Ти тут

Релігії світу - іудаїзм, основні ідеї та положення

Іудаїзм, будучи світовою релігією, прийшов до нас з єврейського народу, в той час, коли євреями запозичувалися і доповнювалися традиції і обряди стародавнього Вавилона. Релігія стає важливою частиною єврейської цивілізації і служить противагою процесу християнізації суспільства. Таким чином, іудаїзм, основні ідеї якого розкриваються в єдності Бога і його союзі з ізраїльським народом, впливає на життя іудеїв і включає в себе історичні та національні елементи.

Так, віровчення іудаїзму складається з тринадцяти моментів, в яких вказується, що Бог єдиний, їм був створений світ і все живе, пророкам була передана мудрість Господа, Мойсей є місією, передбачається новий прихід месії і воскресіння мертвих. Всі ці пункти в чому схожі з християнством, проте, іудаїзм не визнає Ісуса Христа, як месію. Самі євреї стверджують, що іудейський народ наділений особливою місією, яка спрямована на донесення правди людству, тому Бог передав євреям деякі заповіді для здійснення цієї мети. Всього існує 10 заповідей іудаїзму, які лягли в основу стародавньої Біблії іудеїв. Чотири з них відображають ставлення людини і Господа, інші розкривають відносини між людьми. Невиконання даних заповідей розглядається як гріх, тому людина несе покарання не тільки в потойбічне, а й в реальному житті.

Заперечення Ісуса Христа і очікування іншого рятівника свого часу стало причиною державного краху Єрусалиму. Після падіння Єрусалиму іудаїзм основні ідеї свої відображає в Талмуді, в цей час виникають приписи про те, що єврей повинен бути наближений до Бога, при цьому його зовнішній вигляд повинен відповідати деяким вимогам. Так, віруючий повинен пройти процес обрізання, носити довге волосся і бороду. Таким чином, іудаїзмом, що проголошував вірування про єдиного Бога, поширюються вчення про створення Господом людини за своїм образом, і про його прагненні допомогти в боротьбі за добро.

Відео: Основні релігії світу. Іслам і його особливості. (Інфографіка)

Віровчення іудаїзму відображені в Торі, багато уваги тут приділяється поведінці людини, сама ж релігія передбачає свободу віросповідання. Так, всі євреї висловлюють свої вірування в молитвах, відкидаючи ідею спокутування гріхів. Можна сказати, що іудаїзм основні ідеї відображає в віруванні в безсмертя душі людини, в обраність іудейського народу, для євреїв іудаїзм виступає єдиною істинною вірою, в основі якої лежать дві ідеї: обраність народу і його універсальність. Тому він є релігією одного народу, критерієм якого служить дотримання обрядів і традицій.

Відео: Іудаїзм. Всі релігії світу



Таким чином, кожна людина, чиї батьки є євреями, проповідує іудаїзм, основні ідеї якого розкриває Тора:

- через покаяння, тобто відшкодування шкоди, лежить шлях до прощення;



- людина повинна бути вірним істині і любити інших людей;

- людина повинна надавати допомогу ближньому і тп.

Відео: РЕЛИГИИ - ЧИ ПОТРІБНІ ВОНИ ЛЮДСТВУ?

Іудаїзм на сьогоднішній день не має храмів і релігійних організацій, священною книгою даного релігійного спрямування прийняти вважати Талмуд, в який входить Тора, Старий Завіт і інші релігійні письмена. Можна сказати що Старий Заповіт є книгою, яка має величезний вплив в усьому світі, так як в ньому згуртувалися дві світові релігії.

Протягом багатьох століть іудейський народ шукав вихід з духовного тупика, саме іудаїзм зіграв величезну роль в згуртованості і збереженні єврейського народу.

Відео: Релігія - інструмент поневолення. Іудаїзм і християнство, касти людей

Таким чином, він багато в чому схожий з християнством. На сьогоднішній день багато євреїв починають усвідомлювати помилки своїх предків стосовно ролі Христа у світовій історії і релігії, тому приймають все-таки його своїм рятівником. Іудаїзм офіційний продовжує чекати пришестя месії.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!