Ти тут

Філософія середньовіччя

Відео: The philosophy of the Middle Ages and the Renaissance

Традиційно поняттям «середні віки» прийнято охоплювати епоху з V по XV століття. Однак в самій філософії початок середньовіччя відноситься до більш раннього періоду - I століття, коли тільки почали створюватися основні догмати християнства. Такий принцип встановлення витоків середньовічної філософії можна пояснити тим, що основні проблеми, яких стосувалася філософія середньовіччя, були пов`язані із затвердженням і подальшим поширенням християнського релігійного вчення, яке саме в цей час зароджувалося в лоні філософської науки.

Відео: Середньовічна філософія

У філософських течіях того часу простежується тенденція до обґрунтування божественної суті і вирішення таких проблем, як існування Бога і конкретизація християнської теорії. Філософія середніх віків у наукових колах зазвичай періодізіруется відповідно основним етапам розвитку релігійного вчення того часу.

Першим і основним етапом розвитку філософії середніх віків традиційно вважають патристики (I-VI ст.). Головними напрямками на цьому етапі розвитку філософської думки з`явилися створення і захист християнського вчення, які здійснювалися «отцями церкви». Визначення «батьки церкви» зокрема відноситься до мислителям, які зробили свій внесок в доктринальне обгрунтування християнства. Найчастіше апологетами християнських догматів були відомі філософи, наприклад, такі як Аврелій Августин, Тертуліан, Григорій Ніський та багато інших.



Другим етапом на шляху становлення філософських поглядів того часу вважається схоластика - (IX - XV століття). На цьому етапі відбувається подальша конкретизація християнської теорії з залученням всіх можливостей філософської науки. Схоластичну філософію іноді називають «шкільної», так як, по-перше, ця течія філософії вивчалося і розвивалося в монастирських школах, а по-друге, в схоластики виклад християнства доводилося до доступного практично всім рівня.

Ті проблеми, які хвилювали уми середньовічних філософів, відрізнялися різноманіттям, але проте всі вони сходилися в одному - непрямому або прямому міркуванні про Бога. Якщо для свідомості віруючої людини Бог як проблема просто не існує, так як Бог сприймається віруючими як даність, то для філософа, чия свідомість вільно від якої б то не було віри, Бог був актуальну проблему, яку і намагалися вирішувати кращі уми середньовіччя.



Основні проблеми середньовічної філософії - питання реальності існування Бога викликали постійні дискусії між номіналістами і прихильниками реалізму на тему природи універсалій. Реалісти намагалися довести, що універсалії (загальні поняття) існують реально, а отже - реально і існування Бога. Номіналіста, в свою чергу, вважали, що універсалії своїм існуванням в якійсь мірі «зобов`язані» речей, так як реально існують тільки речі, а універсалії виникають тоді, коли народжується потреба давати певним речам свої імена. Згідно номиналистам, Бог - це тільки ім`я, що означає сукупність ідеалів людства.

Філософія середніх віків та епохи відродження ознаменувалася тим, що великі мислителі того часу неодноразово висували всілякі докази того, що Бог реально існує. Наприклад, Фомою Аквінським - знаменитим філософом - схоластом наводилися п`ять доказів того, що Бог все-таки існує. Всі ці докази грунтувалися на тому, що будь-яке явище в цьому світі має мати першопричину.

Відео: 2.7 Середньовічна філософія: схоластика - Філософія для бакалаврів

Якщо прихильники реалізму прагнули обгрунтувати існування Бога за допомогою доказів існування загальних понять (універсалій), то Фома Аквінський доводив це як наявність верховної причини всього сущого. Він ніби намагався досягти якоїсь гармонії віри і розуму, де пріоритет віддається саме вірі.

Філософія середніх віків за своєю суттю теоцентрічна. Тут яскраво виражено прагнення до осмислення Бога як єдиної реальності, яка визначає все існуюче. Таке рішення проблеми існування Бога, яке влаштовує релігію в усіх відношеннях, об`єктивно визначало місце філософії в духовній і соціального життя того часу. Філософія середніх віків у результаті змінилася новими поглядами епохи Відродження, які і повернули в духовне життя колись забуті ідеали античного прагнення до вільнодумства.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!