Ти тут

Ікона божої матері "вогневидна" і її таємниця

Серед численних образів Пресвятої Богородиці є один, який можна побачити переважно в російських православних храмах. На Заході він вкрай рідкісний. Дізнатися його можна з першого погляду по вбранні Божої Матері, в кольоровій гамі якого переважають палаючі червоні тони. Вони і дали назву образу - ікона Божої Матері «Вогневидна».

Відео: Неопалима купина ікона Божої Матері

Історія ікони, що зберігає таємницю

Ікона Божої Матері Вогневидна

Відомості про створення та історію цього образу дуже скупі і змушують бути обережними в будь-яких висновках. Історія його появи покрита таємницею. Відомо тільки, що нині втрачений першоджерело був написаний в 845 році. Однак є підстави вважати, що за своїм іконографічного типу він був тотожний образу "Агіосорітісса", що означає "Заступниця і Прохачка". Цей древній образ поширений був у Візантії в XII-XV століттях, на Русь потрапив, очевидно, з Греції.

Початковий варіант ікони представляв фігуру Богородиці без Немовляти, але тримала в руках сувій. У цьому свиті перераховувалися прохання про нас, звернені Пречистою Дівою до свого Сина. Це дає нам надію, що «Вогневидна» ікона Божої Матері, як і всі інші образи Богородиці, допоможе і захистить нас від усіх бід і негараздів. Тому моляться перед іконою про все, що виходить за рамки наших сил і потребує допомоги Божої.

Колірна гамма ікони

Вогневидна ікона Божої Матері



Червоне вбрання Богородиці символізує кров Ісуса Христа, пролиту Їм в ім`я викупної жертви за всіх людей. Вогняний же колір - символ очищає вогню, пожігающего в душах наших кукіль зла, посіяні ворогом роду людського. У православних молитвах і співах нерідко Пресвята Богородиця іменується «свічники з вогнем Божественним» і «Престолом Херувимська вогню». У каноні, написаному в Її честь, Божа Матір уподібнюється «огневідние колісниця Слова».

Дивлячись на ікону, не можна не звернути уваги на погляд Богородиці. Він звернений прямо на нас і виконаний лагідності і смиренності, як би проникаючи в душу глядача. Ця особливість дуже характерна для візантійських ікон, позбавлених зовнішньої емоційності. В даному випадку емоційний вплив створюється насиченим червоним кольором.

Відео: Феодоровская ікона Божої Матері

Які молитви підносити перед іконою

Перша згадувана в історичних документах ікона Божої Матері «Вогневидна» була написана в 1812 році. У православні ж святці її внесли трьома роками пізніше. Цим пояснюється, що в Православному молитовнику немає молитви, складеної спеціально для цього образу. Акафіст іконі Божої Матері «Вогневидна» також не існує. Тому перед цією іконою підносяться звичайні богородичні молитви.

Відео: Ікона Божої Матері Всецариця



Вогневидна ікона Божої Матері, значення

Найчастіше читають молитву, яка написана для ікони, іменованої «Боголюбський». Вона, як і ікона Божої Матері «Вогневидна», за своїм іконографічного типу сходить до ікони "Агіосорітісса" - "Заступниця і Помічниця", Про яку згадувалося вище. Свою назву вона отримала від імені благочестивого російського князя, який сподобився побачити під сні Пресвяту Богородицю, тримає в правій руці сувій з проханнями, а ліву простёршую до Ісуса Христа.

Благодать, що виливається по вірі

Існує чимало відомостей про те, що «Вогневидна» ікона Божої Матері не залишала без відповіді молитви, звернені до неї з вірою і смиренням. Без цього неможливо отримати допомогу понад. Згадуючи євангельські слова Ісуса Христа про те, що все, що просимо ми отримуємо лише за силою нашої віри, їх, безсумнівно, можна віднести і до благодаті, проливається через образ, іменований ікона Божої Матері «Вогневидна». До неї звертаються за допомогою при пологах, а також молять про дарування зцілення при хворобах дітей. Крім цього, просять про якнайшвидше припинення воєн і порятунок життів православних воїнів.

Акафіст іконі Божої Матері Вогневидна

Не випадково, що з військовою тематикою зв`язується в нашій країні «Вогневидна» ікона Божої Матері. Значення її набуває нового відтінку в зв`язку з тим, що пам`ять ікони відзначається 23 лютого, коли наша країна святкує День захисника Вітчизни. Від її шанувальників деколи доводиться чути слова про те, що на цій іконі відсутня фігура немовляти саме тому, що своїми руками Пресвята Богородиця готова прийняти в обійми всіх обпалені війною дітей Христових.

Висновки, засновані на вивченні ікони

Вивчаючи іконографічні особливості цього способу і намагаючись реконструювати історію його появи, дослідники стикаються з цікавим фактом. З дійшли до нас документів випливає, що його першоджерело, з якого робилися всі наступні списки, потрапив в російські землі в 845 році. Так як роком Хрещення Русі прийнято вважати 989 рік, то, отже, ікона з`явилася за півтора століття до цього.

Подібний факт може свідчити про те, що християнська віра проникла на Русь задовго до її офіційного прийняття. Очевидно, це сталося в перші роки князювання династії Рюрика. Проте своє поширення в списках і шанування ікона Божої Матері «Вогневидна» отримала лише в XVIII столітті.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!