Ти тут

Бог: значення слова і визначення терміна

Відео: Боже

У нашому лексиконі досить слів, які ми вживаємо абсолютно бездумно, за звичкою, не надто вникаючи в їх зміст. Одне з таких понять - «бог». Значення слова має на увазі як буквальне, так і переносне значення, і робили багато в чому це залежить від ступеня віри того, хто говорить. Це поняття глибоко проникло буквально в усі сфери життя, тому від нього практично неможливо позбутися або хоча б абстрагуватися. Парадоксальне присутність «бога» навіть в абсолютно матеріалістичному свідомості призводить до логічного висновку: варто розібратися в походженні цього слова, значення, визначення. Це дозволить усвідомлено формувати словниковий запас і більш гнучко сприймати загальноприйняті формулювання.

бог значення слова

«Бог»: значення слова і визначення згідно зі словниками

Все тлумачні словники сходяться в головному: Бог - це якесь міфічне вища істота, наділена абсолютною владою, силою і достоїнствами, яке керує всім сущим по своєму божественному задуму. Це може бути єдиний Бог, як в християнстві або в ісламі, або якесь божественне співтовариство, в тій чи іншій мірі пов`язане родинними узами, як в більш древніх політеїстичних віруваннях.

У всіх релігіях світу, так чи інакше, присутній Бог. Значення слова в даному випадку збігається з головними параметрами. Найчастіше це якась вища духовна особистість, деміург, тобто творець. В монотеїстичних релігіях Бог просто влаштовує порядок речей, а ось в політеїстичних кожен з Богів особисто займається такими рутинними справами, як насиланіе дощів або посухи, виробництво грому і блискавки, а також заступництво всіляких наук і ремесел.

Походження і вимова слова в російській мові

Не всі лінгвісти поділяють переконання, що слово «бог» прийшло в російську мову з санскриту або іранського мови. Однак варто зазначити, що спільне коріння тут простежуються, отже, дана версія має право на життя. Якщо ж розглядати це як похідне з слова «багатство», в матеріальному сенсі, то чітко виділяється саме частина кореня «бог» - значення слова в даному випадку розглядається як «подавач благ», «добробуту». Логічно, творець всього повинен це все і розподіляти між страждаючими, виходить, що бог на власний розсуд розподіляє блага.

Вимова «Бох», з приглушеною останньої приголосної, вважається застарілим, хоча це допустимо в просторіччі. Однак варто зазначити, що нарочито дзвінке «г» чітко чутно тільки при відмінюванні іменника: «бога», «богу». Навмисне виділення останньої приголосної характерно для одеського говору і практично не зустрічається в інших регіонах.

бог значення слова і визначення

Використання слова «бог» у різних значеннях

Це слово можна почути настільки часто, що слухач починає підозрювати в рідкісної богобоязливості буквально всіх оточуючих. Що мають на увазі люди, коли вимовляють «бог»? Значення слова в даному випадку залежить від контексту. Наприклад, коли говорять «а бог його знає», що говорить, швидше за все, має на увазі, що ніхто не знає.

Чи є таке формулювання свідченням атеїстичних настроїв? Насправді це сталий вираз, яке вимовляється практично машинально, без релігійного підтексту.

Як людина прийшла до поняття «бог»?

Вважається, що до надприродного людина звертається, тільки якщо не може пояснити логічно, що відбувається. Наприклад, якщо кинути в когось камінь досить влучно, жертва впаде, а якщо це буде великий камінь і сильний кидок, не виключено, що замертво. Чому це сталось? Людина зможе відповісти і пояснити, тому що вся логічний ланцюжок роздумів досить наочна, вона буквально перед очима. А чому під час грози небо розкреслює блискавка - це неможливо пояснити наочними фактами, так само як і зв`язати це явище з гуркотом грому. Не інакше, як хтось могутній жбурнув блискавку, як мисливець пускає стрілу.

Навряд чи в стародавні часи люди задавалися питанням: «Що таке бог?» - Значення слова пояснювалося дітям досить розмито. Боги всемогутні, вони все бачать, все чують, а якщо будеш сумніватися, то покарають. Цей постулат про те, що невіруючих карають, червоною ниткою проходить буквально через усі людські вірування.

Перші людські боги



Дослідники вважають, що навіть зачатки шаманізму і всіляких магічних практик вже були пов`язані з якимись божественними особистостями. Можливо, значення слова «боги» у первісних людей було міцно пов`язано з природними явищами, не виключено, що грань між «духами» і «богами» була змазана. Хорошим прикладом може служити слов`янський ведмідь, якого уникали називати його справжнім ім`ям - бер. значення слова богиВін може прийти і з`їсти всіх, хто знає його ім`я. Тому в слов`янських говірками міцно влаштувався евфемізм «ведмідь» - той, хто відає мед. Однак назва житла видає справжнє ім`я звіра: барліг, т. Е. Бера лігво.

Звичайно, ведмідь не був богом, але вже явно демонстрував надприродні таланти, як мінімум вміння дізнатися хто, коли і до якої міри нешанобливо сказав його справжнє ім`я. Логіка древніх людей була досить проста: якщо ведмідь - істота містичне, але підпорядковується зміні пір року і впадає в сплячку, то їм хтось керує. Хто? Швидше за все, якийсь бог або потужний дух. Природа обожнювалася не дарма, це давало людям можливість не мучитися невизначеністю, виробляючи перші правила виживання.

Пантеон богів

У політеїстичних віруваннях існує ціле співтовариство різних божественних сутностей. Якщо в якості прикладу розглядати грецький пантеон, то логічно зрозумілим стає такий поділ: кожен з богів протегує різних занять і стилю життя. Наприклад, Афіна вважалася богинею мудрості, їй поклонялися всі, хто бажав відточити власний розум - філософи, вчені. Гефест був богом-ковалем, покровителем ремісників. У Афродіти просили допомоги в любові, а Посейдон користувався величезною повагою мореплавців як володар морів.сонм богів значення

Тут варто відзначити цікавий момент з Біблії, адже християнство є монотеїстичної релігією. Творцеві приписуються слова «Я Господь твій, Бог-ревнитель. Та не буде інших богів у тебе перед лицем Моїм ». Багато хто робить з цього простий висновок: християнський бог не єдиний, він ревнивий і не потерпить поклоніння іншим богам. Теологи заперечують наявність інших богів і тлумачать це всього лише як настійну рекомендацію не звертати погляд в бік іншої віри.

В іншому розділі Біблії говориться про якомусь місці, яке має певну назву - «сонм богів», значення його при цьому зовсім не означає, що це якесь зібрання інших божественних сутностей. Тлумачі Біблії пояснюють це похибками перекладу. В оригіналі мова йде про строго певному місці, яке мало назву, згодом перекладене як «сонм богів».



що таке бог значення слова

Божественна сімейність

Людям завжди було властиво ототожнювати себе з богами. Можливо, саме тому божественні пантеону мали чіткі ознаки сімейності. Ті ж боги Олімпу були в тій чи іншій мірі пов`язані сімейними узами, їх взаємини кипіли пристрасті: зради, суперечки, вбивства, прощення і кари - все, як на землі. З цього складався міфологічний епос. Боги немов вели нескінченну шахову партію, фігурами при цьому виступали люди. Перекладати відповідальність за події на божественне провидіння - цей прийом зустрічається буквально у всіх релігіях світу.

У політеїстичної релігії значення слова «боги» найчастіше зводилося саме до словосполучення «божественна сім`я». Це характерно для найвідоміших культів минулого: єгипетська міфологія, грецька і пізніше римська. Виразні ознаки сімейності спостерігаються також в індуїстської релігії.

значення слова боги коротко

Найпопулярніші пантеон богів в сучасній культурі

Стародавня міфологія зараз переживає повторний пік популярності, особливо це помітно в кінематографі. Коли сценаристам набридли дрібні надприродні істоти, а мистецтво виявилося перенасичене вампірами і ельфами, вони сміливо перейшли до більш високої категорії. Завдяки цьому з`явилася безліч досить цікавих тлумачень.

Наприклад, фантастичний фільм «Зоряна брама» і серіал, що пішов за повнометражною картиною, представили пантеон єгипетських богів як інопланетну расу могутніх гуаудов, високорозвиненою цивілізацією, яка свого часу відвідувала нашу планету. Зовнішній антураж підкреслено єгипетський, імена правителів відповідали імен богів: Озіріс, Сет, Анубіс і інші.

Цікаво, що навіть при такому підході практично повністю зберігається значення слова «боги» - могутні істоти, що володіють силами, непідвладними людському розуму.

Монотеїзм як противагу давніми віруваннями

Звичайно, було б неправильно вважати монотеїзм порівняно молодий категорією релігії. Навпаки, перша монотеїстична релігія вважається однією з найдавніших - зороастризм як раз відноситься до типових представників монотеїзму і навіть вважається родоначальником всіх авраамічних вірувань.

Відео: Богобоязливий

Наймолодша із загальносвітових монотеїстичних релігій - це іслам. Аллах, тобто бог (значення слова і поняття мало відрізняються від християнського) - це творець і управитель всього сущого.

Чи можна вважати атеїзм вірою?

У просторіччі атеїзм прийнято вважати відсутністю віри, хоча це не зовсім коректне визначення. Якщо розглядати віру в ширшому сенсі, то саме переконані атеїсти - це носії віри в відсутність божественного провидіння. Якщо попросити атеїста: «Поясніть значення слова боги», то у відповіді будуть фігурувати такі поняття, як забобони, фольклор, омани.

При цьому войовничі атеїсти поминають бога чи не частіше, ніж воцерковлені люди, які пам`ятають побажання Творця не згадувати його ім`я всує. Якщо ж вважати головною ознакою віри бажання неодмінно звернути в неї всіх оточуючих, нести їм світло істини і, як не прикро, агресивно придушувати прояви будь-який інший віри, то войовничі атеїсти прекрасно вписуються в цю категорію. Набагато простіше живеться агностиків, які допускають, що є якась сила згори, але не зациклюються на догмах і якомусь одному напрямку віри.поясніть значення слова боги

Використання слова «бог» у відриві від релігії

У російській мові традиційно згадка бога до місця і не до місця. Навряд чи це серйозно обтяжує становище віруючого, якщо пам`ятати про те, що «бог» - це не ім`я, а ... посаду. Фраза «бог в допомогу» буквально закликає на допомогу надприродні сили, але на практиці має скоріше розхожий сенс побажання успіху в трудовому процесі.

Якщо розглядати значення слова «боги» коротко, то це могутня незрима сила, всюдисуща і всезнаючий. Можливо, саме тому експресивне вигук «О, боги!» Або «О, Боже!» Не має нічого спільного з молитвою. Це скоріше найкоротший вираз емоційного напруження, передане в максимально прийнятній формі.

Повсякденне і сленгове використання

Тисячі років людство належало на богів, тому немає нічого дивного в постійному використанні цього поняття навіть у тих сферах життя, де нічого божественного бути не може за визначенням. Однак варто зазначити, що використання цього поняття в повсякденній мові дає можливість більш ємко висловити емоції, підкреслити їх півтони.

У філологічних працях нерідко зустрічається спроба пояснити значення «бог синові не дав віку» - це цитата з вірша Маршака «Словник». Це яскравий приклад використання слова «бог» в художній творчості. І хоча вірш і строфа були присвячені зовсім не релігії, а «століття» в сенсі часу, даний фразеологізм нерідко застосовується в якості сумної ілюстрації швидкоплинність людського життя.

Варто відзначити, що в сленгових виразах слово «бог» зустрічається не так часто, але це типово саме для російської мови. якщо розглядати американський англійська мова, то саме там сленг багатий на згадки божественності в зв`язці з абсолютно несподіваними словосполученнями, що підкреслюють граничну експресію виразу.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!