Ти тут

Боги єгипту

Боги Єгипту і богині займають велике місце в давньоєгипетській міфології. Сотні відомостей про них, які дійшли до нас, дозволяють доторкнутися до історії, дізнатися більше про дивну країну, що приховує багато загадок.

Міфологія цієї держави має свої відмітні риси. Перш за все, вона характеризується поділом на місцеві божества і общеегіпетскіе. Місцеві боги Єгипту ставилися тільки до певної місцевості і були не тільки у головних міст або областей-номів, а й у менш значущих, а також у населених пунктів. Культи цих божеств зародилися в формі тотемізму ще в доісторичний період. Вони існували багато тисячоліть і зникли разом з давньоєгипетської релігією.

Боги Єгипту, описані в стародавній літературі, зазнавали суттєвих змін. Так, поступово місцеві божества замінялися общеегіпетской. Це відбувалося в міру того, як культ областей-номів з якихось причин ставав загальнодержавним. Боги Єгипту і абстрактні поняття, які стосуються міфологічним текстам, а також божества космогонічних міфів дозволяють нам простежити всю історію міфології країни.

Родоначальником всього божественного в релігії Єгипту є бог Атум. За давньою легендою він виник з хаосу і був творцем першої божественної пари - Шу і Тефнут. Шу уособлював простір, що розділяє небо і землю. Це була перша пара богів в Стародавньому Єгипті. Вони породили Нут - Небо і богиню Неба, а також Геба - бога Землі, який був втіленням всього існуючого на планеті.

Подання древніх єгиптян зводилося до того, що Нут перебувала нагорі, Геб - внизу, а Тефнут і Шу між ними. Від пари Нут і Геба відбулися ще дві пари, які також уособлювали Давній Єгипет. Боги поступово населяли цю країну, і наступними стали Осіріс і Ісіда, Нефтида і Сетх.

Відео: Боги Єгипту



Найважливіші фігури Єгипетського пантеону - це Ісіда і Осіріс (бог рослинності). Згідно з легендою він з`явився на світло першим серед п`яти божеств. За ним в послідовності народилися Хор Старший і Сетх, а також єгипетські богині Ісіда і Нефтида.

Осіріс і Ісіда, будучи ще в утробі матері, полюбили один одного. Після того як Осіріс подорослішав, він став справедливим правителем свого народу і дбав про її культуру. За часів його мандрів правителькою ставала його дружина. Заздрісний брат Сетх вирішив вбити Осіріса. Останки його розкидав по всьому Єгипту. Ісіда тіло чоловіка зібрала і, поховавши його, народила незабаром сина Хору, який в війни проти вбивці батька здобув перемогу.

Осіріс став у єгиптян символом гине і воскресає природи, Ісіда - символом подружньої вірності та материнства. Сетх - був богом Зла.



Важливе місце відводилося богу сонця і світла - Ра. Вдень він освітлював небо, а вночі боровся з силами темряви і хаосом, перемагаючи їх. Щоранку, повертаючись на небесне склепіння, він символізував світло. Його символ є хрест.

Відео: Боги Єгипту - Трейлер (дубльований) 1080p

Бог Тог - ідеал мудрості, правди і розуму, уособлював кращі боку людської природи. Він допомагав Ра в боротьбі, а символом його була Місяць.

Хор (Гор) - був одним з головних єгипетських богів. Божественний орел був його уособленням. Він був супутником Ра і Тога і боровся з Сетхом. Сонячний диск іноді був його символом. Дружина Хору була богинею веселощів, любові, музики і танцю, звали її Хатхор.

Відео: Топ 10 БОГОВ ЕГИПТА

Анубіс - бог потойбічного світу, зображувався у вигляді людини з шакалом головою.

Бог Амон - божество вітру і повітря, яке давало життя всьому. Для єгипетських фараонів він був божественним батьком. Його вважали оживляючим духом і великої живою душею, що стоїть над усіма богами. Він був захисником знедолених і пригноблених. Його дружина - богиня Амаунет.

Відео: Боги Єгипту

Бог Себек в образі крокодила був одним з головних в пантеоні. Його благали про лікування від хвороб, зверталися до нього і в важких ситуаціях, в потойбічному світі він дбав про долю покійних. Його дружина - богиня Себекет зображувалася з головою лева.

Це невелика частина пантеону, але були й інші єгипетські богині і боги, безліч місцевих божеств: Аха, Біс, Патекі, Хіт й ін. Вони захищали будинок, людей і тварин хвороб, зла, небезпек. Їх зображували карликами, бородатими і кривими чоловічками.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!