Ти тут

Благочестя - це що таке? Значення слова "благочестя"

Велика проблема сучасного людства полягає в тому, що ми втратили істинний сенс величезної кількості дуже важливих слів, таких як любов, чесність, цнотливість і багатьох інших. Не виняток і слово "благочестя". Воно з`явилося в російській мові як спроба перекладу грецького &epsilon-&upsilon-&sigma- &beta-&epsilon-&iota-&alpha- (Евсебія), що означає повагу до батьків, начальникам, братам і сестрам, подяку, богобоязкість, належне ставлення до всього, що людина зустрічає в житті.

"Переклад" на сучасну мову

Спочатку потрібно розглянути, як це слово може розуміти сучасна людина, далекий від Церкви. Якщо розібрати його на частини, то виходить, що благочестя - це з`єднання двох понять: "благо" і "честь". Зі словами "благо", "благе" все просто. Вони означають все добре, гарне, позитивне. А ось зі словом "честь" вже складніше. Честь - це і шана, і повага, і гідність, і цнотливість, і непорочність. "Чесне слово" - Не просто правдиве, а саме заслуговує на довіру. Якщо вдуматися, то виходить, що це виключно позитивна характеристика людини оточуючими. Щось схоже на репутацію. Але репутація може бути погана чи хороша, а честь або є, або відсутній. неможливо бути "злочестівий" або "дурночестівим". Тобто в розумінні сучасної людини "благочестя" - Це посилене позитивне значення поняття "честь".книги про благочестя

святі Отці про благочестя

Кращі книги про благочестя - Старий і Новий Завіт. Зрозуміти їх можна лише за допомогою читання Святих Отців. Ці люди особливо - життям, подвигами, відмовою від будь-яких надмірностей - привертали до себе Дух Святий, який відкривав їм справжнє значення Святого Письма. Можна сказати, що все, що написано усіма святителями, богословами, говорить саме про справжнє своє марновірство. Які ж існують види благочестя?

"Перший - своєї провини, другий - згрішили, переносити трапляється скорботи, третій же висновок полягає у тому, щоб, якщо не переносимо скорботи, плакати про нестачу терпіння ..." (Преподобний Марк Подвижник).

"Благочестя даний полягає не в тому тільки, щоб не робити зла, але щоб і не думати про нього" (Преподобний Симеон Новий Богослов).християнське благочестя

Відео: 97. Мусульманське благочестя. Історія релігій. Зубов А.Б.

церковний переказ

Що ж означає це слово в розумінні Церкви? Благочестя - це шанування добра. Так як для віруючої людини добро - це Бог, то, відповідно, християнське розуміння цього слова полягає в шануванні, прославлянні Творця через виконання заповідей Христових. "Господи, спаси благочестивих ...", - Звертаються щодня до Бога священнослужителі під час служби. "І почуй нас (нас) ...", - Завершують вони звернення. Тобто текст церковної молитви передбачає, що сам факт того, що людина перебуває в храмі, бере участь в службі, вже підтверджує те, що він прославляє Бога. Це і є підводний камінь. Важливо пам`ятати, що слова молитви називають благочестивими людей з тим, щоб нагадати їм, що вони повинні намагатися відповідати цим визначенням.

демонстративне благочестя



На жаль, багато воцерковлених люди знаходять для себе в цих словах невичерпне джерело підживлення зарозумілості. Звідси і народжується демонстративна форма благочестя - бажання показати всім оточуючим і підкреслити своє високе гідність: " Я прославляю Бога!". Не в останню чергу саме тому в лексиконі більшості сучасних людей відсутнє слово "благочестя": Значення його спотворене і асоціюється з показною релігійністю, ханжеством, пихатість, чистоплюйства. Але основна причина того, що це слово зникло з ужитку, звичайно, полягає в тому, що саме богопочитание відсутня в головах і серцях людей.демонстративна форма благочестя

Віра батька в сина

А повинно бути ось що. Припустимо, син розмовляє з батьком, якого дуже любить і поважає. Батько каже йому: "Я радий тому, що ти у мене чесна людина". Син в цей час згадує, як за сніданком збрехав, що вже забрався в кімнаті. Йому, звичайно, стає соромно? і він визнається батькові в тому, що вчинив нечесно (щось подібне відбувається під час сповіді в храмі). Потім син дає батькові вголос, а собі подумки, слово, що надалі все старання докладе до того, щоб більше не брехати. Так і під час молитви людина чує: "Господи, спаси благочестивих ...". Він розуміє, що не зовсім побожний або взагалі не має права це слово до себе відносити. Тоді (в нормі) у нього народжується тверде бажання досягти справжнього благочестя.благочестя це

Погляд зі сторони

Є й протилежна проблема. Людина, яка починає часто відвідувати церкву, роздає милостиню, дотримується постів, молиться вдома, неминуче проходять строгий суду по службі, домочадців, знайомих. Особливо якщо часто ділиться враженнями про службах або паломництвах. Не варто поспішати відразу вішати ганебне клеймо на таку людину. Потрібно пам`ятати, що ми не можемо знати, що їм насправді рухає. Ми повинні підходити один одному з точки зору "презумпції невинності". Можливо, уявний хвалько часто розповідає про церкви, щоб поділитися своєю радістю. Більшість віруючих людей відчувають непереборне бажання "тягнути" всіх, хто попадається їм на очі, в храм. Їм там добре. Тому вони дуже хочуть, щоб всі навколишні дізналися, чого добровільно позбавляються. І головне - не все, що робиться на увазі, твориться напоказ.благочестя жінки

благочестива жінка



Жіноче благочестя ... Значення слова цього, точніше словосполучення, найкраще пояснювати на конкретному прикладі.

Відео: Пол Вошер. семінар "Благочестя в служінні". Частина 1

Благочестя жінки обов`язково відбивається в зовнішньому вигляді. Не існує якихось певних строгих вимог до одягу, крім одного: "Жінка, що молиться з непокритою головою ... соромить свою голову ...". Але внутрішній стан людини завжди відбивається в зовнішньому вигляді. Якщо в душі жінки все йде правильно, то вона сама поступово відмовиться від використання косметики і прикрас, хоча б під час відвідування церкви. На високих підборах дуже швидко втомлюються ноги, а значить, відстояти двогодинну службу без шкоди для здоров`я неможливо. Робити поклони в короткій обтягує спідниці просто незручно. Але головна вимога до жінки, яка прагне до цього благочестя - цнотливість, тобто прагнення, в тому числі в зовнішньому вигляді, створити умови (і для себе, і для оточуючих), що сприяють молитві, а не відволікають від неї.

Зразком жіночого християнського благочестя, безумовно, є Богородиця. У період земного життя вона не прагнула прикрашати себе ні дорогим одягом, ні коштовностями. Все Її увагу було присвячено молитві, Богомисліє, читання Святого Письма, роздумів про прочитане, рукоділля. Вона любила проводити час в мовчанні, самоті і виходила з дому тільки для відвідування храму.

Весь вигляд православної жінки - своєрідна форма благочестя. Бога можна прославити і красою, народженою здоровим способом життя, підкресливши її скромністю, охайністю, підібраною зі смаком одягом. У нормі богопочитание виражається прагненням до створення здорових стосунків у сім`ї і на роботі, самовираження в якості дружини, матері або присвятою всього свого життя Богу (чернецтво).

благочестя значення слова

Як виражається благочестя

Так що ж таке благочестя? Значення слова дає лише туманне уявлення про це. Традиційне його розуміння передбачає насамперед регулярне відвідування богослужінь, участь в Таїнствах, дотримання всіх церковних приписів, постів та виконання молитовного правила будинки. Але ті, хто строго виконують усі ці умови і при цьому нічого не змінюють у своєму житті, відносинах з оточуючими, дуже швидко виявляють, що не досягають бажаного стану душі. По-справжньому побожний той, завдяки кому навколишні бачать любов Божу до всіх людей з його вчинків або подій його життя. Той, хто хоча б в чомусь чинить так, як вчинив би на його місці Христос, хто всі свої слова і навіть думки співвідносить з Божою оцінкою - істинно шанує Бога. Той, хто отримавши полегшення або допомогу від Бога, з радістю ділиться своєю історією з іншими людьми - по-справжньому вихваляє Бога. А служби, молитви, Таїнства і пости лише допомагають в цьому, як ліки допомагають відновити здоров`я. Жоден хворий не пишається тим, що ходить на фізіопроцедури, але кожна розумна людина уважно слухає і виконує приписи лікаря. Християнське благочестя - це справжня любов до Бога, до людей і до самої себе.

Відео: Пол Вошер. семінар "Благочестя в служінні". частина 11

види благочестя

Дуже добре пояснюється суть справжнього благочестя в євангельському епізоді, коли Христос розмовляє з самарянкою біля колодязя. Саме тоді він вперше сказав про те, що Бог чекає від людей поклоніння в дусі та в правді вклонятись, а не тільки на словах.Что значить поклонятися в дусі та в правді вклонятись? Іудеї для поклоніння Богові повинні були здійснити подорож до Єрусалиму, а самаряни - піднятися на гору Гаризим і принести в жертву убитих тварин і птахів. Шанування Бога стало і для тих, і для інших даниною традиції, звичної рутиною. Це поклоніння тілом, без будь-якої участі духу (те ж саме відбувається зараз з багатьма християнами, для яких все благочестя полягає в вистоюванні служб).

Ісус обіцяв самарянки у криниці Якова, що недалеко той час, коли справжні поклонники Божі стануть поклонятися Йому в дусі та в правді вклонятись. Тобто не потрібно буде підніматися на гору або долати відстань від рідного міста до Єрусалиму, тягнучи на собі непотрібну Богу жертву (адже Йому вже належить все матеріальне в цьому світі). Досить в серці своєму звернутися до Творця щиро, а не по традиції або звичкою.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!