Ти тут

Храмова гора (єрусалим): фото та відгуки туристів

Що входить в план звичайній оглядовій екскурсії по Єрусалиму (Ізраїль)? Храмова гора, Стіна плачу, Гетсиманський Сад, дорога на Голгофу… Зупинимося на першій пам`ятки. Туристи, що побували в Єрусалимі, не перестають дивуватися, що деякі місця Старого Міста є святинями відразу для трьох світових релігій - християнства, іудаїзму та ісламу. Не виняток і Храмова гора. Можна сказати, що християни шанують Старий Заповіт, а мусульмани вважають Ісуса Христа пророком Исой. Але тут - інша історія. Гора, прозвана Храмової, якщо вірити Усної Тори, є основою всього світобудови. Це якийсь наріжний камінь, з якого Бог почав створювати землю і небо. Чи варто побувати в такому місці? "Звичайно!" - Запевняють туристи. Навіть якщо ви не є прихильником жодної з трьох релігій. По крайней мере, у вас залишаться незабутні враження і барвисті фотографії.храмова гора

іудейська святиня

У давнину Храмова гора носила назву Моріа, що означає «Господь бачить». Крім того, що з неї почалося створення світу, іудеї вірять, що саме тут Бог створив Адама. Після вигнання людей з раю Каїн і Авель приносили жертву Всевишньому на першому вівтарі на Храмовій горі. І після Потопу праведник Ной також зупинився тут, а не у Арарату. На Храмовій горі він побудував новий жертовник. Але більш за все відома ця пам`ятка тим, що тут Авраам з любові до Бога готовий був принести в жертву свого сина Ісаака. Тому і було дано назву горі Моріа, оскільки Яхве, бачачи помисли пророка, послав ангела, який зупинив руку з занесеним ножем. Про все це розповідають екскурсоводи туристам, і від цих історій кров холоне в жилах навіть у невіруючих. Адже це, як-не-як, "дотик до сакруму".Храмова гора Єрусалим

перший Храм

А ще на цьому місці цар Давид бачив ангела з мечем і зрозумів, що моровиця, що вразила населення Єрусалиму, є виразом гніву Господнього. Він приніс Богу багаті жертви, після чого епідемія припинилася. А син Давида - Мудрий Соломон, побудував в кінці Х століття до нашої ери на вершині гори перший єрусалимський храм. Над будівництвом працювали тридцять тисяч ізраїльтян і уп`ятеро більшу кількість полонених фінікійців. Після того як Дім Господній був освячений, його наповнився хмарою Шехіна - свідоцтво присутності Бога. З тих пір Моріа отримала іншу назву - Храмова гора. Єрусалим не знав більшої святині, адже там знаходився Ковчег Завіту, тобто скриня з кам`яними скрижалями, які Бог вручив Мойсеєві. Але цієї споруди вже не побачать туристи, оскільки в 587 р. До н.е. е. його зруйнували вавілоняни.

Відео: Погода взимку в Ізраїлі, Єрусалим в снігу Храмова гора, приватні екскурсії в Ізраїлі

другий Храм



Він був споруджений після звільнення від вавилонян в 536 р. До н.е. е. Храм став символом єдності єврейського народу, тому на його прикраса та розширення не шкодували ні сил, ні коштів. Цар Ірод - той самий! - Розширив святиню, побудував навколо неї могутні стіни, які височіли на тридцять метрів над вулицями міста. Храмова гора стала неприступною на ті часи цитаделлю. І тут туристи християнського віросповідання усвідомлюють, що вони стоять на тому самому місці, на якому учні Ісусові говорили свого вчителя: «Подивися на великі будинки оці, на те, як вони прикрашені!» На що Син Людський відповів: «Прийдуть дні, коли не залишиться тут навіть камінь на камені ». Христос виявився неточним: від другого храму все ж щось збереглося. Це - Стіна Плачу, колишній західний фасад будівлі.Храмова гора фото

Відео: Єрусалим: зіткнення у мечеті Аль-Акса

мусульманська святиня



У 691 році арабські завойовники побудували на Храмовій горі дві мечеті. Перша - Куббат ас-Сахра - наголошує на тому місце, на яке приземлився пророк Магомед в своєму чудовому миттєвому переміщенні з Мекки. На крилатому коні і оточений ангелами, він зійшов на гору, залишивши для вшанування нащадкам слід своєї стопи і три волосини з бороди. Також мусульмани поклоняються "основи світу" - Невеликій скелі під золотим куполом, з якої Господь почав створення всього сущого. Друга мечеть на Храмовій горі - Аль-Акса. Незважаючи на свої більш скромні розміри і свинцевий купол, це сакральна споруда має для мусульман величезне значення (третє після Мекки з Медіною). Оскільки на цьому місці Магомет - як верховний імам - звершив нічну молитву разом зі всіма пророками, мечеть Аль-Акса довгий час була кіблой. Всі мусульмани під час намазу зверталися особою до цього орієнтиру. І тільки пізніше кибла перемістилася в Мекку.Ізраїль храмова гора

християнська святиня

Крім того що про Єрусалимському храмі говорив Ісус, пророкуючи його руйнування, Храмова гора має і більш важливе значення для тих, хто вірить в Новий Заповіт. Згідно з ученням Церкви (яке грунтується на Книзі Єзекіїля), саме сюди прийде у славі і з небесними світилами Син Божий, щоб зробити Останній Суд над світом. Зі звуком труби все мертві вийдуть з могил. І в такому місці, - кажуть відгуки туристів, - мимоволі замислюєшся про свої неправедних справах.Таємниця храмової гори

езотерична святиня

Оскільки всі три релігії вважають темну скелю на вершині гори місцем, з якого Господь створював землю, це вірування знайшло своє відображення в різного роду ідеях сцієнтизму. Езотерики вважають, що через Моріа проходить теллургической вісь, на якій грунтується все світобудову. За часів недовгого правління християнських хрестоносців в Єрусалимі в мечеті Аль-Акса розташовувалася головна резиденція ордена тамплієрів. Саме через цього згромадження лицарів-ченців отримала свою другу назву - тамплієри. Існує безліч (не підтверджені істориками) ідей, ніби тамплієри користувалися якимись таємними текстами і апокрифами, здійснювали гностичні культи тощо. Тому в цьому місці можна зустріти натовпу езотериків, яких приваблює таємниця Храмової гори. Насправді в підвалах мечеті в XII столітті розташовувалися звичайні стайні.Мечеть на храмової горі

Храмова гора (Єрусалим): поради туристів

Знаходиться ця пам`ятка на південному сході Старого міста. Золотий купол мечеті Куббат-ас-Сахра видно здалеку. Сам комплекс являє собою велику прямокутну, обнесений стінами площа. В її центрі стоїть Купол Скелі, а з краю - мечеть Аль-Акса. Хоч Храмова гора, фото якої є «візитною карткою» Єрусалиму, здається такою високою, зійти на неї навіть влітку не складає особливих труднощів. Набагато складніше, як запевняють туристи, потрапити в сам комплекс. Справа в тому, що через релігійних конфліктів, які раз у раз спалахують у святинь (фанатиків вистачає в будь-якої релігії), поліція з метою наведення порядку перекриває доступ до площі. Найкраще, як радять бувалі мандрівники, прийти раніше. Тільки до КПП доведеться вистояти годину в черзі. Слід пам`ятати, що для жінок (чомусь в будь-який зі згаданих релігій чіпляються саме до прекрасної статі) обов`язкові довгі спідниці і прикриті плечі. При цьому всім не дозволяється проносити на територію Храмової гори ніяких предметів культу, якщо ви проходите по дерев`яному мосту через спеціальний КПП для туристів.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!