Ти тут

Великий покаянний канон андріє критського. Коли читається канон преподобного андріє критського?

Великий покаянний канон Андрія Критського читається в перші чотири дні Великого посту, по одній частині за один раз. Повністю творіння читається в сьомий тиждень. Канон вчить людей покаяння. Приймати свої гріхи і вчитися боротися з ними. Також це писання наставляє брати приклад з чистих і безкорисливих людей.

Про Андрія Критському

Преподобний Андрій народився десь в 660-х роках нашої ери, в місті Дамаск. Сказання передають, що до семи років дитина не могла розмовляти. Батьки Андрія були віруючі люди і часто відвідували церкву. Одного разу під час причастя на Критського зійшло Боже благословення і він заговорив. Після цього чуда батьки віддали Андрія вивчати основи релігії.

Коли хлопцеві виповнилося 14 років, його перевели на службу в Єрусалим, в Монастир Гробу Господнього. Андрій був дуже різнобічно розвиненим хлопцем, тому його відразу визначили в нотаря.канон андріє критського

Потім Андрій перебрався до Константинополя, де служив в будинку сиріт в сані диякона 20 років. У цьому ж місті він почав писати свої пісні, які і по сьогоднішній день широко використовуються в православної церкви.

Після цього майбутнього святого відправили на острів Крит в сані єпископа. Там він вірно служив церкві, наставляючи на шлях істинний єретиків і давав підтримку віруючим. Андрій на Криті побудував кілька дитячих будинків, храмів. За свою вірну службу отримав чин архієпископа. У 1740 році преподобний помер по дорозі з Константинополя на острів Крит.

Про канони

Андрій Критський першим почав писати канони замість Кондаков. У святителя є піснеспіви до всіх великих святах: Різдва, Великодня, Вербної Неділі та іншим. Багато з них використовуються і в сучасній богослужбовій минее. Канони тісно пов`язані з «біблійними піснями». Структура цього піснеспіви має такий вигляд. Спочатку йде ирмос, який є сполучною ланцюгом між біблійної піснею і змістом канону. Далі йдуть тропарі. Вони співаються по черзі з піснями. Найвидатнішим твором, безсумнівно, є великий канон преподобного Андрія Критського. Він вчать нас покаяння. Найкраще просити вибачення у Господа в Великий пост, коли читається канон Андрія Критського.великий канон андріє критського

зміст канону

У своєму каноні Андрій коротко стосується всієї Біблії. З 1-го по 8-ю пісню це Старий Завіт, після - Новий. Кожну історію біблійних персонажів канону Андрій оцінює з точки зору людської моралі. Якщо це погане діяння, то він міркує про його гріховності, а якщо благе - то, заявляє, що до цього слід прагнути. Автор натякає нам, що врятувати свою душу ми можемо тоді, коли відмовимося від своїх вад і будемо прагнути до доброчесності.

пісня 1

У першій пісні канон Андрія Критського розповідає про первородний гріх. Єва піддалася спокусі Сатани і дала яблуко Адаму. Він же, в свою чергу, спокусився владою і спробував його. У цій пісні Андрій каже, що всі ми грішні і якщо Господь покарав Адаму і Єву за порушення однієї заповіді, то як же покарає нас, що порушують їх майже все. Нам залишається тільки покаятися і просити прощення у Бога.

пісня 2

У другій пісні великий канон Андрія Критського розповідає про те, як все ми піддалися плотського втіху. По-перше, натягнули одяг, засоромившись свого голого тіла, яке було створено за подобою Господнього. Друге - поставили на чільне задоволення і красу тілесну, а не душевну. Ще в цій пісні великого канону Андрія Критського сказано, що ми схильні до всіх земних пристрастей і, на жаль, не хочемо з ними боротися. За всі ці гріхи потрібно щиро просити Бога простити нас. Головне, самому зрозуміти свої погані діяння і прагнути позбутися від них.великий покаянний канон андріє критського

пісня 3

У ній великий покаянний канон Андрія Критського розповідає, як Господь не витримав неподобства, що творилося в Содомі, і спалив місто. Тільки одному праведному Лоту вдалося врятуватися. Андрій закликає кожну людину відректися від гомосексуальних насолод і скоріше тікати. Гріхи цього міста переслідують нас кожен день, спокушаючи повторити їх, думаю, багато піддаються. Але, головне - зупинитися, задуматися, що чекає нас в майбутньому. Яка буде у нас потойбічне життя після содомських розваг.

пісня 4

У ній вказується, що лінь - великий гріх. Якщо людина, немов овоч, рухається вперед, не усвідомлюючи себе і навколишній світ, то й кінець його буде відповідний. Патріарх з пісні трудився вдень і вночі, щоб мати дві дружини. Одна з них означала працьовитість, а інша - розум. Завдяки цьому поєднанню ми можемо вдосконалити споглядання і свою діяльність.

Відео: Канон Андрія Критського. Понеділок

пісня 5

Покаянний канон преподобного Андрія Критського розповідає про святого Йосипа, якого зрадили брати і кохана, і продали його в рабство. Він спокійно все переніс, що не сердився на свою долю. Андрій каже, що кожен з нас може зрадити свого ближнього. Але біда ще й у тому, що ми кожен день зраджуємо себе і свою душу. Чи не терплячи ніяких лих, ми порушуємо заповіді Господні і навіть не замислюємося про це.канон преподобного андріє критського

пісня 6



Андрій в цій пісні закликає стати людство на шлях істинний. Чи не відвертатися від Господа, як деякі історичні персонажі. І вірити, що як Бог рукою Мойсея рятував хворих від прокази, так і нашу душу може пробачити за гріхи її.

пісня 7

У сьомий пісні канон преподобного Андрія Критського розповідає, що які б тяжкі гріхи не вчинив чоловік, якщо він щиро покається, його пробачать. У зворотному ж випадку кара Господня буде великий. Потрібно молитися Богу в трьох його іпостасях і Матері Божої з покаянням і проханням про прощення.

пісня 8

Андрій розповідає, що Господь наш кожному дає по заслугах його. Якщо людина жила праведно, то вознесеться на небеса, як Ілля на колісниці. Або ж в житті отримає підтримку Бога, як Єлисей для поділу річки Йордан. Якщо ж жити в гріху, як Ґехазі, то душа горітиме в гієні вогненної.

пісня 9

У цій пісні великий канон Андрія Критського розповідає, що люди забули десять заповідей Божих, вибитих на скрижалях ще Мойсеєм. Вони не прісушівался до писання Євангелія. Колись Ісус прийшов в наш світ, щоб спасти нас. Він благословляв немовлят і людей похилого віку, тому що одні ще не встигли покаятися в своїх гріхах, а інші вже не могли. Якщо ж людина при здоровому глузді, то він повинен сам просити Господа про прощення.

Пісні, які читаються у вівторок Великого посту.

пісня 1

Тут розповідається, як Каїн убив брата, позаздривши йому. Андрій просить жити своїм життям праведно, не думаючи, кому і що Господь дав. Якщо людина буде жити за заповідями Божими, то і йому незабаром прийде благодать. Потрібно прагнути бути схожим на Авеля, який з чистою душею приносив свої дари Господу.коли читається канон андріє критського пісня 2

Закликає людей покаятися в тому, що відкинули душевне багатство і надають значення тільки матеріального. У гонитві за одягом та іншими благами зовсім забули молитися Господу. Ми забуваємо, що душевно багата людина буде набагато щасливішим.

Відео: Великий покаянний канон преп. А. Критського. Читає Свят. Патр. Моск. і всієї Русі Пімен (1971-1990).



пісня 3

Ця пісня канону Андрія Критського закликає жити так, як Ной, якому одному Господь дав шанс врятуватися. Або так, як Лот, єдино вижив з Содому. Тому що якщо будемо грішити, то спіткає нас доля людей при потопі.

пісня 4

В пізнанні сила. Потрібно прагнути побачити Бога в собі, і буде побудована сходи в небо, як у патріархів. Ми в повсякденному житті наслідуємо Ісава, всіх ненавидить. Треба ж жити в любові і гармонії.

Відео: Покаянний канон Андрій Критського. четвер

пісня 5

Як весь єврейський народ жив в рабстві єгипетському, так і наша душа живе весь час в гріху. Потрібно набратися мужності і покінчити з рабством. Навіть якщо в перший час потрібно буде мучитися, то в кінцевому результаті ми придбаємо справжню свободу духу. Тоді і жити стане набагато легше і приємніше.покаянний канон андріє критського

пісня 6

Продовжує розповідати про пригоду Мойсея, який прагнув вивести народ з рабства єгипетського. Люди не мають великої віри потерпіти трохи поневіряння в ім`я благої мети. Так і нам все треба одночасно. Потрібно вірити в Господа і просити про прощення, і тоді зможемо звільнити свою душу з рабства гріхів.

пісня 7

Пісня великого канону преподобного Андрія Критського розповідає, як ми повторюємо гріхи і пристрасті біблійних персонажів, але не маємо сили і бажання слідувати великомученика. Наше тіло зазіхає на грішні діяння, такі як перелюбство, не замислюючись про наслідки для душі.

пісня 8

У восьмій пісні розповідається про людей, які змогли знайти в собі сили покаятися і прийняти Господа в душу свою. Так і нас Андрій закликає відректися від минулого життя грішній і йти назустріч Богові. Наприкінці восьмої пісні підводиться підсумок Старого Завіту - потрібно не повторювати гріхи персонажів біблійних і прагнути жити, як праведники цього Святого Письма.

пісня 9

У дев`ятій пісні канон святого Андрія Критського дає порівняння з Нового завіту. Як Ісус чинив опір спокусі Сатани в пустелі, так і ми повинні боротися з усякими спокусами. Христос почав творити чудеса на землі, показуючи тим самим, що все в цьому світі можливо. Головне - вірити і жити за заповітами Господнім, і тоді зможе врятуватися наша душа в судний день.

середа

У середу також читається 9 пісень. Починаючи з перших днів створення світу були люди, славили своїми діяннями Господа Бога нашого. Андрій закликає людей покаятися в гріхах своїх і уподібнитися тим святим в повсякденному житті. Прославляти ім`я Господа, здійснюючи вчинки, гідні його. Пригадуються також в піснях і великі грішники, які відвернулися від Бога, віддали перевагу матеріальним благам або піддалися спокусі спробувати заборонений плід. Господь покарав їх по заслугах за їх діяння. Так і нашу душу після смерті чекає судний день, на якому не вдасться збрехати, не вдасться приховати свої злиднями якимись уявними відмовками. Тому Андрій закликає нас покаятися за життя, просити Господа про прощення гріхів і прагнути змінити свої вчинки на краще. Навчитися протистояти спокусам. В цьому немає нічого складного. Просто залишаючись людиною, ви побачите, що більшість звітів Господніх вказують жити без заздрості і обжерливості, без зрад і бажання отримати чуже.великий канон преподобного андріє критського

четвер

У цей день Великого Посту читається остання частина канону. Як і в попередніх піснях, тут оспівуються чесноти і засуджуються гріхи людства, які відбувалися протягом століть. Також в цій частині волають до Господа, Ісуса, Діви Марії з проханням пробачити провини і дати можливість покаятися.

Також канон преподобного Андрія Критського вчить визнавати свої помилки, не шукати провину за погане життя в навколишніх. Приймати свою гріховність як доведений факт. Але це не означає, що варто змиритися. Навпаки, визнання провини - перший крок до прощення. Якщо ми зараз зупинимося, то маємо шанси на вічне життя після смерті.

Саме тоді, коли читається канон Андрія Критського, в Великий Піст, ми маємо можливість усвідомити свої гріхи і почати нове життя. Життя, яка буде угодна Богові. Тоді людство зможе відчути благодать, умиротворення і зі спокійною душею чекати судного дня.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!