих просфор їдять, згадуючи про неї, про святих мучеників, про укладача літургії. Але ця кількість орієнтоване саме на офіційну частину служіння. Для потреб храму, парафії печеться стільки просфор, скільки парафіяни подають записочок «Під здравіє» і «Під упокоєння».

Правильне вживання священного хліба

Як правило, парафіяни намагаються принести додому з церкви шматочки просфори, щоб все в родині могли причаститися. Але її вживання регулюється кількома правилами. По-перше, їдять такий хліб перед основною їжею, ніяк їх не змішуючи. По-друге, обов`язково потрібно помолитися перед тим, як покласти шматочок в рот. Отже, повернувшись з літургії, постеліть на стіл чисту скатертину. На тарілочку викладіть проскури. У склянки або чашки налийте потроху свяченої води - приблизно на 3 ковтки. Потім старший в сім`ї повинен прочитати ту саму молитву, яка призначена для прийняття хліба святого. Починається вона так: «Господь Боже мій, нехай буде Твій святий дар, Твоя свята вода перешкодою для моїх гріхів, просвітою мого розуму, зміцненням сил духу і плоті… »Прочитавши ці заповітні слова, потрібно кожному домочадці піднести тарілочку. Він повинен обережно, щоб на підлогу не впало ні крихітки, покласти частку в рот, повільно розжувати, запити освяченою водою. Думати в цей момент, звичайно, бажано не про мирську суєту, а про Господа, Ісуса, святої Церкви, відчуваючи себе її членом. Адже просфора - хліб небесний, приймати його потрібно смиренно і в страху перед Богом. Ще Георгій Задонский проповідував, що куштування її і запивання святою водою має добрі діла, захищає людину від поганих думок і вчинків, від спокус нечистого і іншої скверни.

Ось така цікава історія у просфори - православної і католицької.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!