Ти тут

Що це - артос? Як вживати артос за церковними правилами?

Поговоримо про хліб під назвою артос. Що це за виріб? У перекладі з грецької «артос» - це «квасний хліб», його ще називають просфорою всецілої. Приготований він за особливим церковним рецептами.

Всю Світлу седмицю освячений хліб в храмі займає таке місце, де все його бачать - поруч з іконою воскресіння Господа. Коли закінчується служба, роздається всім віруючим артос. Як вживати його правильно? Про це ми і поговоримо.

Артос: що це таке?

Використання цього чудо-хліба почалося в самому початку християнства, в той день, коли Ісус Христос вознісся на небо.

артос як вживати

Віруючі його учні і ті, хто слідував за ним, дуже переживали його загибель і втішали себе за допомогою різних молитов, в яких згадували кожна його дія (слово, крок). Коли вони молилися, разом згадуючи таємне вечірні збори, то обов`язково при цьому причащалися. Збираючись на прийняття їжі, вони спеціально залишали порожнє місце за їх столом, і для невидимого, але присутнього Господа обов`язково клали хліб.

Великдень

Перші пастирі церкви, наслідуючи апостолам, на Великдень робили те ж саме. Це було виразом того, що потерпілий за людство став для всіх справжнім хлібом, символізує саме життя. Церковний хліб артос випечений особливим чином. На ньому є зображення хреста, і видно лише терновий вінець, але немає Ісуса розп`ятого. Це зроблено для того, щоб віруючі люди бачили перемогу над самою смертю. Ще до Великодня на священному хлібі зображують літери ХВ.

повір`я

З цим виробом пов`язано й стародавня легенда церкви. Воно полягає в тому, що апостоли за столом залишали невелику частину хліба - це була частка Божої Матері. Таким чином вони нагадували собі постійне спілкування з нею і після прийняття їжі з усім трепетом між собою ділили цю частину. У всіх монастирях ця традиція носить найменування «Чин про Панагії», це означає спогади про Богородицю. У парафіяльних церквах це робиться один раз на рік, пов`язаний звичай після роздроблення артоса.

Відео: Лорди війни: Битва - Warrior Kings: Battles - проходження - місія 15 - Даціанус

артос хліб

Його освячують особливою молитвою, кроплять святою водою і на перший день Великодня ходять на всі літургії, як тільки закінчиться заамвонної молитви, яку читає сам священик. Вона так називається тому, що для її проголошення читає спускається з узвишшя перед вівтарем, крайній виступ якого називають амвоном. Але зазвичай священик, для того щоб прочитати заамвонну молитву, чи не спускається, а стає на ньому, тому що і з цього піднесення все чудово чутно тим, хто присутній в храмі.

Відео: ікона, просфора



артос що етоартос що це

Великодній хліб артос кладеться на солее (це таке піднесення перед іконостасом в православної церкви, як би продовження вівтаря), навпаки царських врат, на спеціально приготованому столі. І читається спеціальна молитва на таїнство роздроблення його. При цьому обряді присутній диякон (це служитель церкви, який допомагає священику проводити обряди, але самостійно їх здійснювати не має права), парафіяни і, звичайно ж, священик. У молитві, яку він читає, йдеться про створеному Христом диво, коли він нагодував п`ятьма хлібами потребує народ, незважаючи на всі їхні хвороби і гріхи. Люди просять Святу Трійцю про те, щоб священний артос дав здоров`я тілу і внутрішньому стану. Вони вихваляють Бога і дякують йому за його нескінченну доброту і любов до людей.

Після того, як хліб освятять, його разом з підставкою, на якій він лежить, ставлять на узвишші перед образом самого Спасителя. Там хліб знаходиться на протязі всієї Святої седмиці.

молитва на прийняття артоса

У всі дні цього свята приймають артос. Як вживати його правильно, дізнаємося трохи пізніше. Коли закінчується літургія зі священним паскою, в урочистій обстановці проводиться навколо храму хресний хід. У суботу після заамвонної молитви читається ще одна молитва - на подрібнення артоса. Він розбиває в самому кінці літургії, коли відбувається цілування хреста, після чого лунає всім присутнім як святиня, потім читається молитва на прийняття артоса. У ній йдеться про те, що хліб і вода, приготовані спеціальним чином в церкві з певними молитвами і настроєм, можуть зміцнити здоров`я і силу духу людини. Він вірить, що може стати краще за допомогою Бога, який відноситься до людей милосердно, так як святі і Матір Божа моляться за все людство.



Ті маленькі частинки (антидор) святого хліба, які роздали в храмі, дуже трепетно зберігаються вдома в куточку поруч з іконами.

Як правильно зберігати?

Обов`язково потрібно пам`ятати про те, що все, що стикається зі святинею, вимагає особливого, обережного і уважного поводження. Наприклад, папір, в яку був загорнутий артос або просфора, обов`язково потрібно спалювати. Будинки потрібно зберігати освячене виріб з усією дбайливістю. Найкраще нехай лежить в спеціально відведеному місці артос.

Якщо святиню неможливо далі вживати ...

Якщо хліб зіпсувався, і на ньому проявилася цвіль, то його обов`язково необхідно принести в Храм і віддасть священикові, щоб той за всіма правилами і з особливими молитвами справив спалення.

обряд

Дуже давно існує традиція шити маленькі сумочки на шнурках для того, щоб носити і зберігати проскури. Якщо у вас є така, то пропадає потреба в якихось пакетиках, і ви більше не будете побоюватися, що освячений хліб може бути падав або десь забутий. І в момент якоїсь біди ви можете зі спокійною душею вийняти артос. Ці сумочки називаються просфорніцамі або просфорнічкамі, їх часто дуже красиво прикрашають стразами або бісером, різними вишивками і стрічками. Їх можна зшити самим або купити в церковних крамницях.

церковний хліб артос

Багато парафіян, які зовсім недавно прийшли до думок про Бога і вирішили присвятити своє життя молитвам про своїх рідних і близьких, не знають правил, і задаються питанням про те, що це за хліб - артос, як приймати його правильно. Зараз спробуємо трохи розібратися в цій справі.

Хліб артос: як вживати його?

Віруючі люди дуже серйозно ставляться до всіх молитвам і частинкам священного хлібця, тому, принісши його в свій будинок, підсушують і зберігають строго в який-небудь баночці або коробочці. Артос - хліб, вживати який можна тільки в особливі потреби, наприклад, під час сильної хвороби або від безвиході положення, коли біда приходить одна за одною, для душевного заспокоєння. Святе виріб їдять тільки на голодний шлунок, запиваючи святою водою!

великодній хліб артос

Ось ми і дізналися про артос, що він найсвятіше і грає велику роль в житті християн. Але щоб його за всіма правилами роздрібнити на дрібні частинки, його спочатку потрібно спекти. Ось за яким рецептом печеться великий хліб.

рецепт

Береться 1 кг 200 г борошна, бажано вищого сорту. На дно посуду, де буде місити тісто, трохи налити свяченої води. Висипати 400 г борошна і облити дуже гарячою водою. Це робиться для того, щоб надати солодкість і стійкість проти цвілі. Все перемішати і охолодити. Потім додати сіль, попередньо розвівши її у святій воді, і покласти 25 г дріжджів. Все добре перемішати і почекати 30 хвилин. Далі додати борошно (800 г) і знову перемішати. Як тільки тісто підійде, його викласти на стіл і розкачати качалкою в листи необхідної товщини.

артос як приймати

Нарізати на гуртки, для самої нижньої частини артоса зробити коло побільше. Потім накрити вологим рушником, а після - сухим, і почекати ще 30 хвилин. На верхню частину ставлять печатку. Потім обидві частини потрібно змастити теплою водою і з`єднати. Обидві частини проколоти, щоб не утворювалися порожнечі. Потім поставити на деко і пекти в духовці до готовності. Маленькі печуться 15 хвилин, службові - близько 20 хвилин.

висновок

Ми вже знаємо, що таке артос, як вживати цей хліб і його маленькі роздроблені частини. Обов`язково потрібно читати спеціальну молитву і запивати святою водою. Приймати артос потрібно дуже акуратно, не зронивши ні єдиної крихітки, тому потрібно це робити над чистим аркушем білого паперу або блюдцем. Якщо ви справжній християнин, то всі правила цього таїнства вам зрозумілі, а артос - хліб, який ви не раз в житті вже пробували.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!