Ти тут

Що таке смирення і терпіння? Сила смирення. Приклад смирення

Що таке смирення? Однозначно відповісти на це питання вдається не кожному. Незважаючи на це, багато хто вважає саме смиренність основний чеснотою справжнього християнина. Саме ця якість Господь перш за все цінує в людині.

Відео: Терпіння і смиренність

що таке смирення

У декого може скластися враження, що смиренність людини призводить до злиднів, пригніченості, пригніченості, бідності, хвороб. Вони смиренно терплять своє нинішнє становище і сподіваються на краще життя в Царстві Бога. Насправді ж все це далеко не є смиренням. Господь посилає нам труднощі зовсім не для того, щоб ми з ними мирилися, а для того, щоб ми їх долали. Приниження власної гідності, дурна покірність, пригніченість і пригніченість - це скоріше ознаки лжесміренія.

І все ж, що таке смирення?

Біблійне смиренність. приклад смирення

приклад смирення

Біблійна енциклопедія говорить, що смиренність є повною протилежністю гордості. Ця чеснота вважається однією з основних в християнстві. Смирення людини полягає в тому, що він в усьому покладається на милість Господа і чітко розуміє, що без Нього він не зможе нічого досягти. Смиренна людина ніколи не ставить себе вище інших, з радістю і вдячністю приймає тільки те, чим обдаровує його Господь, не вимагає більшого, ніж йому належить. Писання наказують цю чесноту всім істинним послідовникам Христа. Ісус виявив вищу ступінь смирення, повністю підкорившись. Заради всього людства, Він терпів страшні страждання, приниження і наживи. Його розіп`яли, але після воскресіння у Нього навіть не залишилося і найменшої образи на тих, хто це зробив, так як Він усвідомлював, що все це промисел Бога. Іншими словами, християнське смирення людини проявляється в його повній залежності від Господа і в реалістичному погляді на свою сутність. В результаті цього приходить справжнє розуміння того, що не слід високо про себе думати.

Яка сутність смирення?

смиренність і терпіння

Відео: Настанови Серафима Саровського Про терпіння і смирення

Що таке смирення? Це питання постійно задають духовним лідерам. Вони ж, у свою чергу, дають різні розуміння цього визначення, але суть у всіх однакова. Деякі стверджують, що смиренність полягає в тому, що людина відразу ж забуває про створених ним добрі справи. Іншими словами, він не приписує собі результат. Інші ж кажуть, що смиренна людина вважає себе останнім грішником. Дехто каже, що смирення - це уявне визнання свого безсилля. Але це далеко не повні визначення поняття «смирення». Більш точно можна сказати, що це благодатний стан душі, справжній подарунок Господа. У деяких джерелах говориться про смирення, як про Божественне вбранні, в яке облеклась людська душа. Смирення - це таємнича сила благодаті. Є ще одне визначення смирення, яке свідчить, що ця радісна, але в той же час сумне самоприниження душі перед Господом, іншими людьми. Виражається воно внутрішньої молитвою і спогляданням своїх гріхів, всецілої покорою Господа і старанним служінням іншим людям.

Смирення в життя наділяє людини радістю, щастям і вселяє впевненість у Божественну підтримку.

У чому проявляється залежність від Господа?



сила смирення

Дві складові в житті людини дають розуміння поняття «смирення». Значення перше - це залежність від Бога. У чому ж вона проявляється? У Писанні наводиться приклад, коли Господь називає багатої людини «божевільним». Народна легенда розповідає, що одного разу був багатий чоловік, у якого були великі запасу зерна та іншого добра. Він прагнув ще розширити свої можливості для більшого накопичення, щоб згодом тільки і насолоджуватися своїми багатствами. Але Господь назвав його «божевільним», так як він закував свою душу в рабство свого багатства. Господь сказав йому, що ж робити він буде з цим накопиченим, якщо сьогодні ж він втратить свою душу? Погана доля чекає тих, хто збирає блага заради свого задоволення, а не для Господа. Сучасне становище багатих людей таке, що вони хочуть безроздільно насолоджуватися своїми багатствами, вважаючи, що вони домоглися самі, і що Господь тут ні до чого. Це справжні безумці. Ніяке багатство не зможе вберегти людину від труднощів, страждань і хвороб. Внутрішній світ таких людей геть спорожнів, і вони зовсім забули про Бога.

Біблійна історія

смиренність в життя

Є ще одна історія, яка вчить покори. Одного разу Господь запропонував багатому благочестивому юнакові роздати все його багатство жебракам і відправиться разом з Ним, щоб мати справжні скарби в Царстві Небесному. Але юнак не зміг так вчинити через свою прихильності до майна. І тоді Христос сказав, що дуже складно найбагатшій людині увійти в Царство Боже. Його учні здивувалися такій відповіді. Адже вони щиро вважали, що багатство людини - це, навпаки, Боже благословення. Але Ісус сказав протилежне. Справа в тому, що матеріальне процвітання дійсно знак схвалення Господа. Але людина не повинна впадати в залежність від свого багатства. Це якість - повна протилежність смирення.

Правдивість до самого себе

Сила смирення збільшується, якщо людина адекватно оцінює себе і ставить себе в правильне положення. В одному з віршів Святого Письма Господь закликає людей не думати про себе високо. Про себе самого необхідно думати скромно, покладаючись на віру, якої наділив всіх людей Господь. Стосовно інших годі було високомудрствовать і про себе не варто мріяти.



Найчастіше людина дивиться на себе через призму своїх досягнень, що автоматично викликає прояв гордині. Матеріальні мірки, такі як кількість грошей, освіту, положення є не тими засобами, якими повинен оцінювати себе людина. Все це далеко не говорить про духовне становище. Слід знати, що саме гординя позбавляє людину всіх божественних благодатей.

Апостол Петро порівнює смиренність і скромне ставлення до себе з гарним одягом. Каже він також про те, що Господь не визнає зверхників, але смиренних обдаровує Своєю благодаттю. У Святому Письмі згадується слово «покору», яке підкреслює скромність мислення. Ті ж, хто звеличують себе і думають, що щось вдають із себе, не зв`язуючи це з Господом, знаходяться в найсильнішому омані.

Приймати все як є

Смирення є прабатьком відповідальності. Серце смиренного людини приймає будь-яку ситуацію і з усією відповідальністю намагається її вирішити. Людина, що володіє смиренням, завжди усвідомлює свою Божественну природу і пам`ятає, звідки і навіщо він прийшов на цю планету. Смирення душі означає повне прийняття Господа в своєму серці і усвідомлення своєї місії, яка полягає в безперервній роботі над своїми якостями. Смирення допомагає людині щиро служити Господу і всім живим істотам. Смиренна людина щиро вірить в те, що все, що станься в цьому світі - відбувається по Божественної волі. Це розуміння допомагає людині завжди зберігати мир і спокій в душі.

У відносинах з іншими людьми смиренна людина ніколи не оцінює, порівнює, не заперечує і не ігнорує природу іншої людини. Він приймає людей такими, якими вони є. Повний прийняття - це усвідомлене і уважне ставлення до іншого. Приймати все як є необхідно не розумом, а душею. Розум постійно оцінює і аналізує, а душа - це очей самого Господа.

Смирення і терпіння - поняття дуже близькі між собою, але все ж мають різне трактування.

Відео: 1. СМИРЕННЯ ч.1 (відповіді А.І. Осипова на питання слухачів) - # Осипов А.І.

Що таке терпіння?

Протягом усього життя людині доводиться відчувати не тільки радісні переживання. У його життя приходять також і труднощі, з якими необхідно спочатку змиритися. Не завжди ці труднощі можна подолати в короткі терміни. Для цього і необхідно терпіння. Смирення і терпіння - справжні чесноти, якими наділяє людину сам Господь. Іноді йдеться про те, що терпіння необхідно для того, щоб стримувати негатив. Але це невірно. Терпляча людина нічого не стримує, він просто приймає все спокійно і навіть в найскладніших ситуаціях зберігає ясність розуму.

Відео: Про смирення. Священик Максим Каскун

Істинне терпіння виявляв сам Ісус Христос. Також Христос Спаситель - справжній приклад істинного смирення. Заради вищої мети, Він терпів переслідування і навіть розп`яття. Гнівався він коли-небудь, бажав чи зла кому-небудь? Ні. Так і людина, наступний заповідями Господніми, повинен покірливо терпіти всі труднощі на своєму життєвому шляху.

Як терпіння пов`язане зі смиренням?

Що таке смирення і терпіння було описано вище. Чи пов`язані між собою ці два поняття? Між терпінням і смиренністю існує нерозривний зв`язок. Суть їх одна. Людина перебуває в світі і всередині відчуває також мир і спокій. Це не зовнішній прояв, а внутрішнє. Буває таке, що зовні людина здається спокійним і задоволеним, але всередині нього бушує обурення, невдоволення і гнів. У цьому випадку, ні про яке смирення і терпіння не йдеться. Швидше це лицемірство. Смиренному і терплячому людині нічого не може перешкоджати. Навіть найбільші труднощі така людина долає легко. Як два пташиних крила пов`язані між собою смиренність і терпіння. Без смиренного стану неможливо терпіти труднощі.

Внутрішні і зовнішні ознаки смирення

християнське смирення

Найкраще поняття «смиренність» розкривається в працях преподобного Ісаака Сирина. Не так просто розмежувати зовнішні і внутрішні аспекти смирення. Так як одні випливають з інших. Все починається з внутрішнього життя, миру всередині. Зовнішні дії є лише відображенням внутрішнього стану. Звичайно, сьогодні можна побачити багато лицемірства. Коли зовні людина здається спокійним, але всередині у нього бушую пристрасті. Чи не про смирення тут мова йде.

Внутрішні ознаки смирення

  1. Кроткость.
  2. Зібраність.
  3. Милосердя.
  4. Цнотливість.
  5. Послух.
  6. Терпіння.
  7. Безстрашність.
  8. Сором`язливість.
  9. Благоговіння.
  10. Внутрішній спокій.

Останній пункт вважається основною ознакою смиренності. Внутрішній спокій виражається в тому, що у людини повністю відсутня страх перед життєвими труднощами, але присутній впевненість у Божій благодаті, яка буде завжди захищати його. Смиренний людина не знає, що таке метушливість, квапливість, збентеження і сплутані думки. Усередині нього завжди спокій. І навіть якщо небо впаде на землю, смиренна людина навіть не злякається.

Важливою ознакою внутрішнього смирення можна назвати голос совісті людини, який говорить йому, що Господь і інші люди не винні в невдачах і труднощах, що зустрічаються на життєвому шляху. Коли людина в першу чергу пред`являє претензії до себе - це і є справжнє смирення. Звинувачувати в своїх невдачах інших або ще гірше Господа - це вищий ступінь невігластва і жорсткості серця.

Зовнішні ознаки смирення

смирення душі

  1. По-справжньому смиренна людина не відчуває інтересу до різних мирських утіх і розваг.
  2. Він прагне скоріше піти з шумного метушливого місця.
  3. Смиренному людині не цікаво бувати в місцях великого скупчення людей, на зборах, мітингах, концертах та інших масових заходах.
  4. Самота і мовчання - це основна прикмета смирення. Така людина ніколи не вступає в суперечки і конфлікти, не кидає зайвих слів і не вступає в безглузді розмови.
  5. Не має зовнішнього багатства і великого майна.
  6. Справжнє смиренність проявляється в тому, що людина про нього ніколи не говорить і не ставить напоказ своє становище. Свою мудрість він ховає від усього світу.
  7. Проста мова, піднесене мислення.
  8. Не помічає недоліків інших людей, але завжди бачить гідності кожного.
  9. Чи не схильний слухати те, що його душі не завгодно.
  10. Покірно переносить образи і приниження.

Смиренна людина ні з ким себе не порівнює, але всіх вважає краще себе.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!