Ти тут

Чим новий заповіт відрізняється від старого завіту

Відео: Священик Павло Островський: "Чим відрізняється Старий Заповіт від Нового завіту".

Неможливо усвідомити висоти морального сенсу, який містить Новий Завіт, якщо розглядати його у відриві від Старого Завіту. Тільки вчитуючись в нього, сторінка за сторінкою, можна зрозуміти, який довгий і складний шлях пройшли люди від заповідей Мойсея до заповідей Ісуса, озвучених у Нагірній проповіді.

Відео: Старий Завіт, для людей старих. Ми люди Нового Завіту!

Новий Заповіт

Немає необхідності розглядати ці дві частини Біблії з точки зору їх змісту, так як там описані події, що відбувалися з різними людьми в різний час. І мав рацію Іоанн Златоуст, вбачаючи їх різниця не по суті, а по часу. Тісний зв`язок в іншому - в спільності релігійно-законодавчого та морально-вероучительного аспектів. Цей зв`язок визнавав Христос, коли говорив, що він прийшов виконати закон і пророцтва, а не порушити їх. Християнська Церква Новий Завіт вважає вищим в моральному відношенні, але визнає, що він не тільки не скасовує старозавітних моральних норм, але поглиблює, підсилює їх.



Проповідуючи, Христос звертав увагу на головне початок, що визначає ставлення людини до людини. Суть цього головного початку, яке погоджує нове вчення зі старим законом і вченням пророків, Ісус висловив так: усе, чого тільки хочемо, щоб люди з нами поступали, так поступати і нам повинно.



Церква Новий Завіт

Мотив покарання за неправедне життя теж об`єднує Старий і Новий Заповіти. Обидва вони обіцяють людям невідворотний, але справедливий суд відповідно до міри любові і милосердя, які ми виявляли або не виявляли один до одного. Ці критерії теж є основоположними для старого закону і пророків. Любов до людей, любов до Бога - на ці заповіді Нового Завіту Христос вказував як на найбільші, найголовніші. На тотожних заповідях затверджуються також закон і пророки.

Однак єврейська Біблія за каноном ізраїльському включає в себе чотири розділи, що складаються з двадцяти двох книг, але Нового Завіту в собі не має. А адже він містить багато свідчень святості і «богонатхненності» старозавітних текстів. Про це говорять всі чотири учасника Євангелій. Це є в діяннях апостолів, в посланнях до народів, в апостольських соборних посланнях. заповіді Нового ЗаповітуУважно вчитуючись в євангельські тексти, легко помітити, що одним з повторюваних аргументів є твердження «Так говорить Писання». Під Письмом автори мали на увазі саме Старий Завіт. Якщо продовжити паралель і порівняти обидва канону, з`ясується ще одна схожість: Новий Завіт теж складається з канонічних книг (їх 27), які складають чотири розділи.

З огляду на всі ці важливі моменти, і християнські теологи, і об`єктивні представники світської науки висловлюють спільну позицію: Заповіти не протилежні, вони - різні. А юдеї, як відомо, не визнають Ісуса як Месію. А Новий Завіт - це історія його земного життя. Логічно, що юдеї не визнають і сам Завіт. Чому? Висловлюються припущення, що причина полягає в спрямованості вчення Христа до всіх народів, а не до одних євреїв. А це виключає богообраність одного окремого народу. Можливо, твердження спірне, але частка істини в ньому все-таки є.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!