Ти тут

Що таке «терновий вінець»

Вираз «терновий вінець» означає перенесені муки, страждання. Вона нагадує про те, що понад дві тисячі років тому Спасителю світу Ісусу Христу римські воїни наділи вінок на голову. Він був пліток з колючого терну і викликав сильний біль. Терновий вінець в стародавні часи одягали засудженим злочинцям на відміну від переможців, голови яких вінчали вінками з лавра.

Терновий вінок з євангельської історії в деякому роді є загадку. Адже римляни часів Ісуса Христа шанували свої закони. Відповідно до римським правом вони не повинні були знущатися таким чином над людиною, засудженим до хресної смерті. Фактично воїни повинні були утримуватися від насмішок над засудженим і його релігійними переконаннями. У чому ж справа і чи не є євангельський епізод алегорією? Так можна було думати, якби не той факт, що терновий вінець насправді існував.

Деякі відповіді вдалося отримати завдяки археологічним знахідкам. Під час розкопок виявили резиденцію прокуратора Іудеї. Разом з нею була знайдена і гарнізонна тюрма, а також так званий Ліфостротон - кам`яний поміст, на якому знаходився Ісус Христос під час суду, що проводиться Пилатом. Кам`яні плити ліфостротон зберегли на собі деякі зображення, які можна розглянути і в наші дні.

Відео: Святині Християнського світу. ТЕРНОВИЙ ВІНЕЦЬ



Це символи, які, ймовірно, служили римським воїнам в якості гри в кості. Людина, яка перемогла в змаганнях, заслуговував своєрідною "честі". Він отримував право одягатися в подобу царської порфіри, а також на його голову надягали іграшкову корону і вручали "скіпетр" (Дерев`яну палицю). також "король гри" спромігся почестей. Зокрема перед ним схилялися і навіть задовольняли будь-які його забаганки.

Воїнам було відомо, що Ісуса звинувачували в тому, що він нібито претендував на царський трон Іудеї. Цілком можливо, що, виконавши наказ прокуратора щодо бичування бранця, солдати жорстоким чином вирішили пограти з засудженим. В Євангеліях пишеться, що для такого "уявлення" воїни зібрали "весь полк". Облачивши страждає Спасителя в багряницю, на його голову римські воїни поставили терновий вінець, а в руки дали палицю. Як відомо, далі вони почали надавати Йому уявні почесті і, падаючи перед Ним на коліна, вигукувати: "Радій, Царю Юдейський!".



Можна також припустити (з точки зору історії), чому Понтій Пілат допустив подібне звернення з уже засудженим Спасителем. Адже спочатку прокуратор Іудеї коливався щодо Христа і навіть мав намір відпустити Його. Але розлючений натовп підняла сильний шум. Були чутні вигуки на адресу Пилата, що натякають на його невірність Кесарю. Нескладно здогадатися, що прокуратор, побоюючись гніву володаря Римської Імперії, вирішив умилостивити натовп і дозволив солдатам зайве знущання над Христом.

А як описувані події можна тлумачити в Світі Святого Письма - Біблії? У книзі пророка Ісаї сказано, що Спаситель візьме на себе гріхи всіх людей. Фактично принесений в жертву Христос звільняє віруючих від гріховної натури, яку вони успадкували від Адама.

Але якщо повернутися до біблійним подіям, описаним в Книзі Буття, то можна дізнатися, що коли Земля була проклята, Господь сказав Адаму, що вона більш не стане давати людині силу і почне виробляти терня. Після в книгах практично всіх біблійних пророків, Псалмах Давида та інших розділах Біблії можна прочитати, що одного разу з`явиться Спаситель Світу, який звільнить людство від покарань і прокльонів, хвороб і рабства гріха.

Сказано в 53 розділі Книги Пророка Ісаї, що гріхи всіх віруючих Господь поклав на Христа, а також їх хвороби і немочі. Оскільки Всевишній Творець справедливий і виконує божественний задум до кінця, то на Хресті відбулося не тільки Спокута людини. На голову Сина Божого був поставлений терновий вінець. Таким чином, від прокляття спокутував і Земля.

Відео: Терновий вінець

В даний час реліквія знаходиться в ризниці собору Паризької Богоматері і є однією з головних святинь Франції.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!