Ти тут

Ковчег - це ... Правдива історія про ве, або чергова казка предків?

Ноїв ковчег - що це правда чи вигадка? Прихильники Біблії вважають, що ця історія заснована на реальних фактах, в той час як їхні опоненти запевняють: «Це всього лише чергова казка на ніч».

ковчег це

Але хто з них правий, а хто помиляється? Чи був насправді ковчег? Визначення істини ускладнює те, що сліди цієї події давно стерті пісками часу. Так що все судження щодо ковчега побудовані виключно на міркуваннях вчених і знавців Біблії.

Чому Господь вирішив знищити людей

Якщо вірити Біблії, то рід людський походить від нащадків Каїна і Сифа. При цьому сини і дочки першого носили в своїй душі насіння темряви, адже їх батько був братовбивцею. Що стосується нащадків Сифа, то вони були благочестиві і слухняно виконували вказівки Бога. Але з плином часу навіть в самих добрих серцях з`являється гріх.

І ось, настав момент, коли всі люди, за винятком сім`ї Ноя, загрузли в трясовині хаосу і злоби, геть забувши про своє Творця. За таке неналежну поведінку Господь дуже розгнівався на них і вирішив стерти їх з лиця землі всіх за допомогою потопу.

Ковчег - це спосіб врятувати останню праведне сім`ю

Ной, або Ноах (Тора), був праведною людиною, як і його сім`я, тому Бог вирішив врятувати свого вірного слугу. Для цього він звелів йому побудувати ковчег. Це була важка задача, до того ж сам Ной ні будівельником, як і його сини. Але він щиро вірив в Бога і знав, що той йому допоможе.



Хто знає, скільки часу пішло на побудову ковчега, але закінчилося все успіхом. Тоді Бог сказав Ною, що йому слід взяти на свій «корабель» не тільки свою сім`ю, а й тварин, щоб врятувати їх від вимирання. І в день, коли будівництво ковчега було закінчено, почали приходити звірі, і птиці, і плазуни, щоб зайняти своє місце в ньому.

ковчег визначення

Після того як двері ковчега зачинилися, з неба пішов дощ, який лив сім днів і сім ночей. Все живе загинуло, і лише мешканці ковчега змогли вижити, після чого вони ще сорок днів плавали по хвилях, поки рівень води не впав. Зрештою, вони причалили біля підніжжя гори Арарат, де Ной підніс жертву Богу, а той натомість пообіцяв більше не губити людей.

Як розглядають цю історію віруючі



Багато знавців Біблії стверджують: «Ковчег - це правда». Для них цілком достатньо того, що так сказано в Святому писанні, а значить, сумніватися в правдивості історії не можна. Виходячи з їх вірування, всі люди є нащадками Ноя.

Але в сучасному світі вчені звикли ставити під сумнів правдивість Біблії, тому віруючі активно шукають і більш вагомі докази для своїх теорій. Головним козирем в їх руках є сліди океанічної активності на вершинах гір. Це дозволяє їм стверджувати, що весь світ колись був повністю покритий водою, отже, Всесвітня повінь був.

В іншому логічні доводи завжди спростовувалися тільки одним - вірою в Бога.

Нестикування в біблійній історії

Якщо вірити Біблії, то розмір ковчега дорівнював 300 (133,5 м) ліктів в довжину, 50 (22,5 м) в ширину і 30 (13,3 м) у висоту. Виходячи з цих розмірів, можна зробити наступний висновок: вмістити всі види тварин, птахів і комах в подібний ковчег просто неможливо.

Що важливіше, запастися водою і їжею для такої кількості пасажирів дуже важко, особливо, з огляду на кількість членів сім`ї Ноя. Крім цього, потрібно ще вирішити питання з подачею повітря всередину ковчега, а також те, як і куди викидати відходи (а їх, з огляду на кількість тварин, чимало).

Тому багато дослідників вважають, що ковчег - це всього лише прикрашена історія з минулого. Хоча вони допускають, що потоп був, це підтверджують і археологічні знахідки в Месопотамії, але ось його масштаби явно перебільшені. Швидше за все Ной вижив в час повені, спорудивши пліт або човен, що стало основою для цієї історії.

ноїв ковчег що це

Згодом розповідь доповнювали і трохи прикрашали. Через тисячу років повінь перетворилося у Всесвітній потоп і знищення людства. Але знову ж таки - це всього лише гіпотеза. Напевно перевірити достовірність цієї історії неможливо, як і повністю спростувати її. Тому кожен сам повинен визначити для себе, що в ній правда, а що - вигадка.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!