Ти тут

Притча про таланти для дітей. Притча про таланти: тлумачення

Що таке талант? Коли ми вживаємо це слово по відношенню до людини, то маємо на увазі його надзвичайні, яскраві, помітні здібності в якійсь справі. У даній статті мова піде про двох притчах про таланти: однієї біблійної, а інший (менш відомої, але нітрохи не менш мудрою) авторства Леонардо да Вінчі, відомої також як «Притча про бритви».

Такі різні таланти

Буває талант до спорту, музики, малювання, мов, письменництва віршів або прози. Смачно готувати, красиво шити, віртуозно лагодити зламані предмети. Легко заробляти гроші, робити відкриття в науці і техніці, винаходити щось нове. Викликати прихильність до себе людей, піднімати їм настрій, надихати і робити краще за них самих або умови життя для них.

Ми звикли розуміти слово «талант» як щось зовсім невловиме, дароване природою або якимись силами згори. Напевно, навіть знайдеться чимало людей, переконаних, що вони-то не володіють ніякими талантами. наскільки це переконання вірно? Чи справді такий дар дається лише обраним? Можливо, розібратися в цьому допоможе притча про таланти.

Що значить «талант»?

Ймовірно, ви будете здивовані, але два тисячоліття тому під цим словом розумілося зовсім не те, що ми знаємо зараз.

талант (&tau- &lambda-&alpha-&nu-&tau-&omicron-&nu-, «талантон») - в перекладі з грецького «ваги» або «вантаж». Так називалася міра ваги, якої в античні часи активно користувалися в Давньому Єгипті, Греції, Римі, Вавилоні, Персії та інших країнах. За часів Римської імперії талант дорівнював обсягу однієї амфори, наповненою до країв.

притча про таланти тлумачення

Крім вимірювання ваги, талант використовувався і як розрахунково-грошова одиниця в торгівлі. Поступово вона стала найбільшою в античному світі.

талант людини

Згодом талантами стали вимірювати - і, відповідно, називати - не кількість товару для продажу і не виручені за нього гроші, а особливі якості людини, що дозволяють йому займатися якоюсь справою з любов`ю, невимушеністю і дивним, ні на що не схожим результатом.

притча про таланти

Про те, чи є у вас талант чи ні, можна судити по плодам вашої праці в будь-якій сфері: творчість, спілкування з людьми, спорт, домашнє господарство, наука, техніка. Якщо вам подобається чимось займатися, і цей інтерес не згасає, навіть коли ви зустрічаєтеся з труднощами, тоді можна говорити про незвичайні здібності. А якщо те, що ви робите, виходить новим, цікавим, подобається не тільки вам, а й іншим людям, це цілком може означати ваш талант в даній області. Не буває людей зовсім без талантів. Але бувають ті, у кого він ще спить або залишається непоміченим самою людиною, який в цей час «займається не своєю справою».

Можливо, розібратися в собі допоможе притча про таланти. Тлумачення її може бути здійснено як з релігійних позицій, так і з точки зору психології. А ви вже вибираєте той підхід, який більше подобається.

Притча про таланти: мудрість з глибини століть



Деякі важливі речі важко осягнути через пряме пояснення або повчання, але зате набагато легше через мудру, алегоричну форму, що спонукує міркувати в пошуках відповіді. Так з`явилися притчі. Багато з них були складені століття і тисячоліття тому, пройшли через безліч умов і переказів, в кінцевому підсумку зберігшись до наших днів. Деякі історії мають авторів, деякі дійшли до нас як частину священних текстів. Широко відомі біблійні притчі. З одного з них познайомимося ближче.

притча про таланти сенс

Притча про таланти була розказана Ісусом Христом своїм учням. Цей короткий, але повчальний розповідь міститься в Євангелії від Матвія. Цікаво те, що існує не єдина притча про таланти. Євангеліє від Луки, наприклад, містить дещо інший варіант цієї розповіді. Крім того, там замість грошової одиниці «талант» використовується «міна», яку вважали більш дрібною монетою. Що стосується головного персонажа, то ця версія притчі натякає не так на Ісуса, а на стародавнього правителя Ірода Архелая. Від цього вся історія набуває дещо інший сенс. Але ми зупинимося на класичній версії притчі і розглянемо її сенс з двох аспектів: богословського і психологічного.

роздача талантів

За сюжетом, якийсь багатий пан відправляється в далеку країну і залишає своїх рабів справлятися без нього. Перед від`їздом пан роздає рабам монети - таланти, причому ділить їх не порівну. Так, одному рабу дісталося цілих п`ять талантів, а другому - два, а третьому - всього один. Роздавши дари, пан велів рабам неодмінно пустити їх в хід і примножити. Потім він поїхав, а раби залишилися з грошима.

Відео: Притча про таланти. Прот. Андрій Ткачов

притча про таланти біблія



Минуло багато часу, і пан повернувся з далекої країни. Насамперед він скликав усіх трьох рабів і зажадав з них строгий звіт: як і на що вони вжили дане їм стан.

розпорядження талантами

Перший раб, у якого було п`ять талантів, примножив їх удвічі - їх стало десять. Пан похвалив його.

Другий, якому було дано два таланти, теж розпорядився ними мудро - тепер у нього стало їх в два рази більше. Цей раб теж удостоївся похвали від пана.

Настала черга третього тримати відповідь. І приніс він з собою тільки один талант - той, що господар дав йому перед від`їздом. Раб пояснив це так: «Пане, я злякався твого гніву і вирішив зовсім нічого не робити. Замість цього зарив свій талант в землю, де він пролежав довгі роки, і тільки зараз я дістав його ».

Відео: о. Андрій Ткачов. Притча про таланти.

притча про заритий талант

Почувши такі слова, пан страшно розгнівався: назвав раба ледачим і лукавим, забрав у нього єдиний талант і прогнав непридатного геть. Потім він віддав цю монету першому рабу - тому, який п`ять талантів перетворив в десять. Свій вибір господар пояснив тим, що має багато завжди отримає ще, а що не має втратить останній.

Ось таку історію розповідає притча про таланти. Біблія містить безліч коротких повчальних оповідань, які можна адаптувати до реалій сьогоднішнього дня.

богословське тлумачення

Проповідники і теологи пояснюють, що під «паном» в цій історії потрібно розуміти Господа Бога, Ісуса Христа. Під «далекої країною» мається на увазі Царство Небесне, куди вознісся Ісус, а повернення пана є алегоричне зображення Другого пришестя. Що стосується «рабів», то це учні Ісуса, а також всі християни, раби Божі. Саме до них звернена притча про таланти, тлумачення якої з точки зору богослов`я відображає найважливіші біблійні істини.

Отже, Господь повертається з небес, і приходить час Страшного суду. Людям доведеться відповідати, як вони скористалися Божими дарами. У притчі під «талантами» малися на увазі гроші, але в сенсі іносказання вони представляють собою різні вміння, здібності, риси характеру, сприятливі можливості - словом, духовні і матеріальні блага. Саме про це алегорично оповідає притча про таланти. Сенс її набагато краще прояснюється за допомогою тлумачень. притча про таланти євангеліє

Примітно, що кожен отримує різні таланти і в різній кількості. Це пояснюється тим, що Господь знає слабкі і сильні сторони будь-якої людини. А також це робиться для того, щоб люди об`єднувалися і допомагали один одному. У будь-якому випадку ніхто не залишається без таланту - кожному дається хоча б один. Тому, хто зуміє на благо собі та іншим використовувати дане Богом, воздасться від Нього, а хто не зможе або не захоче - все втратить.

психологічне тлумачення

Біблійна притча про таланти стала джерелом крилатого вислову «заривати свій талант у землю», що з`явився століття назад і активно використовується до сих пір. Що під цим мається на увазі зараз? Який сенс цього виразу і самої притчі з точки зору психології?

Важливо не те, що людина має (таланти, знання, навички, ресурси), а те, як він це використовує. Можна володіти величезними можливостями, але ніяк їх не застосовувати, і тоді вони пропадуть. А якщо людина зариває свій талант, відмовляється від спроб самореалізації, тоді він найчастіше починає перекладати відповідальність з себе на зовнішні обставини або інших людей, що і зробив «лукавий і лінивий» раб з притчі. І лише той, хто не шукає виправдання своїй бездіяльності, заслуговує на щастя.

Інша притча про талант

Виявляється, існує не тільки притча про заритий талант. Інша філософсько-дидактична історія, що належить перу Леонардо да Вінчі, оповідає про цирульнику, що мав в своєму арсеналі бритву - настільки красиву і гостру, що рівної їй не було на всьому світі. Одного разу вона запишалися і вирішила, що їй негоже служити робочим знаряддям. Сховавшись в затишному куточку, вона пролежала так багато місяців, а коли захотіла розправити своє сяюче лезо, виявила, що воно усе покрилося іржею.

Так і людина, що має безліч талантів і достоїнств, може розгубити їх, якщо прийде до неробства і припинить розвиватися.

притча про таланти для дітей

Відео: Притча про таланти

Ознайомившись з оригінальним текстом і його тлумаченнями, можна переконатися, яку силу таїть в собі притча про таланти. Для дітей також можна використовувати цю історію (в літературному переказі) для домашнього читання та обговорення або на шкільних уроках. Як і будь-яка притча, даний розповідь заслуговує вдумливого прочитання і роздуми.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!