Ти тут

Провидіння - це ... Поняття і суть терміна

Багато років тому люди зрозуміли, що у Всесвіті вони далеко не одні. Існує щось вище, щось більш розвинене, ніж все людство разом узяте. У всі часи це «щось» мало різні назви: месія, бог, демон, вищий розум, однак, суть цього не змінюється. Всі вірування в подібну надприродну силу грунтуються на тому, що вона знаходиться за своїм рівнем розвитку вище, а це, в свою чергу, дає їй можливість керувати справами і долею людства. Але тут виникає одне підступне запитання. Як вищий розум «регулює» людські діяння? У процесі вивчення цього нелегкого питання вчені назвали подібний феномен провидінням.

Відео: Яке справжнє значення слова "Дякуємо"?

Провидіння: загальна характеристика терміна

У найвужчому розумінні провидіння - це процес впливу, регулювання і координування людей, їх поведінки, долі, процесу життєдіяльності, почуттів і емоцій якимсь надприродним істотою, іншими словами, божеством. Подібна дефініція терміну дуже складна і незрозуміла, але навіть тут можна виділити раціональне зерно. Вчені припустили, що бог все-таки існує. Більш того, маючи розум і силу, він здатний впливати на світ людей. Таким чином, провидіння - це діяльність надприродного істоти, званого богом.провидіння це

Відео: Що таке Щастя. Визначення, значення, зміст і тлумачення цього слова

Питання провидіння завжди хвилював розуми вчених протягом багатьох століть. Вперше цією проблематикою зайнялися філософи стародавньої Греції. Саме завдяки їх міркувань вчені інших галузевих наук (теології, історії і логіки) можуть не просто припустити, а скористатися отриманими раніше знаннями з приводу питання провидіння.

Провидіння в філософії



Представники багатьох філософських шкіл розробляли своє розуміння терміна провидіння. Кожна з теорій має право на життя, так як на сьогоднішній день невідомо, як насправді діє цей «механізм». Слід зауважити, що всі теорії грунтуються на одному і тому ж - божественне втручання в справи людські. Але принцип «дії» в кожної теорії відмінний. Наприклад, Сократ розумів дію вищого розуму, як основу основ добра. Але таке твердження багато в чому не відповідає реальності, тому що воно відкидає всі прояви людського зла. Зовсім інше розуміння провидіння дається Филоном Олександрійським. Згідно з його теорією провидіння - це дії верховного божества чи розуму, спрямовані на досягнення рівноваги в світі шляхом використання всіх необхідних засобів. Цим обумовлюється поява зла, тому що не завжди вдається тільки за допомогою добра домогтися бажаного результату.

Відео: Ліберали показали свою сутність * Повний контакт з Володимиром Соловйовим (27.12.16)

Провидіння - це вагома частина всієї античної філософії. Це знання розвивалося і в кінцевому підсумку перекачувати в релігійні вірування, які почали активний розвиток за часів середньовіччя.

святе провидіння



Релігія і філософія пов`язані один з одним. Але якщо в філософії допускається наявність багатьох точок зору, то релігія в основному вдається до імперативного методу закріплення однієї, головною точки зору.Боже провидіння

Відео: Віра це духовна сутність - Кеннет Коупленд # Золота Класика

Візьмемо, наприклад, християнство. У контексті цієї релігії боже провіденіевиступает як засіб, за допомогою якого бог керує всім і вся на цій землі. Метою подібної «роботи» є плани бога, які він бажає зробити. Згідно релігійного вірування за допомогою провидіння бог контролює і впливає абсолютно на все: життя, природу, долю, всесвіт, дії людей і т.п. Бог вічний, тому він робить все, щоб смертні жили в гармонії з навколишнім світом, а для цього потрібен тотальний контроль усієї світобудови.

Неточності релігійного вірування в провидіння

Боже провидіння має ряд неточностей. Наприклад, поняття абсолютного контролю суперечить наявності свідомості у людини. Бог дав усім людям свободу вибору, так навіщо тепер її відбирати. Також незрозумілий момент існування самого світу. Якщо вищий розум всім «завідує», тоді можна назвати наше існування реальністю. Подібні питання виникають постійно в процесі вивчення фактора провидіння. Багато вчених намагалися на них відповісти, але практично всі зазнали невдачі.святе провидіння

На завершення слід зазначити, що провидіння - це віра самої людини в надприродне і в його силу змінити звичне. Ми самі для себе створюємо божеств, але ж все життя знаходиться тільки в наших руках. Вершитель провидіння - це сама людина, але це вже зовсім інша теорія.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!