Ти тут

Апостол петро - хранитель ключів від раю. Житіє апостола петра

Житіє апостола Петра виконано святістю і служінню Богу. Завдяки цьому звичайний рибалка, який повірив в істинність існування Господа, стає апостолом Ісуса Христа.

Життя до Месії

апостол Петро

Апостол Петро, колись мав ім`я Симон, народився в Палестині, в місті Вифсаїда. Він мав дружину і дітей, займався риболовлею на Генісаретському озері. Робота Симона була воістину небезпечною: спокій вод могло відразу змінитися бурею. Таким чином, майбутній апостол міг дні на проліт ловити рибу, тим самим заробляючи на прожиток для своєї сім`ї. Подібний працю виховав в ньому волю і завзятість, що згодом йому дуже придалося: після воскресіння Ісуса Христа голодний і втомлений Петро блукав по земним просторам, поширюючи правдиву віру.

Дорога до Господа була відкрита Симону завдяки його братові Андрію. Полум`яна любов до Христа запалилася в ньому на всю його подальше життя. За його відданість і вірність Господь більше всіх апостолів наблизив його до себе.

По праву руку від Христа

З апостолом Петром пов`язано багато біблійних сюжетів. Один з них оповідає про те, як Симон і його товариші займалися всю ніч рибальством, але так і не змогли нічого зловити. І лише під ранок, коли Господь увійшов у човен майбутнього апостола, наказавши знову закинути рибальські мережі, той отримав великий улов. Риби було настільки багато, що частина улову довелося розташувати в сусідньому судні його товаришів. Сімонбил охоплений жахом від небувалого кількості риби. З сердечним трепетом він звернувся до Господа і, впавши на коліна, попросив Його покинути човен, вважаючи себе негідним знаходиться поруч з Ісусом Христом. Але Господь, обравши для себе Симона як свого вірного учня, підняв його з колін і проголосив не тільки «ловцем риби, а й людей». Під вантажем улову обидва човни почали тонути, але Господь допоміг рибалкам витягнути судна на берег. Залишивши все, чоловік пішов за Христом, ставши наближеним учнем поряд з Іваном Богословом і Яковом.


Чому Симон заслужив особливу прихильність Господа?

святий апостол Петро

Якось раз, перебуваючи зі своїми учнями, Христос запитав їх, ким вони вважають його. Апостол Петро, не роздумуючи, відповів, що Він є істинний Син Господній і Месія, про який говорив пророк Ілія. За це визнання Ісус Христос проголосив його гідним Царства Небесного, вручивши йому ключі від раю. Не слід розуміти ці слова Господа буквально. Ісус Христос мав на увазі, що відтепер святий апостол Петро є помічником і заступником людей, які «загубилися» з огляду на людській немочі, творячи беззаконня, але покаялися і виправилися. Петро, учень Ісуса, грішив більше всіх апостолів, але завжди сповідався в своїх провинах, про що і свідчать сторінки Святого Письма.

Одного разу, коли Господь ступав по воді, Петро захотів наблизитися до свого вчителя і попросив йому допомогти зробити таке ж чудо. Ступивши на морську гладь, апостол пішов по воді. Раптово, відчувши сильний вітер, він злякався і почав тонути, закликаючи Господа врятувати його. Ісус дорікнув Петра в маловір`ї і, подавши йому руку, витягнув з морської безодні. Тим самим Син Божий визволив апостола від смерті і відчаю, яке було наслідком маловір`я.

Велике гріх

Ще будучи вірним Ісусові, святий апостол Петро почув від Сина Божого гірке пророцтво про те, що він зречеться Христа перш, ніж на зорі заспіває півень. Не вірячи цим словам, Петро завжди клявся у своїй вірності і відданості Богу.житіє апостола Петра



Але одного разу, коли після зради Іудою Христа заарештували, апостол і ще один учень пішли за Господом до самого двору первосвященика, де збиралися допитувати Сина Божого. Безліч звинувачень почув Ісус на свою адресу. Лжесвідки били Його і плювати в обличчя, але Христос терпів усі страждання. У цей момент Петро перебував у дворі і грівся біля вогню. Одна із служниць будинку помітила його і сказала, що апостол був з Ісусом. Страх, охопив серце Петра, не дозволив йому зізнатися в цьому. Апостол, злякавшись за своє життя, відрікся від Господа і сказав, що не знає цієї людини. Інша служниця, що побачила йшов Петра, підтвердила, що бачила його з Ісусом. Поклявся апостол, що ніколи Його не знав. Що знаходилися поруч раби первосвященика сказали з упевненістю, що Петро один з учнів Христа, але той в страху продовжував це заперечувати. Почувши півнячий крик, святий згадав пророчі слова Сина Божого і в сльозах вийшов з дому, гірко каючись у скоєному.

Даний біблійний сюжет дуже алегоричний щодо людської душі. Так, деякі богослови вважають, що викриття Петра служницею - є ні що інше, як прояв немочі духу людського, а крик півня - є голос Господа з небес, який дозволить нам розслаблятися і допомагає нам невпинно пильнувати.

В Євангеліє від Іоанна Богослова Ісус Христос повністю відновлює Петра як свого учня, тричі питаючи про його любові до Бога. Тричі отримавши ствердну відповідь, Син Божий доручає апостолу надалі пасти «овець своїх», тобто навчати народ християнській вірі.


Преображення Господнє

розп`яття апостола Петра

До того як Ісус Христос був заарештований, а потім розіп`яли на хресті, він з`явився трьом своїм учням (Петру, Якову та Іванові) в Божому образі на горі Фавор. В той момент апостоли також побачили пророків Мойсея і Іллю і почули голос Бога-батька, наставляє учнів. Побачили святі Царство Небесне, ще не будучи тілесно мертвими. Після чудесного Преображення Господь заборонив своїм учням говорити про побачене. І знову апостол Петро був покликаний побачити велич Боже, тим самим ще більше наблизившись до Царства Небесного.

Відео: Ключі Петра і ще раз про значення Апокаліпсису частина 1

Пропуск в рай



Апостол Петро - хранитель ключів Царства Божого. Згрішив перед лицем Господа не один раз, він став провідником між Богом і людьми. Адже хто, як не він, пізнав всю неміч людської сутності і сам був колись вкинуто в це безсилля. Тільки завдяки християнській вірі і покаяння Петро зміг осягнути Істину і увійти в Царство Боже. Господь, бачачи відданість Свого учня, дозволив йому бути стражником Небесного Раю, наділивши його правом впускати ті душі людей, яких він вважатиме гідними.

Відео: Про святих людей. Апостоли.

апостол Петро ключі від раюДеякі богослови (наприклад, Августин Блаженний) впевнені, що врата Едему охороняє не тільки апостол Петро. Ключі від раю також належать і іншим учням. Адже Господь завжди звертався до апостолів в особі Петра як головного серед своїх братів.

Після воскресіння Христа

Головному з апостолів Ісус з`явився першим після свого воскресіння. А через 50 днів Святий Дух, який відвідав всіх учнів, наділив Петра небувалою духовною силою і можливістю проповідувати слово Боже. У цей день апостол зміг звернути 3000 людей в віру Христову, коли сказав полум`яну промову, сповнену любов`ю до Господа. Через кілька днів по волі Божій Петро зміг зцілити людину від кульгавості. Звістка про це чудо рознеслася серед іудеїв, після чого ще 5000 чоловік стали християнами. Сила, якій Господь наділив Петра, виходила навіть від його тіні, яка, осіняючи лежачих на вулиці безнадійних хворих, зцілювала.

Втеча з в`язниці

Під час правління Ірода Агріппи святий Петро був спійманий гонителями християн і заточений у в`язницю разом з апостолом Яковом, якого згодом убили. Віруючі в Христа невпинно молилися за життя Петра. Господь почув голос народу, і Ангел з`явився в темницю до Петра. Важкі кайдани спали з апостола, і він непомітно для всіх зміг покинути в`язницю.апостол Петро біографія

Кожен з учнів обрав свій шлях. Петро проповідував в Антіохії і на Середземному узбережжі, творив чудеса і звертав людей в віру християнську, а потім пішов до Єгипту, де також розповідав про пришестя Ісуса Христа.

смерть учня

Апостол Петро свідомо волею Божою знав, коли прийде його смерть. У той час він зміг перетворити на християнську віру 2 дружин римського імператора Нерона, чим викликав небувалий гнів імператора. Християни, яких гнали і винищували в той період, умовили апостола покинути місто, щоб уникнути загибелі. Виходячи з воріт, Петро зустрів на своєму шляху самого Христа. Здивований апостол запитав у сина Божого, куди Він іде, і почув відповідь: «Щоб знову бути розіп`ятим». В той момент Петро усвідомив, що прийшла його черга постраждати за віру і увійти в Царство Небесне. Він смиренно повернувся в місто і був схоплений язичниками. Смерть апостолаПетра була болісною - він був розп`ятий на хресті. Єдине, що йому вдалося - це умовити катів стратити його вниз головою. Симон вважав, що не гідний померти тієї ж смертю, що і сам Месія. Саме тому перевернуте розп`яття - це хрест апостола Петра.

розп`яття апостола

апостол Петро хранитель ключів

Відео: Навіщо Святі мощі ділять на частки? Єпископ Питирим (Волочков)

Деякі плутають цю символіку з сатанинськими течіями. У антихристиянських навчаннях використовується саме перевернутий хрест як якась насмішка і неповагу вірі православних і католиків. Насправді розп`яття апостола Петра не має з цим нічого спільного. Як таке воно не використовується в богослужінні, але має місце бути в якості історичного факту. Крім того, хрест Петра вирізаний на спинці трону Папи Римського, так як цей апостол вважається засновником католицької церкви. Проте більш широке поширення даного розп`яття викликає у багатьох, в основному невіруючих і необізнаних в церковних справах, багато суперечок і розбіжностей. Так, наприклад, коли папа Римський прибув з візитом до Ізраїлю з Петровським (перевернутим) хрестом, багато хто розцінив це як його приховану приналежність до сатанізму. Зображення цього розп`яття на єпитрахилі (церковному вбранні) глави католицької церкви також викликає двозначні асоціації у атеїстів, які засуджують вчинок учня Христового. Проте простій людині неможливо справедливо судити про Петра, який зміг оговтатися від людської немочі і духовно піднестися. будучи "злиденних духом", Апостол Петро, біографія якого складна і багатогранна, що не наважився встати на місце Христа. Але, відстоюючи свою віру, він помирає в муках так само, як колись Син Божий.

Петрове говіння

На честь Петра православною церквою був встановлений період посту, що починається через тиждень після Трійці і закінчується 12 липня - в день Петра і Павла. пост проголошує "твердість" апостола Петра (його ім`я в перекладі означає "камінь") І розсудливість апостола Павла. Петрів піст є менш суворим, ніж Великий - в їжу можна вживати як рослинну їжу і масло, так і рибу (за винятком середи і п`ятниці).

Петро, учень Христа, є великий приклад багатьом заблукали, але бажаючим покаяння душам. Для тих, хто виправляє свою грішну життя, апостол Петро обов`язково відкриє врата Едему тими ключами, якими йому заповідав володіти Господь.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!