Ти тут

Що таке послух? Послух у монастирі. Значення слова "слухняність"

У православній церкві послух сприймається як виконання певного роду наказів. Однак, щоб правильно це зрозуміти, треба для початку уважно вивчити, що таке послух. І найголовніше, що вона має на увазі?

Саме значення слова "послух" позначає покірність і покору і полягає в певній обов`язки або роботі, яка може покладатися на ченця або послушника в монастирі. Вона може виконуватися в спокутування якогось гріха або вчинку, і тоді накладаються послух і молитва. Значення слова "послух" для звичайних людей полягає в тому, що це заснована на переконанні позиція, що є певний порядок положення, що полягає в підпорядкуванні нижчестоящого чину вищестоящому.

Що таке послух

батьківське послух

Якщо говорити про послух в сім`ї, то відразу хочеться розібратися, хто у кого в слухняності: батьки у дітей або діти у батьків? Коли дитина народжується, у нього на слухняності знаходяться батьки, які виховують його і при цьому постійно доглядають за ним. Коли дитина підростає, батьки починають прислухатися до нього і хочуть знати, що у нього на серці, які думки в голові і чим він живе. Ось це слухання іншої людини і називається слухняністю. Батьки завжди знаходяться на слухняності у дітей, а згодом і діти найприроднішим чином будуть перебувати на слухняності у своїх батьків.

Відео: Телепроект "слово" - Смирення і послух

Значення слова послух

Послух духовному отцю

У духовніческой практиці відбувається те ж саме. Як лікар через фонендоскоп прослуховує свого хворого, так і духівник вслухається в який прийшов до нього людини. Потім лікар прописує хворому лікування і знаходиться у нього в послуху. Тоді що таке послух духовне? Виявляється, священик теж знаходиться під послухом у свого духовного чада, і коли розуміє всі його проблеми, починає давати корисні поради. Так відбувається взаємна слухняність. Причому помилково думати, що лише через духовного старця можна дізнатися волю Божу. Людина, що має внутрішнє смирення, буде весь час просити напоумлення, і тоді Господь обов`язково почує і призведе до волі Своєї.



Послух з монастирі

Воля Божа

Ми часто говоримо молитовні слова «Хай буде воля Твоя… ». Таким чином ми просимо, щоб здійснилася воля Божа. Але чи хочемо ми цього справді? Адже воля Божа - це є хрест і є таємниця. Тоді як зрозуміти волю Божу? А для цього потрібно старанно працювати над собою і своїми бажаннями. Непросто знайти волю Божу людині, для цього йому доведеться блукати серед містичних знаків і випробувань, які буде посилати йому Господь, а він повинен їх розгадати і все витримати. Бог дійсно хоче, щоб кожен відчув Його волю, яка буде розкриватися і проникати в нього через духовно досвідчених людей і обставини життя, через його совість і усвідомлене виконання Божих заповідей. Звичайно, при цьому будуть неминучі помилки і падіння, але якщо людина захоче жити по волі Божій, він обов`язково до цього прийде.

Відео: Послух як головна чеснота в монашому житті

послух проповідь

Послух у монастирі



Монастир - це обитель для тих, хто шукає порятунку. Що таке послух в релігійній громаді? Як воно виконується? У монастирі існує два порядки - внутрішній і зовнішній. Послуху, які накладаються, є зовнішнім порядком життя і укладу монастиря. Служити монастирю - це особливе Боже покликання. Життя в монастирі не так важка, як може здатися. Але не самі праці фізичні там важкі, а саме відсутність волі своєї. Що накажуть батьки, брати чи сестри, то і треба робити в покірливо покірності і напоумлення. А в нагороду за це Бог дає мир, смирення і внутрішній душевний спокій. І тим більше важливо загальне послух, яке сприяє позбавленню від гордині. З послухом приходить смиренність від нього і безпристрасність, Бог поселяється в душі людини і насаджується благо всяке. Чернече життя вимагає повного послуху і покірності, тому в монастирях панує така благодать Божа, де знаходиться безтурботність і спокій душі.

Відео: Послух чоловікові (20 12 2016) - Андрій Ткачов

Таж послух ліпший від жертви, так як там на заклання йде чужа плоть, а на слухняності - воля власна. За слухняність старця і всякої Божої заповіді послушник отримує велику благодать. Тому треба коритися наставникам, адже саме вони будуть невпинно дбати про душу свого послушника. Ще ми знаємо з Біблії, що своя воля первозданних Богом людей вигнала з раю. А покірність Батькові своєму знову ввела їх в рай. Таким чином, перемогло велике послух і людині були прощені гріхи його.

нести послух

Трохи про суть поняття

Сьогодні ми часто чуємо слово «слухняність». Але найчастіше до кінця не розуміємо, що таке послух. Передбачається, що це виконання якихось робіт в монастирську обитель з благословення ігумена. Але послух більше розглядається як головна складова в духовній чернечого життя і головний із шляхів до спасіння в чернецтві. У цьому, мабуть, головне визначення терміна, який здебільшого відноситься до чернечого життя.

Порятунок людини неможливо без послуху, він приймає Таїнство Хрещення і відновлює цим свою природу, в Таїнстві Євхаристії він з`єднується з Богом, в Таїнстві Покаяння він стає ближче до Всевишнього. Основна мета для православного християнина - з`єднання з Христом, яке може статися тільки з Божої волі.

Духовне життя в послусі

Не дарма кажуть, що послух вище молитви і посту. Значення слова "послух" велике. У духовному житті необхідно навчитися чути, вслухатися і в кінцевому підсумку бути завжди слухняним. Ми ж самі просимо Бога у своїй молитві: «Хай буде воля Твоя… », це говорить про те, що людина готова нести послух, прислухатися до порад, до голосу совісті і до викриттю своїх гріхів. І без волі Божої це не дається.

Християнські послух

Підкоривши свою волю Божій волі, людина воістину буде завжди перебувати з Богом. Цього не зміг зробити Адам і не виконав старозавітний Ізраїль. Ця можливість з`явилася тільки тоді, коли ми отримали благодатні дари по спокутування гріхів людських самим Спасителем. Християнське послух - це виконання Божої волі і більш нічиєю, наприклад, людської. Необхідно це чітко розуміти.

Послух. проповідь

Як же пізнати волю Божу? Для кожної людини вона дуже добре розкрита в Святому Письмі, пізнати яке поза Церквою і поза Духа Святого просто неможливо. Хибне його тлумачення сектантами і відступниками Євангелія призводить цих бідних людей не до спасіння і Богу, а до повної смерті. Для кожної людини Євангельські проповіді є свого роду джерелом, що вгамовує спрагу. Відповіді на різні нагальні питання можна знайти тільки в них. Вони можуть виконувати функцію огорожі, орієнтуючись на яке, людина ніколи не зіб`ється зі своєї дороги.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!