Ти тут

10 Заповідей біблії. Заповіді господні

Напевно, всі чули про 10 заповідей Біблії. Вони вважаються основними законами і в християнських релігіях, і в іудаїзмі. Це прості тези, але по їх тлумачення написані просто-таки цілі томи. Чи реально застосовувати їх в сьогоднішньому житті? Чи принесе це якусь практичну користь?

Походження Десяти заповідей

10 заповідей Біблії

Про те, як з`явився цей звід законів, повідомляє Біблія. 10 заповідей Божих були оголошені з неба привселюдно всьому ізраїльському народові, який зібрався біля гори Синай. Пізніше сам Бог написав проголошений звід законів на десяти кам`яних скрижалях і передав Мойсею для того, щоб цей оригінал зберігався в народі з покоління в покоління.

Відео: 10 заповідей

10 заповідей Біблії коротко

Розповідь про те, як Бог давав ізраїльському народу 10 заповідей, записаний в двадцятому розділі книги Вихід. Ось їх короткий зміст:

  1. Вклоняйся тільки свого Творця.
  2. Не роби для поклоніння ніяких статуй і картин.
  3. Не використовуй ім`я Бога неналежно.
  4. Суботу присвячуй Богу (не будеш робити повсякденною роботою).
  5. Поважай батьків.
  6. Не вбивай.
  7. Чи не приймай участь в розпусті.
  8. Не кради.
  9. Не бреши.
  10. Не заздри.

Біблія 10 заповідей Божих

Чи треба дотримуватися християнам?

Чи відносяться вимоги Закону, даного в давнину Мойсеєві, до християн? Незайвим буде згадати, що постанови Закону не обмежувалися лише десятьма пунктами. Він включає в себе близько 600 різних вказівок. Однак ці десять заповідей містять в собі головні принципи, які інші постанови пояснювали більш широко.

Головним мірилом для прийняття тих чи інших рішень для християн, по ідеї, мала б бути Біблія. 10 заповідей Христа в ній ніде не згадуються. І навіть більше того, коли Ісуса Христа запитали, яка заповідь в Законі найголовніша, він навів два висловлювання, які не є частиною 10 заповідей Біблії.

Чи означає це, що Христос вважав їх застарілими на той час або неактуальними для своїх послідовників, які повинні були перестати сповідувати іудаїзм і стати першими християнами?

Зовсім ні. Якщо проаналізувати знамениту Нагірну проповідь Христа, легко побачити схему, по якій він її будував: конкретне постанову із Закону - пояснення того, як його виконувати правильно. Так ось, серед цих постанов є і вимоги, включені в 10 заповідей Біблії, і ті, які не є їх частиною.

Сам Ісус Христос запевнив своїх учнів в тому, що він прийшов на землю не для того, щоб порушити Закон, а для того, щоб його виконати. Не випадково протягом тисячоліть Слово Бога зберігалося, незважаючи на всі спроби його знищити. І це не простий збіг, що сьогодні у нас є список 10 заповідей Біблії. Закон Божий був написаний для нашої ж користі. А тому принципи, що містяться в Десяти заповідях, безпосередньо стосуються християн і сьогодні.



Біблія 10 заповідей Христа

Унікальність закону Бога

Навіть при дуже побіжному погляді на знамениті заповіді в очі кидається схожість з основними законами будь-якого цивілізованого суспільства. І це не дивно, адже в них відбивається розуміння людської сутності. Однак одна із заповідей в корені відрізняється від будь-якого людського закону.

Відео: Десять заповідей

Подумайте про сам сенс існування законів. Вони приймаються заради захисту інтересів суспільства в цілому і окремо взятих членів цього товариства зокрема. До того ж будь-яка постанова, яке що-небудь забороняє, передбачає певну міру покарання в разі порушення. Відповідно визначаються і методи фіксації цих порушень.

Однак подумайте, як можна простежити за виконанням останньої із заповідей: «Не завидуй»? Як можна визначити, звинуватити, довести і добитися покарання для того, хто порушить цю вказівку? Для людини це просто неможливе завдання.



Існування десятої заповіді - одне з непрямих доказів правдивості біблійного оповідання. Бог в змозі дослідити серце і побачити мотиви вчинків і приховані бажання. Стежити ж за своєю непорочністю в цьому питанні кожен повинен самостійно.10 заповідей Біблії Закон Божий

Відео: Заповіді Божі. Закон Божий з протоієреєм Андрієм Ткачовим

10 заповідей Біблії і сучасне суспільство

Ще в 2000 році було проведено опитування на предмет ставлення респондентів до Десяти заповідей. Результати яскраво проілюстрували зміна цінностей в межах сусідніх поколінь. Майже 70% опитаних, яким було більше 60 років, знали заповіді і намагалися діяти відповідно до них. А ось серед молодих людей до 30 років таких не набралося і 30%. І подібна тенденція лише посилюється.

Підміна понять і цінностей

10 заповідей Біблії коротко

Практично кожен, навіть дуже далекий від релігії людина скаже, що виконання Десяти заповідей корисно і правильно. Та й жоден розсудливий індивідуум не заявить, що треба йти проти Бога. Підміна біблійних цінностей - тих цінностей, які були спочатку встановлені самим Творцем, - відбувається на більш тонкому рівні.

Вбивати - гріх? Так! А якщо вбивати, захищаючи свою країну? Вбивця перейменовується в героя…. Причому незалежно від того, захищається ця країна або нападає.
Перелюбство - гріх? Так! А якщо це - справжня любов? Начебто вже і звучить якось по-іншому….

Не роби зображень для поклоніння. Ніби як абсолютно певну вказівку. Але якщо це ікона…. Те, що відповідно до закону Бога - неприйнятно, в якийсь момент перетворилося в освячене.

Ось так, непомітно, йде вплив на підсвідомість людини. І в момент, коли треба прийняти рішення про те, як вчинити, мозок автоматично запропонує більш комфортний варіант. Хоча наслідки можуть бути і плачевними.

навчання дітей

10 заповідей Біблії для дітей

Коли варто починати знайомити дітей з біблійними настановами? У наш час популярна думка, що дитині не варто давати релігійне виховання. Краще почекати, поки він виросте і зможе прийняти своє власне усвідомлене рішення в цих питаннях.

Однак подібні умовиводи неспроможні. 10 заповідей Біблії для дітей корисні не менше, ніж для дорослих. А знання цих принципів шкоди вже точно ніякого не заподіє.

Подумайте, ми ж не чекаємо свідомого віку у дитини, щоб почати вчити його користуватися ложкою. А слідуючи вищенаведеної логіці, треба було б все повністю пустити на самоплив, чекаючи слушного моменту.

Сам Закон Бога наказує необхідність навчати своїх дітей заповідям з самого раннього віку. Але як це можна робити практично?

По-перше, не бійтеся читати з дітьми Біблію в оригіналі з юного віку. Не варто недооцінювати здатність до сприйняття та навчання у малюків. Найкраще, якщо ви будете використовувати ясний і легко зрозумілий переклад Біблії, а не віддавати перевагу застарілим варіантом тільки через традиції.

Крім того, зараз в достатку є література, яка знайомить з основними біблійними вимогами, написана спеціально для дітей. Читайте її разом з дитиною. Заохочуйте його задавати питання і разом шукайте на них відповіді. І не сумнівайтеся в тому, що ваші зусилля окупляться сторицею.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!