Ти тут

Осанна - це пісня, звеличує панове

Багато хто з нас чули церковний спів в храмі або на богослужіннях під відкритим небом. Часто священик повторює один вислів. Звучить воно так: «Осанна!». Однак воно важко для сприйняття російським вухом. Тому ми спробуємо відповісти на питання про те, що це поняття означає і яка історія його походження.

Також ми розберемося детально: «Осанна» - цей вислів зі змістом або просто урочистий церковний вигук?

Значення даного слова

Слово має семітські корені і взято з івриту. Чи означає воно «ми молимо», або інакше - «спаси». Це був традиційний вигук, звернений до Бога.

осанна значення слова

Причому у цього виразу було кілька значень: молитовне прохання і прославляння всемогутності Божого.

Відео: Гр. Сіон - "Прийди і вигукни осанна Царю"

Сьогодні цей вислів збереглося в іудаїзмі. Воно зрозуміло всім читачам Тори і її тлумачень.



Осанна - це радісний вираз, що становить і суть християнства, тому воно активно використовується в співах. Зокрема, в російській православній церкві є вірші з цим словом. У нашій країні цей вид славослів`я виповнюється в рамках хорового співу на літургії вірних перед Причастям.

Вираз в текстах Біблії і його тлумачення

Слово «Осанна», значення якого було розглянуто нами вище, зустрічається як в Старому, так і в Новому заповітах.

Його часто можна зустріти в псалмах. Воно має вигляд як молитовного вигуки, так і прославлення Господа. А найчастіше і того, і іншого.

«Осанну», тобто славослов`я, співав єврейський народ Ісусу Христу, зустрічаючи його як Господа і Месію в день входу Христа з апостолами в Єрусалим.



осанна це

Російський дослідник текстів Біблії А.П. Лопухін пояснював, що морфологічна членування даного слово співвідноситься з уявленнями про місце знаходження Бога-Отця. Згідно ветхо- і новозавітним уявленням, перебуває Він на Небі, тобто в обителях гірських. Тому і славу співають його вишніх незримому присутності в світі людей.

В даному випадку "Осанна" - Це твердження того, що Бог славен і великий, при цьому Він завжди поруч з людьми.

Інші тлумачення цього виразу

У сучасних словниках російської мови цей вислів зустрінеш нечасто, а от словники старовинні дають більш широку інформацію.

Так, наприклад, словник Брокгауза і Ефрона зазначає, що даний хвалебний і урочистий вигук означав, що люди, його вимовляють, чекають від того, кому вони це адресують, небесних благ або навіть простого людського щастя та благополуччя.

осанна значення

В інших словниках відзначається, що "осанна" - Це і просте вираження поваги до певної людини. Так, в словнику Д.Н. Ушакова вказується, що словосполучення «співати осанну» означає комусь лестити, висловлювати відданість.

Таке тлумачення даного вираження близько до народного розмовної розуміння суті даного слова. У народі «співати осанну» - це перебільшувати чиїсь достоїнства в корисливих цілях, що розглядається як пряма лестощі, що переходить рамки пристойності.

Відео: Мій Господь (Адже це Ти, Бог)

Таким чином, можна відзначити багатозначність цього виразу - «Осанна». Значення слова дозволяє розглядати його з різних сторін: і як славослів`я Богу, і як молитву, і навіть як частина людських взаємин.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!