Ти тут

Молитовне правило. Молитовне правило серафима саровського

Преподобний старець Серафим Саровський був незвичайним молитовником і смиренним охоронцем Божих законів. До сих пір він є мудрим учителем і наставником для багатьох православних мирян. Його молитовне правило кожну хвилину діє на тих, хто з щирим завзяттям виконує його, хто по-справжньому вірить в Ісуса Христа і Богородицю. Безліч молитов також підносяться і до самого Серафима Саровського, щоб він допоміг у подоланні труднощів і захистив від різних бід. Дні його пам`яті відзначаються Православною Церквою 15 січня - коли батюшка став перед Господом, і 1 серпня - в день набуття святих мощей.

молитовне правило

Дитинство Серафима Саровського

Запропоноване молитовне правило було буквально вистраждане самим старцем, якому довелося багато зазнати і винести. І тільки з волі Божої залишитися живим. Спокусником Серафима Саровського одного разу став навіть сам Диявол, але про це трохи пізніше.

Відео: Правило преподобного Серафима Саровського для мирян

Отже, народився Прохор Мошнин (так його звали в миру) 19 липня 1754 (або 1759) року в Курську в купецької сім`ї Мошнин. Його батько займався різними будівельними підрядами і в тому числі зводив церкви.

Сьогодні в Курську збереглася церква - Сергієво-Казанський кафедральний собор, який почав будувати батько Серафима Саровського, але незабаром він помер, а керівництвом будівельних справ церкви зайнялася його дружина. Прохор одного разу опинився на будівництві разом з матір`ю і випадково, з дитячої пустощі, звалився з високої дзвіниці. Однак на подив усім він залишився живим, так як зовсім іншу долю підготував йому Бог. Сьогодні в цьому храмі, саме на цьому місці стоїть пам`ятник преподобному отцю Серафима Саровського.

Ранкове молитовне правило

отроцтво

З юних років Прохор намагався виконувати молитовне правило для мирян. Він часто відвідував церковні служби, навчився читати і писати. Книги Житіє Святих і Євангеліє він часто вголос читав своїм одноліткам. Коли він сильно захворів, мати доклала його голову до ікони Знамення Пресвятої Богородиці - і хлопчик отримав від неї зцілення. Незабаром зовсім ще молодий Прохор захотів стати послушником в монастирі. Рідна мати його благословила і дала йому в руки розп`яття, з яким він не розлучався все життя. Сьогодні воно зберігається у черниць в Серафимо-Дівєєвському монастирі.

монашество

Незабаром Прохор здійснює паломництво в Києво-Печерську лавру. Там він отримує благословення старця Досифея на служіння і відправляється в Свято-Успенську Саровський пустель. Після прибуття Прохора в монастир батько Пахомій приставив йому духівника - старця Йосипа. Прохор з величезним задоволенням і працьовитістю виконував всі свої обов`язки і з більшою ретельністю читав молитовне правило.

Потім, за прикладом інших ченців, йому захотілося усамітнитися в лісі для Ісусової молитви. На це його благословив старець Йосип.

Вечірнє молитовне правило

Через деякий час молодого послушника стала мучити водянка. Хвороба довго не відпускала його, але лікарів він бачити не хотів і повністю віддався волі Божої. І ось одного разу після причастя вночі він побачив Богородицю з Іваном Богословом і апостолом Петром. Вона тицьнула йому в бік своїм жезлом і рідина з нього тут же витекла. З тієї хвилини Прохор пішов на поправку.

чернець



Після восьми років перебування в Саровской обителі Прохор стає ченцем з ім`ям Серафим. Він став жити в келії, розташованої в лісі недалеко від монастиря. Саме тоді він підв`язати на чернечий подвиг, зокрема тілесний, так як носив одяг одну і ту ж що влітку, що взимку. Своє мізерний прожиток він здобував собі в лісі, так як в основному тримав пост. Спав він мало, проводячи час у постійній молитві і виконуючи щоденне молитовне правило, перечитуючи Євангеліє і святоотеческие писання.

Він досяг такого духовного розвитку, що на церковних службах не раз бачив допомагають служінню Святих Ангелів. А одного разу навіть побачив самого Ісуса Христа, який увійшов в образ у Царських Воріт. Після таких видінь Серафим Саровський молився ще більш посилено. З благословення настоятеля монастиря отця Ісаї, він вирішується на новий подвиг - йде за кілька кілометрів на лісову пустельну келію. У монастир він приходить причаститися тільки по суботах.

випробування

У 39 років він стає ієромонахом. Батько Серафим майже повністю присвячує себе молитві і може навіть довго лежати нерухомо. Згодом, знову ж таки з благословення настоятеля монастиря, він перестав приймати відвідувачів, стежка до нього практично заросла, тільки дикі звірі, яких він любив пригощати хлібом, могли забрідати туди.

Відео: Як читати ранкове і вечірнє правило

Такі подвиги батька Серафима не подобалися Дияволу. Він вирішив наслати на нього розбійників, які прийшли до нього і стали вимагати у бідного старця гроші. Ці непрохані гості практично до смерті побили Отця Серафима. Він був досить сильним, щоб дати їм відсіч, але вирішив не проливати кров, так як жив за заповідями, була сильна його віра в Господа. Грошей вони у нього не знайшли, а тому, засоромившись, пішли геть. Братія була просто шокована, коли побачила пораненого батюшку. Але лікар старця не знадобився, так як Сама Цариця Небесна зцілила його, в черговий раз прийшовши до нього уві сні.

відлюдництво

Після закінчення декількох місяців батюшка Серафим повернувся в свою пустельну келію. За 15 років відлюдництва він постійно знаходився в Богомисліє і за це був обдарований даром прозорливості і чудотворення. Коли від старості батюшка сильно ослаб, він повернувся в монастир і став приймати відвідувачів, до яких ставився з великою повагою і звертався не інакше як «Радість моя».

Молитовне правило Серафима Саровського



Саме завдяки Серафима Саровського ми маємо короткий молитовне правило, яке дає можливість кожному православному християнинові завжди і в будь-яку хвилину бути ближче до Бога.

Його справжнім дітищем став Дивеевский жіночий монастир, на розвиток якого його надихнула сама Богородиця.

Відео: Чим можна замінити молитовне правило

Перед смертю преподобний Серафим Саровський причастився і, стоячи на колінах перед своєю улюбленою іконою Богородиці «Розчулення», відійшов з миром до Господа. Це сталося в 1833 році.

Канонізація святих мощей святого Серафима Саровського сталася 1 серпня в 1903 році. У цьому процесі брав участь російський цар Микола II.

Молитовне правило Серафима Саровського

Своїх духовних дітей Серафим Саровський просив невпинно молитися, вважаючи, що молитва необхідна їм як повітря. Він говорив, що молитися треба і вранці, і ввечері, до і після роботи, і в будь-який час. Однак звичайним парафіянам складно читати всі необхідні численні молитви, на це справа не у кожного і часу вистачить через постійну життєвої суєти і зайнятості. Ось тому, щоб менше люди грішили, і з`явилися спеціальні короткі молитовні правила Серафима Саровського.

Короткий молитовне правило

Ранковий і вечірній молитовне правило

Ці молитви не вимагають якихось особливих зусиль і праць. Але, за словами святого, саме ці правила стануть таким собі якорем, надійно стримуючим корабель життя на бурхливих хвилях життєвих проблем. Щодня виконуючи ці правила, можна досягти високого духовного розвитку, так як саме молитва є головною суттю підстави християнства.

Ранкове молитовне правило говорить про те, що кожна віруюча людина, прокидаючись вранці, повинен спочатку тричі перехреститися і в певному місці перед іконами тричі прочитати молитву «Отче наш», тричі «Богородице, радуйся» і один раз «Символ віри». І тоді можна спокійно починати справи свої. Протягом дня теж треба періодично звертатися до Бога з молитвою: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного». Якщо навколо люди, то вимовляти слова: «Господи помилуй».

Правило Серафима Саровського

І так до обіду, а перед ним в точності треба повторити ранкове молитовне правило. Після обіду читається коротка молитва «Пресвята Діва Богородице, спаси мене грішного». Цю молитву треба читати періодично до самого вечора. В самоті від всіх читати «Господи Ісусе Христе, Богородицею помилуй мене грішного».

Молитовне правило для мирян

Після закінчення дня читається вечірнє молитовне правило. Текст його молитов абсолютно збігається з ранковими. І потім, тричі охрестившись, можна лягати спати. Таке молитовне правило для початківців від самого святого старця Серафима Саровського.

позначення молитов

Молитва «Отче наш» є словом Господа, поставлена Їм в зразок. Молитва «Богородице Діво, радуйся» стала привітанням Архангела до Богородиці. Молитва «Символ віри» - це вже догмат.

Однак поряд з цими молитвами необхідно вимовляти і інші, а також обов`язково читати Євангеліє, хвалебні канони й акафісти.

Наш мудрий старець Серафим радив, якщо через сильну зайнятість на роботі немає можливості гідно читати молитви, то це можна робити і при ходьбі, і при будь-якій справі, навіть лежачи. Головне, завжди пам`ятати його слова: «Всякий, хто призве ім`я Господа, той спасеться».

Відео: Ранкове молитовне правило

Вечірнє молитовне правило текст

пророцтва

Прозорливий старець міг передбачати майбутнє. Так, він передбачив війну, революцію і розстріл Миколи II і його сім`ї. Він передбачив і свою канонізацію. Але головне - він передрік відродження Росії (починаючи з 2003 року), що при всіх важких стражданнях вона стане великою державою, так як саме її слов`янський народ став хранителем віри в Господа Ісуса Христа. Саме Росія станемо світовим лідером, їй підкоряться багато народів, більш сильного і могутнього держави на Землі не буде. Все, що передрікав святий отче Серафим Саровський, неодмінно збувалося. А нам тепер залишається тільки молитися Богу і святого старця, щоб і цього разу збулися всі його пророцтва.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!