Ти тут

Політеїзм - це реальність чи пережиток минулого?

Однією з найстаріших форм відношення до дійсності є релігійна свідомість. Воно завжди відповідало нагальним потребам людського духу. Будь-яка потреба, в тому числі і духовна, вимагає задоволення.

Відео: Я права

Типи уявлень про богів

Існують кілька типів людських уявлень про богів:

  • політеїзм - це віра в багатобожжя;
  • пантеїзм - віра в єдиного Бога, ототожненого з природою і світом в цілому;
  • деїзм - віра в Бога-творця, існуючого за межами людської історії;
  • монотеїзм (теїзм) - віра в єдиного Бога як вищу силу особистого і морального, Творця, який несе відповідальність за своє творіння.

визначення політеїзму

Політеїзм є релігійним вченням, заснованим на вірі в декількох богів. Саме слово має грецьке походження і дослівно перекладається як багатобожжя. Політеїстами вірять, що існує безліч богів, кожен з яких має свій характер, свої звички і уподобання. У кожного бога (богині) своя сфера впливу. Боги можуть вступати у відносини один з одним.

Відео: Хоум кредит через 8 років! Колектор це вирок діагноз

Передумови виникнення політеїзму

Жодне явище в суспільстві не виникає саме по собі. Для виникнення багатобожжя також були свої причини:

  1. Різноманітні явища природи і життя народів. Людям було властиво ототожнювати різні природні явища з окремими божествами. Вони вважали, що цілим світом не може управляти один-єдиний Бог.політеїзм це
  2. Ідея повторного божественного перевтілення. Ця ідея властива раннього індуїзму. І якщо вважати її правильною, то обожнювання кожного з наступних втілень призводить до існування безлічі богів.
  3. Ієрархія суспільного ладу. Людству здавалося, що якщо в суспільстві чітко простежується ієрархія, організація, структура (сім`я, плем`я, держава), то і в потойбічному світі має існувати багато богів, кожен з яких займає своє місце в божественному пантеоні і має певні обов`язки.

Багатобожжя в міфах античних культур

Щоб зрозуміти, що таке політеїзм, досить звернутися до міфів Стародавньої Греції. Так, наприклад, Посейдон був богом моря і всієї водної стихії, богинею землі була Гея, а богом війни і руйнувань - Арес. Главою давньогрецького божественного пантеону був Зевс - наймогутніший з усіх. Прихильники багатобожжя можуть поклонятися різним богам по-різному, вони можуть вшановувати якогось певного, обраного бога. Примітно те, що політеїзм при поклонінні своїм племінним богам не виключає можливості визнання божественних істот інших народів.



що таке політеїзм

Відео: Одкровення !!!! Колектор це вирок діагноз

Визначити, що таке політеїзм, можна і по міфам Стародавнього Риму. Примітно те, що стародавні римляни, як і стародавні греки, поклонялися богам, який відповідав за ті ж самі природні явища. Відрізнялися лише імена богів, їх види і пристрасті. У старослов`янській релігії також спостерігається поклоніння різним богам, яких ототожнювали із сонцем, місяцем, громом.

Багатобожжя як відправна точка наступних релігій

Більшість вчених вважають, що політеїзм - це найдавніша форма релігійних вірувань людей, що є типовою для епохи бронзового і залізного віку і аж до нового часу. Цей тип релігії був характерний для античності, що яскраво проявилося в давньогрецькому і давньоримському багатобожжя. Віра в багатьох богів існувала і у слов`янських і германських племен.



визначення політеїзму

Політеїзм поступово занепав, однак його принципи можна спостерігати і в сучасних релігіях, таких як буддизм, синтоїзм, індуїзм та інші. До того ж в останні роки в Європі спостерігається зростання кількості прихильників новоязичества, також заснованого на вірі в багатьох богів. На зміну древньому політеїзму прийшли нові типи релігійних вірувань, такі як пантеїзм, атеїзм і монотеїзм.

Що таке монотеїзм?

монотеїзм і політеїзм

Монотеїзм - це релігійне вчення про одне-єдиного Бога або божество. У перекладі з грецької слово «монотеїзм» буквально означає «єдинобожжя». До релігій, заснованим на вірі в єдиного Бога, можна віднести християнство, іслам, іудаїзм. самою стародавньою релігією, заснованої на принципах монотеїзму, яка дійшла до наших днів, є зороастризм.

Хоч і існує думка, що єдинобожжя було найпершою релігією на Землі, яка з часом деформувалася і перейшла в багатобожжя, історичні свідчення і археологічні знахідки свідчать про протилежне. Найбільш ранній сучасній релігією цього напрямку є іудаїзм, який спочатку носив характер багатобожжя, але в VII столітті до нашої ери перейшов на новий рівень.

Єдинобожжя спочатку виникло як культ переваги одного будь-якого божества над іншими. І лише потім з`явилася тенденція приймати різні божества за різні іпостасі одного Бога, і вже після цього виникла релігія, яка заснована на вірі в одного-єдиного Бога.

Монотеїзм і політеїзм: вічне протистояння

Політеїзм протистоїть монотеїзму - віри в єдиного Бога. Він також противник атеїзму, який заперечує існування будь-яких богів і божеств. До сих пір походження і взаємозв`язок багатобожжя і монотеїзму є предметом суперечок, як серед антропологів, так і серед істориків релігій. Тим не менше, більшість вчених і дослідників все ж схиляються до того, що спочатку виник політеїзм, який потім переріс в єдиного Бога. У Біблії ж політеїзм - це зрада єдиного Бога, і ототожнюється він з язичництвом.

Було б помилкою вважати, що багатобожжя в наші дні повністю переродилося. Звичайно, сучасних політеїстами не так багато, і їх вірування придбали не настільки яскраву форму, як в давнину, однак політеїзм - це той тип релігії, який ніколи не вичерпає себе і завжди буде знаходити своїх прихильників.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!