Ти тут

Авраамічних релігій сучасності

Відео: авраамічних релігій вчора, сьогодні, завтра

Авраамічних релігій - це теологічні вчення, які в своєму ядрі мають встановлення, висхідні до Авраама, древньому семітського патріарху. Всі ці вірування, так чи інакше, визнають священним текстом Старий Завіт, тому їх ще називають «релігіями Книги». Також в основі подібних навчань лежить Одкровення - проголошення поняття релігіїБогом людині Своєю волі і сповіщення шляху Спасіння душі. У цьому сенсі Біблія (як і Тора) є фіксацією, записом божественного Одкровення. Через вивчення і тлумачення священної Книги людина повинна розгадати волю свого Творця.

Авраамічних релігій, які дожили до наших днів, підрозділяються на світові - християнство та іслам, і приватні - іудаїзм, караізм, растафаріанство і бахаїзм. Історичною колискою всіх цих вірувань став, звичайно, іудаїзм. Зародившись на початку I тисячоліття до нашої ери на території стародавніх семітських царств Ізраїлю, Іудеї і Ханаан, ці погляди стали революційним проривом серед язичницьких культів. Якщо підходити до вивчення Тори як до символічного коду, а не літописами історії єврейського народу, можна виділити основні елементи, які стали загальними для всіх наступних навчань Книги: єдинобожжя, творіння видимого світу з нічого і лінійність часу.



У I столітті н. е. в провінції Іудея, що входить тоді до складу Римської імперії, зародилося християнство, швидко поширився по всій величезній території цієї держави - від Північної Африки до Британських островів, і від Піренейського півострова до Малої Азії. Авраамічних релігій - іудаїзм і християнство - вже тоді мали між собою значні відмінності. Незважаючи на те, що нове вірування зародилося в семітської середовищі, його адепти вважали, що заповіт Бога і Мойсея слід трактувати не як договір Творця з єврейським народом, але як з усім людством. У цьому сенсі «народом Ізраїля» стає всякий, хто «увірує і буде хрещений».

Відео: Атеїзм, сама збочена і рафінована релігія сучасності ..

Такі авраамічних релігій, як різновиду іудаїзму (фарисеї, садукеї) виходили з того, що угода Бавраамічних релігійога і Мойсея полягає в тому, що євреї повинні жертвувати Богу свою крайню плоть, а натомість Господь дарує їм царство на землі. Месіанство іудаїзму «перекочувало» в християнство, яке визнавало П`ятикнижжя, але в той же час висував на перший план Новий Заповіт, даний людству Ісусом Христом. Саме фігура Спасителя шанується віруючими - для них Він - Месія, рівний Богу, що дав Свій Заповіт і прийдешній судити живих і мертвих в кінці часів.



У VII столітті в Аравії виникає іслам. Взявши за основу ранні вчення християнства та іудаїзму, він, тим не менш, декларує себе не стільки як як продовження або розвиток цих навчань, скільки проголошує себе єдино праведною вірою. Психологія релігії, особливо нової, часто потребує підкріплення древніми текстами. У випадку з ісламом ми бачимо твердження того, що віра, проголошена Мухаммедом, і є справжнісінька, в найчистішому вигляді релігія Авраама, яку іудеї і християни спотворили. Мусульмани вважають, що всякий, який прийняв віру в єдиного Аллаха і Його пророка, вже стає сином Ізраїля. Тому іслам і став світовою релігією, на відміну від ортодоксального іудаїзму, який вважає, що народ Моїсеєв - це євреї по крові. Однак мусульмани не визнають божественну природу Ісуса Христа, вважаючи його одним з пророків.

Психологія релігії

Поняття релігії як одкровення характерно для всіх авраамічних вірувань. Але при цьому іудаїзм визнає Синайське одкровення, християнство - декалог Заповідей Христових, а іслам вважає пророцтво останнього з пророків - Мухаммеда - найголовнішим, завершальним всі інші пророцтва. Останнім часом, незважаючи на політичні проблеми і радикальних послідовників, в освіченою середовищі спостерігається тенденція до зближення між цими світоглядами.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!