Ти тут

Авель і каїн: історія людства в короткому переказі

Відео: К.В.Корепанов. Старий Заповіт. вигнання Каїна

Все на світі колись відбувається вперше. Біблійна книга Буття в четвертому розділі розповідає про те, як вперше в історії людства здійснилося найбільше злодіяння. Авель і Каїн - історія першого вбивства. У ту пору недавно створений світ був ще молодий, але вже аж ніяк не безневинний. Людську природу пошкодив первородний гріх, і народжений за образом і подобою Творця людина перекреслив в собі його подобу.

Авель і Каїн, історія

Людські пороки - винуватці всіх злочинів

Каїн і Авель - історія, яка з тих пір повториться незліченну кількість разів, в найрізноманітніших варіантах. Довгою низкою потягнуться нескінченні вервечки вбивць і їх жертв. Якщо ж вдуматися, то жертвами можна назвати і тих, хто загинув від злочинної руки, і тих, хто пішов на цей злочин. Останні, як правило, жертви своїх похмурих душевних пристрастей. Киплячі в них жадібність, злість, заздрість та інші породження сатани - ось справжні винуватці злочинів.

Відео: Біблійні історії, виконує Смоктуновський І, 1990 р, Створення світу

Вигнані з раю

Але повернемося до сторінок Біблії, на яких перед нами постає історія про Каїна й Авеля. Після того як Адам і Єва були вигнані з раю, вони виявилися в світі, який був дуже схожий на той, де живемо ми всі. Схожість полягала в тому, що, як і ми, його мешканці стали смертні, схильні до хвороб і старості і вперше дізналися, що таке страждання. Крім того, в цьому світі не було нічого дармового, все потрібно було заробити важкою працею. Незабаром у них народилися сини - Каїн і Авель.



Каїн і Авель, історія

Історія, розказана в Біблії, починається з того, що кожен з них обрав свою терені в життя. Старший - Каїн - став хліборобом, а його молодший брат Авель - пастухом. У братів не було сумнівів в питаннях віри, так як буття Боже уявлялося для них очевидною реальністю, і коли підійшов час жертвопринесення, то кожен з них приступив до нього з щирим бажанням догодити Всевишньому. Обидва поклали на жертовник плоди своєї праці: Каїн - початки врожаю, а Авель -первородного ягняти з-поміж свого стада.

Авель і Каїн: історія знедоленою жертви

Нам не дано осягнути ті мотиви, за якими Господь вважав за краще жертву Авеля жертві, яку приніс його старшим братом, але сталося саме так. Каїн же замість того, щоб смиренно схилитися перед волею Божою, виповнився заздрістю і почуттям ураженого гордині. Він навіть спохмурнів особою і змінився зовні. В Святому Письмі йдеться, що Господь намагався його напоумити і відвернути злі помисли. Він буквально попереджає його, що людину, який робить добро, підстерігає гріх, але навіть в цьому випадку він повинен знайти в собі сили утриматися від нього.



Історія про Каїна й Авеля

Авель і Каїн - історія відповідальності людини за свої вчинки. Кожного з нас в якісь моменти життя підстерігають спокуси, але одна справа - бажати чогось, і зовсім інше - дати волю своїм бажанням. Каїн дозволив зародився в душі його гріха повністю оволодіти собою. Вибравши момент, коли, на його думку, не було свідків, він убив Авеля.

Будь-яке вбивство - гріх, але пролити кров рідного брата - грішно подвійно. Мабуть, почуття злоби настільки скаламутили розум Каїна, що йому і в голову не прийшло, що немає на світі такого місця, де можна сховатися від очей всевидющого Бога. Не було в той страшний момент поруч людей, але Дух Божий незримо присутній.

Останній шанс покаятися

Історія про Каїна й Авілі, хто кого вбив

Злочин сталося, але всемилостивий Господь і тут не позбавляє нещасного Каїна останньої надії на прощення. Своїм питанням: «Де Авель, брат твій?» - Він дає йому можливість зізнатися в скоєному і принести покаяння. Але гріх вже цілком опанував вбивцею. Відповідаючи, що не знає, де його брат, він бреше самому Богу, тим самим остаточно пориваючи з ним. Авель і Каїн - історія двох братів, рідних по крові, але настільки різних за своїм душевним облаштування. Єдиноутробні брати, що стали символами праведності й гріха. Ця сюжетна лінія знайде в світі нескінченне продовження.

Покарання - суворе і неминуче

В покарання Господь проклинає Каїна і прирікає його на вічні поневіряння по землі і на вічну відторгнутість. Він навіть мітить вбивцю особливої позначкою, яка іменується каїнової печаткою, для того щоб кожен зустрічний знав, хто перед ним, і не посмів забрати у нього його знехтувану життя. Глибокий філософський зміст несе в собі біблійна історія про Каїна й Авеля. Хто кого вбив - вульгарне спрощення проблеми, закладеної в цьому уривку Святого Письма. В даному випадку важливі спонукальні причини, що штовхнули на злочин, свідомість відповідальності за свої вчинки і борг спротиву гріха, а також неминучість розплати за скоєне.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!