Ти тут

"Ісус христос -суперзвезда", рок-опера: короткий зміст, сюжет

Рок-опера &ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo-, написана в 1970 році, стала першим твором в цьому жанрі. Сьогодні вона вважається класикою. Хоча з моменту її створення минуло 45 років, і до цього дня не вщухають суперечки, що стосуються її змісту. І це не дивно, так як в усі часи вільне трактування текстів священних книг різних релігій викликала неоднозначну реакцію в суспільстві.

актуальність

&ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo- - рок-опера, короткий зміст якої є вільним переказом Біблії. Вона піднімає важливі філософські питання, що хвилюють людство вже більше 2000 років, тому ще довго буде актуальною і цікавою глядачам різних поколінь. У 2000 році була зроблена нова екранізація цього твору, яка не стала такою ж популярною, як перший фільм, знятий в 1973-м, однак змусила молодь звернутися до творчості рок-кумирів 70-х.

Відео: Е.Л. Веббер арія Христа з рок-опери "Ісус Христос суперзірка"

сюжет рок-опери

автори

Перш ніж розкрити короткий зміст опери "Ісус Христос", Слід сказати кілька слів про її творців. Автором музики став знаменитий англійський композитор Ендрю Ллойд Веббер, для якого вона стала першим успішним твором, а лібрето написав його друг юності Тім Райс. Останній постарався йти за хронологією відомих подій, що передували смерті Христа, які описані в Євангелії, проте його персонажі в своїх аріях висловлюють ідеї, далекі від догматів, прийнятих в християнстві. Саме ця обставина стає причиною того, що в наше століття релігійної толерантності постановки рок-опери &ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo- іноді стають мішенню для критики з боку церкви. А в деяких провінційних містах навіть цілком цивілізованих країн робляться спроби заборонити їх як ображають почуття віруючих.

&ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo-, рок опера: короткий зміст першої сцени

Твір починається з увертюри під назвою "народження натовпу". Далі слід арія Іуди, який обурюється тим, що Ісус, на його погляд, йде на поводу у натовпу і готовий визнати себе божеством.

На сцені з`являється Марія Магдалина, яка надає почесті Христу. Юда дорікає Спасителя в тому, що той допустив свого оточення занепалу жінку, так як вбачає в цьому небезпеку. Тоді Ісус закликає безгрішних кинути в Марію камінь.

Анна і Каяфа

Антагоністами Христа, як і в Біблії, в рок-опері Уеббера і Райса є первосвященик Іудеї і його зять. Вони готують змову проти Спасителя, так як вбачають у ньому загрозу своїй владі. В кінці дуету Анна і Каяфа вирішують доповісти синедріон, який був уповноважений вершити суд, про небезпечне бунтівника, здатному розхитати підвалини держави.

короткий зміст опери ісус христос



У наступній сцені &ldquo-Jesus Christ - superstar&rdquo- (зміст рок-опери детально розкриває ця стаття) Марія здійснює обмивання ніг Христа. Після цього Юда дорікає її в тому, що вона даремно використовувала дорогоцінну мірру, замість того щоб допомогти бідним. Ісус соромить Юду і каже, що він скоро покине цей світ, а біднякам можна буде допомагати завжди.

Змова і радість народу

Ісус входить до Єрусалиму та його вітають натовпи, викрикували: &ldquo-Осанна! Осанна!&rdquo- Народне тріумфування ввергає в жах священиків, які вирішують будь-яким способом позбутися від Христа. Вони кажуть про нього, використовуючи лексику, яка застосовується при описі життя і кар`єри зірок шоу-бізнесу.

Далі на сцену вступає Симон зелотами, на прізвисько Петро, який закликає Спасителя виступити проти Риму. У відповідь Ісус говорить про те, що смерть можна зневажити тільки смертю, і що Єрусалим ніколи не зможе зрозуміти сенсу цієї фрази. З його арією перегукується співочий монолог Пилата, в якому він розповідає про приснився йому сумному іудеї, на якого натовп спочатку вилила свій гнів, а потім піднесла, звинувативши в його загибелі римського прокуратора.

Вигнання торговців із храму, відчай Спасителя і арія закоханої Марії

Далі сюжет рок-опери &ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo- переноситься в храм, де мешканці Єрусалиму веселяться і торгують всякою всячиною. Несподівано з`являється Христос і дорікає іудеїв в тому, що вони перетворили Дім Господній в розбійницький вертеп. Вигнавши торговців з храму, Ісус виконує арію, в якій оповідає про своє розпачі і втоми, так як три останні роки його життя здаються йому довше 30 попередніх. У наступній сцені глядачі дізнаються від Марії Магдалини про те, що вона закохана в Христа, і сподівається, що той теж до неї небайдужий.



зрада

Бачачи, що народ схильний до бунту, але бажаючи уникнути кровопролиття, Юда відправляється до Анни і Каяфи і повідомляє, що Христос в п`ятницю буде один в Гефсиманському саду. Він відмовляється від мзди за свій донос, так як стверджує, що зраджує Христа не через користі, а щоб уникнути більш серйозних бід.

&ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo-: короткий зміст другої частини

Опера просувається до своєї кульмінації. Друга частина починається зі сцени таємної вечері. Апостоли п`ють вино і співають про те, що їм буде про що написати в своїх мемуарах. Христос приходить в жах, розуміючи, що його учнів не зачепить його смерть, що вони не розуміють суті того, що відбувається. Тоді Спаситель пророкує апостолам, що серед них є ті, які видадуть його або відречуться, якщо їм буде загрожувати небезпека. Учні обурюються, кожен з них говорить, що він на таке не здатний.

Сварка Іуди і Ісуса

Христос вказує на Петра і Іскаріота і каже апостолам, що перший з них стане відступником, а другий - зрадником. Юда вихлюпує свій гнів на Христа, докоряючи йому, що він збунтував народ, будучи звичайним самозванцем. Спаситель проганяє його зі словами, що той може запізнитися і не виконати свою місію.

Молитва в Гетсиманському саду

Не слід забувати, що &ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo- - рок опера. Короткий зміст в такому випадку не може передати повного враження від цього твору, так як головне в ньому все ж - музика. Зокрема, одним з кульмінаційних моментів цього твору є арія-молитва Спасителя, що являє одним з кращих творінь Ендрю Ллойда Веббера. У ній Христос нарікає на свою долю і питає у Отця, чи змінить що-небудь його смерть. І благає відвести &ldquo-чашу цю&rdquo-. В кінці сцени Ісус каже, що змирився зі своєю долею і просить Господа скоріше здійснити те, що він йому предначертал. Закінчується сцена поцілунком Іуди.

Арешт і зречення Петра

Солдати заарештовують Христа. Апостоли намагаються його захистити. Однак Ісус забороняє їм чинити опір. При цьому натовп, яка до цього вважала Спасителя, тепер радіє, що той переможений і буде страчений. Коли Христа ведуть, люди запитують у Петра, чи не є він товаришем арештованого бунтівника, а той каже, що навіть не знайомий з ним.

Пилат, Ісус і Ірод

Рок-опера &ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo-, короткий зміст якої в тій чи іншій мірі знайоме всім, цікава своїми фрагментами лібрето, де текст більше нагадує розмови людей зі сфери шоу-бізнесу. Наприклад, після допиту у Пилата Христа доставляють до Ірода, який називає його &ldquo-окрасою сезону&rdquo- і пропонує показати пару фокусів.

Каяття зрадника Іуди і вирок Пилата

Побачивши катування Христа, його колишній товариш починає мучитися докорами сумління. Він приходить до первосвящеників, які переконують його, що він все зробив правильно. Тим часом Ісуса знову приводять і Пілата і просять, щоб той наказав його розіп`яти. Пилат заперечує, але в кінці кінців дає згоду. Закінчується опера вигуком Христа, який просить Отця пробачити своїх катів. Також він передає в руки Богу свою душу.

&ldquo-Ісус Христос - суперзірка&rdquo- - рок-опера (короткий зміст вам вже відомо), що продовжує звучати з багатьох сцен світу протягом більш ніж 40 років. Прекрасна музика і текст, повний гуманістичних ідей, - ось головні складові її успіху і популярності.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!