Ти тут

Книга про віру: що таке ікона для православного християнина

Говорячи про те, що таке ікона, слід зауважити, що це перш за все книга про віру. Її мова - це фарби і лінії, за допомогою яких розкривається моральність і догми літургійного вчення Церкви. Чим чесніше і винищує справедливішого живе православний християнин, тим зрозуміліше мову ікони його душі!

Відео: Фільми.Православіе

Що таке ікона

З давньогрецької мови це слово перекладається як зображення, або образ. Ікона являє собою священний лик Господа, Божої Матері, святих і ангелів. Пишуться вони художниками на особливим чином підготовлених дерев`яних дошках і в суворій відповідності з іконописних каноном. що таке іконаЗ`ясуємо, ніж іконопис відрізняється від живопису. Будь-художник, коли береться за пензель, ставить за мету зобразити всю красу і краси навколишнього нас з вами світу: людського тіла, рослин, тварин, неба і сонця… І найголовніше, погляд художника при цьому завжди суб`єктивний. Але тільки не у випадку з іконами! У них немає природних красот - гір, архітектури, дерев, немає в них і сонця і дощу. Будь-яке простір - це сяюче золото, на тлі якого представлені лики святих, відбиті від реального світу блиском цього золота. Адже що таке ікона? Це не просто освячена картина, це - священний предмет. Не плутайте ці поняття! Лик, зображений на ній, отримує своє ім`я через надписание, ніж ікона і сходить до того прообразу, який на ній зображений, стаючи причетною його благодаті. При цьому якщо ви будете поводитися з нею недбалим і негідним чином, то в першу чергу образити не живопис, а її прототип - Того, Чиє ім`я вона носить! Порівнюючи іконопис з живописом, слід звернути увагу на те, що виставка ікон та виставка картин - це далеко не одне й те саме захід, оскільки кожне з них переслідує свою власну мету.



Що таке ікона від Луки?



Церковний переказ свідчить, що найперша ікона Спасителя Ісуса Христазначення ікон з`явилася ще при Його життя на землі серед людей. Це той самий образ, відомий нам під назвою «Нерукотворний Спас». найперші ікони образу Божої Матері церковний переказ відносить до святого євангеліста Луки. Сьогодні в Руської Православної Церкви їх знаходиться приблизно десять. Треба думати, що належать вони Луці не тому, що були написані саме їм (жодна з ікон, написаних Лукою, не збереглася до наших днів), а як копії з його оригіналів.

Відео: Ікона. "святі зображення"

Значення ікон в нашому житті

Це наші молитви, виражені в святих образах. Розуміються вони теж тільки через молитви, оскільки розраховані на щиро віруючу людину, що постає перед ними в своїх молитвах. виставка іконЛики святих, зображені на іконах, цілком і повністю відповідають уявленням віруючих про те, як виглядає Господь. Цим пояснюється, що таке ікона з точки зору її значення, адже на кожній з них зображено обличчя певного святого або святих. Кожен з святих позначає для тієї чи іншої людини щось своє: комусь вони допомагають очистити душу від гріхів, комусь - в любові і успіху. Але найголовніше - це віра. Без неї - нікуди! Ікона для віруючої людини - це єднальна «нитка» з самим Господом Богом…

Сьогодні дуже багато людей вважають себе атеїстами. Створюється враження, що не вірити в Бога - це якась нова мода, ну да ладно, справа не в цьому. Кому б кожен з нас ні поклонявся (своєму якомусь богу на релігійних зібраннях сумнівного змісту або єдиного Господа, відвідуючи храми і церкви), потрібно пам`ятати, що ікона - це справжнє надбання культури людської!

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!