Ти тут

Навіщо потрібні православні притчі

Відео: Мудрі притчі.

Притча - це коротка повчальна історія, від байки вона відрізняється тільки тим, що викладена не в віршах. При слові «притчі» згадується, насамперед, Євангеліє. Перші православні притчі дійсно викладені в Євангелії, їх розповів Христос.православні притчі Вони зовсім прості, частіше це навіть не історії, а опис декількох побутових моментів. Наприклад, притча про жінку, яка втратила одну монету. Вона просто упустила її - подія, не варта уваги на особливу увагу. Але той висновок, який робить Христос з поведінки цієї жінки, дивний. Виявляється, і Отець Небесний так само шукає душу заблукав грішника, як жінка шукає свою монетку. Більше відома інша притча, аналогічна цій. Це розповідь про загубилася в горах овечки.

Відео: Худ. фільм "притчі" (2011)

Православні притчі, викладені в Євангелії, стали темою картин, літературних творів, музичних композицій. Найвідоміші притчі з усіх євангельських - це, напевно, притча про посіві в поле, про блудного і непутящого сина, про фарисея, який пишався, і митаря, який миритися.притчі православні християнські



Відомі вони як самі зрозумілі і найяскравіші з усіх євангельських притч. Але цими трьома історіями православні притчі, викладені в Євангелії, не обмежуються. Є ще історія про жінку, яка поставила дріжджове тісто, про хитрого керуючому, про сина, який просить у батька рибу. Чому ж Господь говорив притчами? Перш за все, це було необхідно для народу, який його оточував. Це були селяни і рибалки, які добре знали свою справу, своє господарство. Абстрактні предмети і складні богословські поняття були їм зовсім чужі. Вони не стали б слухати незрозуміле виклад. Треба було пояснити, що називається, на пальцях, ось Христос і пояснював.

Відео: Лекція 21. Вчення притчами про Царство Божіем.Протоіерей Андрій Ткачов

Але навіщо освіченим людям нашого часу приклади, які були придумані для грубих галилеян без малого дві тисячі років тому? Але, якщо задуматися, стає зрозуміло: в цих коротких історіях вся суть виражена настільки ємко, що додати більше вже нічого. Наприклад, православна проповідь (слово Боже) дійсно не доходить до серця саме з тих причин, які викладені в історії про сіяча. Деякі не вірять, інші, і таких серед віруючих більшість, вірять, але метушня поглинає все їх добрі наміри. А треті слухають і намагаються узгоджувати свої дії Слова Божого, але самі не помічають, що ухилилися в сторону.православні притчі для дітей



Розповідь про блудного сина ще ближче нашим сучасникам. Якщо про посіві в поле вручну більшість зараз має досить умовне поняття, то складні діти - бич нашого часу. Хлопчик попросив батька віддати йому спадок, немов він уже помер, і пішов шукати веселого життя. А потім повернувся. І батько його зустрів: ось яка сила Божої любові. Відчути може кожен.

Відео: Православні ПРИТЧІ - Притча Одна година твого ЧАСУ

Але історії з Євангелія - це не всі існуючі притчі православні. християнські історії розповідалися в формі притч не тільки Спасителем. Багато проповідники використовували цей прийом. Існує безліч розповідей про пустельників і подвижників, які викладені в Патерик і Житіях Святих. Причому багато хто з таких оповідань нагадують класичні православні притчі. Тобто це короткі і повчальні історії про ченців. Мова в них йде про послух, смирення і любові.

православні притчі для дітей іноді видаються окремими книжками з багатими ілюстраціями. Дитині, якого навчають основам віри, необхідно знати ці історії, а головне - розуміти їх справжній зміст.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!