Ти тут

Прощальне неділю

Перед Великим постом кожен з нас отримує рідкісний шанс покаяння. Прощальне неділю всім людям дає шанс вибачити і пробачити один одного, а також забути всі гріхи, відпустити образи. "Коли прощальне неділю, що це за день, і що потрібно робити в цей християнський свято?" - Запитаєте ви. Зараз ми розглянемо відповіді на ці питання.

Доводиться це свято на останню неділю, попереднє Великого посту, тобто в останній день російської Масниці. За традицією день цей ще називають "Сиропуст" - Вся справа в тому, що саме тоді закінчується поїдання масла, сиру та яєць. Всі православні люди в прощальне неділю просять вибачення один у одного - це потрібно для того, щоб вступити в пост з доброю душею, а також зосередитися на життя духовної з чистим, відкритим серцем і зустріти Великдень. Адже саме чиста душа, що не допускає злих помислів, ніколи не буде відкинута Богом і церквою.
Що ще роблять в прощальне неділі? Крім того, що вибачаються, ще й справи милосердні творять віруючі люди. Навіть якщо образа ваша на людину велика, скажіть вголос: «Господь простить». Подавайте милостиню бідним, особливо якщо вони зустрілися вам біля воріт храму, можете купити хліба та іншої випічки, щоб роздати нужденним.

У це свято потрібно згадати всі образи, які ви доставили своїм близьким людям і від душі вибачитися за них-попросити у Господа покаяння за вчинені особисто образи, щоб очиститися від всякого бруду перед святом поста.
Між рідними і близькими людьми прощення трапляється ввечері. Один одному люди при цьому говорять: «Ти прости мене, якщо перед тобою я в чомусь винен (-а)».
Традиція вимагає просити вибачення і у покійних родичів і знайомих. У прощальне воскресіння не можна вживати спиртне, особливо горілку.



Багато людей не можуть собі дозволити відразу покаятися за проступок або кинуте слово зле через свою гординю. Церква не відвертається від таких, а наборот, намагається допомогти. Саме для цього був встановлений день - прощальне (Прощена неділя. Побажання і пояснення своєї провини можна викласти і на папері, головне, щоб людина отримала ці слова. Потрібно намагатися в цей день щиро позбутися всіх проблем, що накопичилися образ.

Відео: Михайло Задорнов - Прощена неділя



В церкви ввечері на богослужінні відбувається таїнство прощення. Батюшка подає приклад, першим просячи прощення у всіх присутніх. Після парафіяни до нього підходять і просять вибачення у нього і один у одного зі словами: "Прости, якщо я винен" - "І ти теж прости мене" - "Бог нас пробачить". Поклони і взаємне цілування - обов`язкові супутники таких слів.

День і обряд прощення з`явився дуже давно, ще в монастирського життя ченців Єгипту. Саме вони ввели його напередодні настання Великого посту. Це робилося з метою посилення подвигу молитви і підготовки до найсвітлішого свята (Великодня). Розходячись по пустелі для того, щоб зустрітися всім разом тільки на Великдень, єгипетські монахи один у одного просили вибачення, прямо як перед смертю. І, природно, від душі самі прощали всіх тих, хто просить. Адже кожен з них розумів, що зустріч ця напередодні Великого Посту може бути останньою в житті. Чин прощення для того і придумали.

Відео: Прощена Воскресіння!

У прощальне неділю в церкві згадують про вигнання Адама і всього подальшого людства разом з ним з Раю. Таким чином віруючі люди просять у Бога прощення саме за той гріх, основу якого поклали наші перші предки, згрішили перед Богом за допомогою прояви свого свавілля і підпадання під спокуса сатани.

Ось ви і дізналися, коли прощальне неділю настає. Просіть у цей день прощення у всіх своїх близьких і друзів, кого коли-небудь образили або навіть якщо не робили цього, і входите в Пост з чистою душею і совістю!

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!