Ти тут

Що таке ієрихонська труба

Іноді можна почути від людей приблизно такий вислів: "Ти кричиш прямо, як труба ієрихонська!" У даній статті ми спробуємо прояснити значення цього словосполучення. Давайте дізнаємося, що таке "ієрихонська труба" - Значення цього терміна. Для цього доведеться здійснити подорож в далеке минуле. А повідає про подію, що лежить в основі даного нас вирази, Біблія.

Сам згаданий вище джерело знань в наш час є майже в кожному будинку. Власники Біблії можуть вірити в Бога чи сумніватися, але цілком імовірно, що події, пов`язані з терміном "ієрихонська труба", Мали місце насправді. Описується біблійна історія в Книзі Ісуса Навина. Це полководець-завойовник, який також був помічником і учнем пророка Мойсея.

Напевно, всім відома біблійна історія про те, як Мойсей протягом 40 років водив ізраїльський народ по пустелі, а люди постійно нарікали: то їм їжі мало було, то води, то золотого тільця собі зробили замість Бога. Ці події пояснюються таким чином: народ Ізраїлю вийшов з рабства єгипетського, та тільки рабство не вийшло з людських сердець. Вони і вели себе, як раби, постійно влаштовуючи бунти проти пророка Мойсея, висловлюючи своє невдоволення з найменшого приводу. Не важко здогадатися, що з подібними "воїнами" завоювання землі, яку Бог обіцяв ще Авраамові, було неможливо.

Відео: Гул землі. Єрихонські труби, январь 2012г. Марокко



Згодом люди, які мають рабський дух, вимерли в пустелі, а їхні діти - нове покоління, досить змужніли для того, щоб увійти в Землю Обітовану. Помер і пророк Мойсей, заповівши Ісуса Навина бути твердим і мужнім, і ввести людей в Ханаан. Тепер Навин став вождем народу, а Бог засвідчив його авторитет різними чудесами. Деякі подробиці нам доведеться опустити через їхню численність. Але Ісус Навин і армія нового покоління вирішили вторгнутися в землі Ханаан за заповітом Мойсея і Бога.

І ось, попередньо відправивши розвідників, великий полководець підійшов до міста, що зветься Єрихон. Незабаром ми дізнаємося що таке "ієрихонська труба", Точніше труби, а поки - трохи терпіння. Це місто було дуже добре укріплений і оточений потужними стінами. Фактично він був неприступну фортецю величезних розмірів.

Відео: Гул землі. Єрихонські труби, 2012р. Фінляндія



Бог звертається до Ісуса Навина і запевняє полководця в тому, що без всяких сумнівів він здобуде блискучу перемогу. Запропонована Господом стратегія ведення облоги фортеці виявилася дещо незвичній. Священство і боєздатні люди повинні були сім днів обходити Єрихон. Попереду йшла армія у всеозброєнні, а слідом крокувало семеро священиків, кожен з яких мав трубу. Починає прояснюватися вираз "ієрихонська труба", Але це далеко не вся цікава історія. Позаду семи священиків слідували інші, які несли Ковчег Завіту, а вже за ними все інше населення чоловічої статі.

Отже, священики сурмили в свої сім труб, але і решта народу не мовчав. Точніше, їм було суворо заборонено подавати голос до того години, коли Ісус Навин подасть спеціальний знак. "Воскликніте!" - Скрикнув вождь на сьомий день обходу Єрихону. А люди і голосно вигукнув і стіни міста впали. Армія увірвалася всередину і завоювала його. Чи це правда? Судити читачеві, але у цього біблійного сюжету чимало противників, як і у інших, описаних в Біблії подій.

І тим не менше, хтось доктор Брайен Вуд, будучи співробітником Торонтського університету, відносно недавно оприлюднив результати розкопок, що проводилися саме в місці знаходження стародавнього міста Єрихон. Він і його помічники провели ретельний радіоактивний аналіз. Застосовувалися й інші методи дослідження. В результаті з`ясувалося, що місто дійсно був оточений високими і досить міцними стінами, які практично одночасно піддалися руйнуванню. Ось вам і "ієрихонська труба".

Імовірно, безліч людей, які кричали в унісон, могли створити звукові коливання, які резонували з частотою міцних стін. Ось таким чином і відбулося їх руйнування. Ну а сам вираз "ієрихонська труба" в наш час має таке значення: гучний, трубний, дуже гучний голос.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!