Ти тут

Ікона «таємної вечері» і її сенс

У християнстві багато є чудотворних і дуже шанованих ікон. Але є одна, яку можна зустріти в кожному будинку. Це ікона «Таємної вечері», яка зображує сцену, що відбулася дві тисячі років тому напередодні розп`яття Христа.ікона таємної вечері

Відео: ТРОИЦА. Пояснення сенсу ікони Андрія Рубльова - Православний проект «ІСТИНА»

сюжет

В основі способу лежить біблійна історія про останні дні Ісуса на землі. Напередодні зради Іуди, арешту і розп`яття Христос зібрав в будинку всіх своїх учнів на трапезу. Під час її він поламав шматок хліба і віддав апостолам, примовляючи: "Їжте, це тіло моє, яке ламається за вас на відпущення гріхів". Потім він відпив з чаші і також віддав її своїм послідовникам, примовляючи, що там міститься його кров для спокути гріхів. Ці слова і увійшли потім в церковний обряд, відомий під назвою Євхаристія. Ікона «Таємної вечері» також нагадує віруючому про те, що в той далекий день Ісус передрік, що зовсім скоро його зрадить один з учнів. Апостоли захвилювалися, запитуючи, про кого йде мова, але Господь подав хліб Іуді. У Великий четвер християнська церква згадує цю подію особливою службою.

значення ікони

«Таємна вечеря» - ікона, значення якої дуже ясне і одночасно не до кінця зрозуміле. Головні, центральні елементи - це вино і хліб, які стоять на столі. Вони кажуть про тіло і кров Ісуса, який приніс себе в жертву. У той же час можна стверджувати, що сам Христос виступає в ролі агнця, якого традиційно готували на Великдень іудеї.таємна вечеря ікона

Відео: Ікона «Таємна вечеря»



Важко відповісти сьогодні, коли відбувалася Таємна вечеря. Ікона тільки передає суть цієї події, але і цим вона важлива. Адже причащання тілом і кров`ю Господа дозволяє кожному віруючому стати частиною тієї трапези, де зароджувалися основи християнської церкви, її головне таїнство. Вона говорить про найважливіше в житті християнина - прийняти жертву Ісуса, пропустити її через своє тіло і душу, з`єднатися з ним в одне ціле.

прихований символізм

Ікона «Таємної вечері» є символом правдивої віри і єдності людського роду. Вчені, які досліджували біблійні тексти, порівнювали їх з іншими джерелами, давнішими і незалежними. Вони прийшли до висновку, що Ісус на своїй трапезі проводив ритуал, який встановився до нього за тисячу років. Переломлення хліба, питво вина з чаші - це ті речі, які робилися іудеями і до нього. Таким чином, Христос не відкидав старі звичаї, а тільки доповнив їх, удосконалив, вніс в них нового змісту. Він показав, що для служіння Богу не потрібно йти від людей, рвати з ними все відносини, а навпаки, слід йти до людей і служити їм.таємна вечеря ікона значення

Відео: Ікони Таємній Вечері 1 частина

Найвідоміша ікона і її аналіз



«Таємна вечеря» - ікона, яку нерідко можна побачити в трапезній і на кухні. На сьогодні існує велика різноманітність образів даної тематики. І кожен іконописець привносив в неї своє бачення, своє розуміння віри. Але найпопулярніша ікона «Таємної вечері» належить пензлю Леонардо да Вінчі.

Відео: У наявності ознаки апокаліпсису: друге пришестя Христа близько! Ікони мироточать і пророкують його

Написана в кінці п`ятнадцятого століття, знаменита фреска розташовується в міланському монастирі. Легендарний художник використовував особливу техніку малювання, проте фреска дуже швидко почала руйнуватися. На образі зображений Ісус Христос, що сидить в центрі, і апостоли, розбиті на групи. Ідентифікацію учнів змогли провести лише після того, як в дев`ятнадцятому столітті виявили записники Леонардо.ікона таємна вечеря фото

Вважається, що ікона «Таємна вечеря», фото якої можна знайти в нашій статті, зображує момент, де учні дізнаються про зраду. Живописець хотів показати реакцію кожного з них, включаючи Юду, адже особи всіх людей повернені в бік глядача. Зрадник сидить, стискаючи в руці мішок з сріблом і поставивши лікоть на стіл (чого не зробив жоден апостол). Петро застиг, тримаючи в руці ніж. Христос вказує руками на частування, тобто на хліб і вино.

Леонардо використовує символізм числа три: позаду Христа розташовуються три вікна, учні сидять по троє, і навіть контури Ісуса нагадують трикутник. Багато людей намагаються знайти в образі приховане послання, якусь таємницю і розгадку до неї. Так, Ден Браун вважає, що художник показав трапезу в нетрадиційному її розумінні, стверджуючи, що поруч з Ісусом сидить Марія Магдалена. У його трактуванні - це дружина Христа, мати його дітей, від яких відмовляється церква. Але як би там не було, Леонардо да Вінчі створив дивовижну ікону, яка знайома не тільки християнам, а й віруючим інших релігій. Вона магнітом притягує людей, змушуючи задуматися про тлінність життя.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!