Ти тут

Православні ікони: ікона спаса вседержителя

Подібно до того, як іконографія Ісуса Христа займає центральну частину всієї древньої православної іконопису, так і Спас Вседержитель (ікони фото представлено нижче) - образ, який займає основне місце серед всіх численних типів зображення Господа. Догматичне значення цієї ікони дуже велике: Христос - Цар Небесний і Суддя, «Альфа і Омега, початок і кінець, Господь, який є, і був і гряде, Вседержитель». Практично в кожному православному храмі в центральній частині купола знаходиться цей образ, який може зустрічатися в комплекті з традиційними російськими православними іконостасами або у вигляді одиночної ікони.

ікона Спаса Вседержителя

Опис ікони Спас Вседержитель

Спаситель Христос на іконі може зображуватися в різних положеннях: сидячи, по пояс, в зростання або погрудні, в лівій руці з сувоєм або Євангелієм, а права рука знаходиться в благословляющем жесті.

Епітет «Вседержитель» висловлює догмат Боговтілення, який символізує Божественну і людську природу Спасителя. Його ще називають по-грецьки «Пантократор», де перша частина слова означає «все», а друга - «сила», тобто, Всесильний і Всемогутній. За літературного перекладу - «Йому можливо створити всі», Він - «Правитель світу» і «Володар всього».

Термін «Вседержитель» зустрічається неодноразово в Старому Завіті, стародавні євреї називали так свого Бога «Живого», якому поклонялися, потім так стали звертатися до Ісуса Христа.

врятував Вседержитель ікона значення

стародавня ікона

Поява образу Христа Пантократора в Візантії датується IV-VI століттями. Найдавніший з іконописних зображень - це ікона, яка називається Христос Пантократор з Синайського монастиря (VI ст.).

Ікона Спаса Вседержителя «Спас на престолі» - одна з найбільш древніх схем, де Христос зображений фронтально, що сидить на престолі з подушкою, в традиційному одязі і з підніжжям в ногах.

Ранні і перші зображення Спаса на престолі можна побачити в римських катакомбах (III-IV ст.). Але іконографія вже остаточно оформиться в послеіконоборческій період (X ст.).

Престол має значення атрибута царської гідності. Старозавітним пророкам Бог був сидить на престолі. Саме так об`явиться на землю, в День Загального Воскресіння, щоб зробити Свій Страшний суд над усіма людьми живими і мертвими.



Ікона Спаса Вседержителя «Мануїлов Спас» за переказами належить пензлю імператора Візантії Мануїла I, і її відрізняє особливий жест правої руки, що вказує на текст Євангелія.

Є ще кілька інтерпретацій зображення Христа: «Спас в силах», в традиційному російською іконостасі, а також ікона Христа, що сидить на престолі в оточенні Небесного Воїнства, Псіхосостер (Душеспасітель), Елеемон (милує).

врятував Вседержитель ікони фото

іконоборство

Ікона Спаса Вседержителя показує вік Христа, який відповідає часу, коли Він почав проповідувати. Він зображений з прямими спускаються до плечей волоссям, на світлому лику невеликі борідка і вуса.

За канону Спаситель носив червоного кольору хітон, а поверх нього синій гіматій. Синій - як символ небесного початку, червоний - мучеництво і колір крові. Шати Христа трактуються, як усамітнення небесного, земного і духовного. В історії християнства ікони стали каменем пріткновенія між прихильниками іконошанування, які вказували на людську і божественну природу Ісуса, і єретиками, заперечували все це.



З IV по VI століття йшла іконоборча боротьба, коли тисячі ікон мозаїк і фресок просо знищувалися, тому що стали для багатьох людей оплотом віри, прихильників же іконопису жестого карали. Тільки до 842 року на Константинопольському Соборі прихильники ортодоксальних поглядів все-таки досягли перемоги, а іконоборців піддали анафемі. Ікона Спаса Вседержителя Пантократора в результаті стала символом перемоги над єрессю.

ікона врятував Вседержитель в чому допомагає

Спас Вседержитель: ікона, значення

Перед образом цієї ікони моляться люди, які хочуть подякувати Великого Господа за допомогу і підтримку або отримати благословення на намічені справи. Молитва іконі Спас Вседержитель допоможе отримати розраду і сили. Їй також моляться, щоб отримати зцілення від травм фізичних і духовних і позбавлення від грішних помислів. Підносити свої молитви можна не тільки за себе, але і за своїх рідних і близьких друзів.

До ікони треба звертатися не тільки в хвилини труднощів і відчаю, а й з тим, щоб поділитися своїми радостями. При цьому молитва повинна звучати щиро, з чистими помислами і відкритим серцем.

опис ікони врятував Вседержитель

Допомога

Ікону «Господь Вседержитель» можна піднести в дар як складову вінчальну пару для молодят або подарувати її дорогій людині. Так як у цієї ікони дуже сильна енергетика, вона може наставити на істинний шлях порятунку душі, якщо, звичайно, людина кається, і подарувати чудесне зцілення людині щиро віруючому. Перед тим як просити милості у Бога, треба прочитати молитву «Отче наш».

На питання Ікона Спас Вседержитель в чому допомагає, можна відповісти тим, що Ісус Христос - головний лікар наших душ і тіл, який про все відає і Йому в найпершу чергу повинна бути спрямована наша молитва. Ікона Спаса за церковними правилами ставиться на чолі всього іконостасу.

Описано дуже багато різного роду чудес і зцілень біля цієї ікони. Однак є й ті, хто вважають ікони марновірством і обманом, але досвід показує зовсім протилежне, по-справжньому віруюча людина без молитви не почне свій день, як кажуть з Богом хоч за синє море, але без Бога не до порога.

молитва іконі врятував Вседержитель

Ставлення до ікон

Та й взагалі, будь-яка православна ікона - це зовсім не картинка, де можна милуватися сюжетної композицією або грою фарб і захоплюватися талантами художника її створив.

Відео: Старовинна ікона Спас Вседержитель (Спас Вседержитель Пантократор). Росія, XIX століття.

Ікона, перш за все, це строгість і розчулення. На противагу будь картині, вона змушує думати про вічні цінності та про стан душі, наближаючи нас до Бога.

Коли ми дивимося на ікону і молимося, вона наповнює нас тією всеосяжної благодаттю, яка нас невидимим чином обволікає, кличе до спасіння, пробуджує в нас нашу совість, і тим самим воскриляет молитву.

шанування святинь

І якщо православних християн звинувачують в поклонінні ікон, як ідолам, то це є невірним твердженням. Вони їм не поклоняються, а шанують як святиню. Віруючі прекрасно розуміють, що таке ікони, і через них підносять честь і хвалу первообразу Господа Вседержителя.

Відео: Ікона Господь Вседержитель (Дивеевская ікона)

Весь земнородних народ об`єднують бажання жити без проблем, мати здоров`я і благополуччя. І це все на основі віри, надії і любові, які є невід`ємними християнськими чеснотами.

Життя обов`язково зміниться в кращу сторону, якщо почати посилено молитися і дякувати Господу за все - і за все хороше, і за те погане, що в нашому житті відбувається. Бог в допомогу всім!

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!