Ти тут

Що таке трійця свята? Церква святої трійці. Ікони святої трійці

Християнське Триєдність - чи не один з найбільш спірних питань віри. Багатозначність тлумачення привносить чимало сумнівів в класичне розуміння. Символіка числа "три", Трикутника, чаш та інших знаків по-різному тлумачаться богословами і дослідниками. Хтось пов`язує цей символ з масонами, хтось - з язичництвом.

Противники християнства натякають на те, що ця віра не може бути цілісною, і дорікають в наявності трьох основних гілок - православ`я, католицизму і протестантизму. В одному думки сходяться - сам символ єдиний і неподільний. А Богу варто відвести місце в душі, а не в розумі.

Що таке Свята Трійця

Свята Трійця - три іпостасі єдиного Господа: Святий Дух, Отець і Син. Однак це не означає, що Бог втілений в трьох різних істот. Це все лики одного, які зливаються воєдино.

трійця святаВарто зазначити, що до Всевишнього не застосовні звичні категорії, в даному випадку - числа. Він не розділений часом і простором, як інші предмети і істоти. Між трьома іпостасями Господа немає ніяких зазорів, проміжків або відстаней. Тому Трійця Свята і являє собою єдність.

Матеріальне втілення Святої Трійці

Прийнято вважати, що людському розуму не дано осягнути таємницю цього триєдності, але можна провести аналогії. Подібно до того, як утворена Трійця Свята, існує і сонце. Його іпостасі - форма абсолюту: коло, тепло і світло. Таким же прикладом служить і вода: джерело, захований під землею, сам джерело і потік як форма перебування.

Для людської природи триєдність полягає в розумі, дусі і слові, які притаманні людям як основні сфери буття.

Хоч три істоти і складають одне, вони все ж розділені походженням. Дух - без початку. Він виходить, а не народжується. Син - має на увазі народження, а Отець - одвічне існування.

Три гілки християнства по-різному сприймають кожну з іпостасей.

Трійця в католицизмі і православ`ї

Трактування троїстої природи Бога в різних відгалуженнях християнської віри зумовлена історичними віхами розвитку. Західний напрямок не було довго під впливом підвалин імперії. Швидкий перехід до феодалізації суспільного укладу життя виключив необхідність пов`язувати Всевишнього з першою людиною держави - імператором. Тому і виходи Святого Духа не прив`язувалася виключно до Бога-Отця. У католицькій Трійці немає головного особи. Святий Дух виходив тепер не тільки від Отця, але і від Сина, про що свідчить доданий до постанови другого вселенського собору слово «Філіокве». Дослівний переклад позначає цілу фразу: «І від сина».

Відео: Уроки православ`я. Свята Трійця. Ключові теми церковної догматики. Урок 13. 27 квітня 2016



трійця святаПравославна ж гілка довго перебувала під впливом культу імператора, тому Святий Дух, на думку священиків і богословів, безпосередньо пов`язувався з Отцем. Таким чином, Бог-Батько стояв на чолі Трійці, і вже від нього відбувалися Дух і Син.

Але при цьому не заперечувалося і походження Духа від Ісуса. Але якщо від Отця він виходить постійно, то від Сина - тільки тимчасово.

Трійця в протестантство

Протестанти на чолі Святої Трійці ставлять Бога-Отця, і саме йому приписують породження всіх людей як християн. Завдяки «Його милосердя, волі, любові» і прийнято вважати Отця центром християнства.

Але навіть в межах одного напряму не існує єдиної думки, всі вони відрізняються в деяких аспекту розуміння:

Відео: Православний календар 19 червня 2016р. День Святої Трійці. П`ятидесятниця

  • лютерани, кальвіністи і інші консерватори дотримуються догмату троїчності;



  • західні протестанти поділяють свята Трійці та П`ятдесятниці як два різних: на першому проводять богослужіння, тоді як другий - «цивільний» варіант, під час якого влаштовуються масові гуляння.

Трійця в древніх віруваннях

Як вже говорилося, витоки триєдності корінням сягають у дохристиянські вірування. Щоб знайти відповідь на питання «що таке Свята Трійця в православ`ї / католицизмі / протестантстві», потрібно заглянути в язичницьку міфологію.

церква Святої ТрійціВідомо, що ідея про божественність Ісуса взята із поганської віри. По суті, під реформи потрапили тільки імена, так як сам сенс триєдності залишився незмінним.

Вавилоняни, задовго до появи християнства, розділили свій пантеон на наступні групи: Землі, Неба і Моря. Три стихії, яким поклонялися жителі, не боролися, а в рівній мірі взаємодіяли, тому головна і підлеглі не виділялися.

В індуїзмі відомі кілька проявів Трійці. Але це теж не було політеїзмом. Всі іпостасі знаходили втілення в одній істоті. Візуально Бога зображували як фігуру із загальним тілом і трьома головами.

Трійця Свята у древніх слов`ян втілювалася в трьох головних богів - Дажбог, Хорс і Ярило.

Церкви і собори Святої Трійці. Розбіжності в зображенні

Таких соборів у всьому християнському світі безліч, адже вони зводилися на славу Господа в будь-якому його прояві. Чи не в кожному місті будувався собор Святої Трійці. Найвідомішими з них є:

  1. Троїце-Сергієва лавра.

  2. Церква Живоначальної Трійці.

  3. Кам`яний Троїцький храм.

храм Святої ТрійціСвято-Троїцька Сергієва лавра, або Троїце-Сергієва, побудована в 1342-му році в місті Сергієв Посад. Церква Святої Трійці мало не знесли з лиця землі більшовики, але в підсумку її просто позбавили статусу історичної спадщини. У 1920-му її закрили. Роботу свою лавра відновила тільки в 1946 році і відкрита для відвідувань до цього дня.

Церква Живоначальної Трійці знаходиться в Басманному районі в Москві. коли заснована ця церква Святої Трійці, достовірно не відомо. Вперше письмові спогади про неї датуються 1610 роком. Ось уже 405 років храм не припиняє свою роботу і відкритий для відвідувань. Ця церква Святої Трійці, крім богослужінь, проводить також і ряд заходів для знайомства людей з Біблією, історією свят.

Храм Святої Трійці існував довше, ніж до 1675 року. Оскільки збудований він був з дерева, то до наших днів не дожив. Замість старої будівлі з 1904 по 1913 рік будується новий храм з тим же ім`ям в псевдорусском стилі. За часів фашистської окупації він не припиняв роботу. Відвідати храм можна і сьогодні.

Святої Трійці соборЧастково втілення слави і величі Святої Трійці собори, церкви передають. Але щодо графічного зображення тріумвірату досі думки розходяться. Багато священиків стверджують, що зображати Святу Трійцю не можна, оскільки людині не дано збагнути природу істоти і побачити матеріальне уособлення.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!