Ти тут

Коли починається великий піст? Соборування в великий піст - таїнство для зцілення важкохворих і немічних

Великий піст посланий нам Спасителем світу цього для очищення душі, позбавлення від пристрастей. Ісус постив сорок діб, не беручи їжі і води. Великий піст є дуже строгим і найголовнішим постом. Він складається з сорокаденний Чотиридесятниці і Страсної седмиці (тиждень перед світлим святом Великодня). Чотиридесятниця призначена на честь Ісуса Христа, нашого Спасителя, пост в пустелі. Страсна седмиця призначена спогадами останніх днів життя Ісуса на землі (страждань, розп`яття і поховання).

Коли починається Великий піст? етапи поста

Великий піст починається за сім тижнів до Великодня - світлого празника Христового воскресіння. Підготовчим етапом є три попередні тижні. У цей період Церква починає духовну підготовку. У кожного етапу підготовки є своя назва:

  • «Тиждень митаря і фарисея» (суцільна седмиця) - перший тиждень підготовки. На цьому тижні виключається пост на трапезі. Церква закликає всіх до смирення і покаяння.
  • «Тиждень про блудного сина» - другий тиждень. У цей період пісними є середа і п`ятниця. Відбувається заклик Церкви до заблукали покаятися, сподіваючись на милість Бога.
  • «Мясопустная або сирна» (масниця) - третій підготовчий етап до Великого посту. Забороняється в цей період вживати м`ясо в їжу. Середа і п`ятниця - не пісні, дозволяється вживати яйця, молоко, рибу, сир, масло. На масницю зазвичай печуть млинці. В цей тиждень Церква закликає до покаяння, до вчинення добрих справ, так як за свої справи доведеться відповідати перед Господом. Знаходяться в шлюбі рекомендується утримуватися від подружньої близькості.


В останню неділю перед головним постом востаннє дозволяється вживати молочні продукти, яйця. Цей день називається - «Сиропуст». Слід забути всі образи, завдані іншими людьми, також потрібно попросити вибачення у тих, кому були нанесені образи і заподіяні кривди. Ніхто не зможе отримати прощення від Бога, якщо сам не пробачить ближнього. Такий день називається «Прощена неділя». Скільки триває Великий піст, можна дізнатися з православного календаря. Загальна тривалість головного поста дорівнює сорока восьми дням, включаючи Страсну седмицю. Також з православного календаря можна з`ясувати, в які дні посту дозволено їсти ті чи інші продукти. Крім того, у виданні є вся необхідна інформація для православного віруючого. З календаря можна дізнатися, коли починається Великий пост.



Соборування в Великий пост

У період Великого посту відбувається очищення людської душі, якщо правильно його дотримуватися. Пост нам дано для підкріплення всього організму. Православна Церква виробила традицію здійснювати Таїнство Єлеопомазання - Соборування. Воно проводиться з метою допомоги важкохворим та немічним людям.

Священнослужителями під час Таїнства Соборування освячується ялин. Це цілюща олія священнослужитель завдає на різні ділянки тіла хворих (долоні, лоб), супроводжуючи дійство молитвами. Кожній людині по його вірі надсилається Божа допомога.

Православний християнин повинен знати, коли починається Великий пост, щоб гідно підготуватися до нього і пройти, повністю дотримуючись. Час посту - самий благодатний період, коли можна побороти свої пристрасті, завдяки стриманості в їжі, в подружньої близькості. Слід усвідомити дуже важливе правило: пост без виправлення себе є виснажливою дієтою. Тому він повинен обов`язково супроводжуватися спонукою до виправлення свого життя, здійсненню добрих справ, боротьбі з пристрастями. Однак про це слід згадувати не тільки тоді, коли починається Великий пост, а слідувати все своє життя. Виконання Заповідей Бога - наш шлях до спасіння душі.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!