Ти тут

Що таке скрижаль завіту?

Минуле, яке яскраво описується в Біблії, багато раз піддавалося різними вченими і обивателями сумнівам. Тим більше що існування скрижалі Мойсея - Божого листи, його заповідей і законів для іудейського народу - досі науково не доведена.

Що таке скрижаль?

Що таке скрижалі?

Це слово не так часто використовується в сучасній мові, але колись воно було досить-таки поширене. Що таке скрижаль? Раніше так позначалися особливі письмове приладдя. Це кам`яні, дерев`яні або паперові таблички, на яких заносилися пам`ятні та значущі дати, імена і події. Також в давнину вираз «уламки скрижалей» застосовувалося для позначення старезних і престарілих вчених.

Що це таке в священному біблійному значенні? У старовинному писанні скрижалі - це дві цільні кам`яні таблички, на яких Богом були написані основні етичні та загальнолюдські закони. Ці перші кам`яні скрижалі були передані Мойсею на священній для іудеїв горі Синай.

Звідки виникли такі таблички

Мойсей (великий іудейський вождь) після втечі з Єгипту довго жив у відчуженні. Він пас нечисленні стада свого тестя в безплідній Синайській пустелі. В один прекрасний і священний момент до нього звернувся Бог. Сталося це біля гори Хорев. З неопалимого куща Бог покликав Мойсея та сказав врятувати багатостраждальний, знемагає від гніту іудейський народ і відвести його з Єгипту в землю Ханаанскую.



Після щасливого кінця вони разом поневіряються по пустелі, але без їжі і води. Нарешті, здобувши перемогу над войовничими амаликитянами, ізраїльтяни підійшли до гори Синай. Там, після 40 проведених днів і ночей, Мойсей нагороджується законами Завіту, які повинні служити єдиним склепінням заповідей для іудейського народу. Взявши кам`яні скрижалі, вождь і пророк спускається до своїх побратимів.

скрижалі Мойсея

Що було написано на скрижалях Завіту

Бог дав своїй пастві 10 священних заповідей, які не повинен порушувати жоден справжній іудей. Однак їх зміст сьогодні знають не тільки нащадки Мойсея, але і багато християн. Отже, скрижалі священного Завіту містили такі загальнолюдські заповіді:

  • Бог єдиний і не повинно бути інших божеств для іудеїв;
  • не може бути будь-яких зображень божества;
  • не повинно згадуватися даремно ім`я Бога;
  • суботу належить святкувати;
  • потрібно почитати власних батьків;
  • не можна вбивати;
  • заборонено распутничают;
  • не можна красти;
  • негоже лжесвідчити на ближнього свого;
  • забороняється бажати дружину, будинок і багатства ближнього.


Саме ці етичні норми були нанесені на скрижалі. Значення їх відомо всім.

Скрижалі - значення

Де зберігаються скрижалі?

З біблійних джерел відомо, що перші божественні скрижалі були розбиті Мойсеєм в гніві на свій народ. Коли пророк спустився, то побачив, що його співвітчизники поклоняються матеріального богу - золотому теляті. Наступні, знову записані скрижалі, Мойсей, як і велів йому Господь, поклав в спеціальний дерев`яний ковчег. Спочатку цей кивот (ковчег) зберігався в переносному наметі скинії. Потім його перенесли в Храм Соломона, що в славному місті Єрусалимі. З ним війська Ізраїлю довгий час ходили на війну. Адже що таке скрижаль? Це символ присутності Бога.

Як свідчать легенди, через численних воєн цар Іошіягу сховав ковчега від всіх загарбників. Ще одна версія каже, що скрижалі були вивезені до Вавилону після завоювання і руйнування Єрусалимського храму. У будь-якому випадку, місцезнаходження священних іудейських скрижалей зараз невідомо.

кам`яні скрижалі

На даний момент багато вчених, дослідники Біблії, сумніваються в правдивості існування як Мойсея, так і принесених їм скрижалей Завіту. Деякі також сперечаються про те, що таке скрижаль. А раптом це всього лише біблійна алегорія? Або спосіб узаконити загальнолюдські етичні норми існування. Адже як ще можна управляти людьми, як не законами, які написані самим Богом? За їх невиконання кожна людина карається не просто смертю або позбавленням волі, а втратою Царства Божого. А це вже найкраща мотивація і залякування будь-якого грішника.

Однак може бути, в далекому майбутньому який-небудь археолог або простий мандрівник знайде великий Ковчег Завіту. І це буде найгучнішим і приголомшливим відкриттям для нашого грішного світу. А питання, що таке скрижаль, більше не буде звучати з вуст дітей.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!