Ти тут

Монотеїзм - це ... Визначення, поняття

Перш ніж говорити про монотеїзмі як про явище в світовій культурі і історії людства, слід розібратися з безпосереднім значенням даного терміну. Етимологічно слово походить від грецького мови. Перша його основа - monos - означає "єдність". Друга ж - theos - сягає своїм корінням в латинь. Вона переводиться як "бог". Таким чином, монотеїзм - це в буквальному перекладі "єдинобожжя".

Якщо є моно-, має бути і полі-

Очевидно, що по суті своїй віра в єдиного бога є протиставленням зворотним реаліям. Якщо звернутися до історії, то можна помітити, що у античних греків існував цілий пантеон богів. слов`янські вірування припускають одночасне існування Даждьбога, Макоші, Велеса і багатьох інших божеств. Та ж сама ситуація спостерігається і у римлян, що запозичили в свій час систему вірувань з грецької культури.

Якщо монотеїзм - це віра в єдиного бога, то політеїзм можна охарактеризувати поклонінням безлічі вищих істот, наявністю уявлення про двох і більше рівноправних богів.

Первинно це явище

Деякі філософи і фахівці зі світових релігій говорять про те, що монотеїзм, визначення якого цілком очевидно з самої назви, існував в історії людства задовго до язичництва - політеїзму. Дану гіпотезу насилу можна назвати правомірною, оскільки сама по собі природа монотеїзму суперечить законам розвитку людства.

монотеїзм визначення



Якщо простежити еволюцію поглядів людей на вищу силу, можна помітити, що спочатку в її ролі виступали різні природні явища: вітер, гроза, сонце і так далі. Цілком природно, що людина, не вмів протистояти мощі навколишнього світу, обожнював його. Таким чином в слов`янській культурі з`явилися Ярило, Перун і багато інших. У греків так виникли Зевс, Гера, Деметра та інші. Звернувши на це увагу, можна стверджувати, що монотеїзм - релігія більш обдумана і антропоцентрическая - просто не міг виникнути раніше політеїзму.

Відео: Док: Фільм / Космос весь Всесвіт / 1920х1080 HD

Види монотеїстичних релігій

Якщо досліджувати найбільш поширені типи вірувань, можна помітити, що переважно людству властива прихильність до монотеїзму. Навіть в списку світових релігій основні місця закріплені за монотеїстичними. Перш за все це, звичайно, християнство. Скептики можуть не погодитися, адже в даній ідеології фігурують як мінімум три суб`єкти: батько, син і святий дух. Якщо ж звернутися до тексту Писання, все це - три іпостасі єдиного бога. Іслам також є релігією монотеїстичної, як сикхізм, іудаїзм і багато інших.

монотеїзм релігія



Монотеїзм - це досить агресивний тип вірування, причому для людини сучасного він куди більш логічний, ніж багатобожжя. В першу чергу це пов`язано з самою організацією соціуму, управлінням ним. У сучасному суспільстві над людьми стоїть одна-єдина вища інстанція: директор, президент або представник королівської сім`ї. Між іншим, перший крок до утвердження монотеїзму зробили, як не дивно, єгиптяни, які визнали фараона богом на землі.

Точка зору філософії

По суті, кожне філософське вчення, кожен мислитель так чи інакше приходить до питання релігії. З античності проблема існування божественного начала займала одну з ключових позицій праць. Якщо розглядати безпосередньо монотеїзм, в філософії особливо активно він став фігурувати в епоху Середньовіччя, оскільки саме цей період був для людства часом максимального насадження релігії.

монотеїзм філософія

Що ж стосується конкретних думок, П`єр Абеляр, наприклад, стверджував, що до Бога зводиться все, включаючи філософію. Примітно, що слово "бог" в даному випадку вживається в однині. У своїх навчаннях апелював до єдиного богу (абстрактному) і Бенедикт Спіноза, який стверджував, що весь світ існує завдяки впливу якоїсь сутності.

Відео: Злидні визначення

Навіть Фрідріх Ніцше - автор знаменитого висловлювання про смерті бога, вже фактом його формулювання стверджував монотеистическую точку зору.

Єдинобожжя в контексті світових релігій

Незважаючи на помітні відмінності в світових навчаннях, слід зазначити, що в них є і маса спільних рис. Навіть сам монотеїзм - це ключове подібність між різними моделями віросповідання. Аллах, Ісус, Яхве - всі вони, якщо провести деякі дослідження, між собою схожі. Навіть в сикхизме, де існують, здавалося б, відразу два бога - Ніргун і Саргун, все в підсумку зводиться до монотеїстичної моделі. Справа в тому, що бог сикхів, втілений в кожній людині, є той же Абсолют, що править світом.

монотеїзм це

Монотеїзм, філософія якого максимально проста з одного боку і неймовірно складна з іншого, для сучасної людини модель чи не єдино прийнятна. Це обумовлено особливістю сьогоднішнього дня: людство перемогло стихію, йому більше не потрібно її обожнювати, відповідно, в политеизме більше немає необхідності.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!