Ти тут

Бог мудрості, який навчив людей письму, - той

Самою інтелігентної парою в єгипетській міфології є Той, бог мудрості, який навчив людей письму, і його дружина Маат, богиня істини і порядку. Джехуті (друге ім`я Тота) - дуже древній бог. Він згадується в додинастичний періоді - 5000-3100 рр. до нашої ери.

Відео: Мрія: йти чи за мрією _ не пізно щось міняти? Вправа

Час великих династій

бог мудрості навчив людей письмуВ цей же часовий відрізок в Стародавньому Єгипті з`являється писемність, найраніші пам`ятки якої відносяться до 3400 року до нашої ери. Протягом часу, що відноситься до династическому періоду, сама міфологія Давнього Єгипту дуже змінювалася. Кожна приходила до влади династія встановлювала культ божества, покровительствовавшего їхньому роду. Так, V династія Стародавнього царства визнавала верховним божеством бога сонця Ра, на зміну якому прийшов бог простору і повітря Амон, а потім бог мертвих - Осіріс. Бог мудрості, який навчив людей письму, був відомий задовго до перерахованих вище верховних божеств.

Відео: Коран: Сура 96 "Аль-Аляка" (Згусток крові)

найдавніший бог

Згідно з деякими джерелами, Той був Атланті, що володіє всіма знаннями загиблої цивілізації Атлантиди. Стверджують, що він був обожненим царем Єгипту в «епоху царювання Богів». Тобто дуже давно, за десятки тисячоліть до нашої ери. Крім того, згідно з деякими даними, саме цей давньоєгипетський бог мудрості побудував Велику піраміду в Гізі, де і сховав стародавні літописи атлантів. Як його тільки не називають - і ватажком семи єгипетських мудреців, і Гермесом Тріждивелічайшій, який написав за легендою близько 36 тисяч книг, в яких міститься вся мудрість світу.

Образ, що вмістив багатьох



бог мудрості в стародавньому ЄгиптіЧомусь елліни проводили аналогії між Тотом і своїм божеством Гермесом, хоча останній був посланником богів і покровителем торгівлі. Але іноді Гермеса порівнюють з Прометеєм в сфері навчання людства наук і навичкам. І тут можна знайти багато спільного між Тотом і Прометеєм. Бог мудрості, який навчив людей письму в Стародавньому Єгипті, перегукується з образом титана, навчив грамоті своїх одноплемінників, древніх греків. Крім того, образ Тота має багато спільного з давньогрецької богинею мудрості Афіною Паладій. Деякі схожі риси можна знайти у Джехуті і Аїда, правителя підземного царства Стародавньої Греції. І хоча в Даутов, потойбічному світі древніх єгиптян, царями були спочатку Анубіс, пізніше Осіріс, Той мав до померлих найбезпосередніше відношення.

суд Осіріса

древні єгипетські богиВін вів їм облік, так як завжди разом з дружиною був присутній на суді Осіріса. Бог мудрості, який навчив людей письму, особистий секретар Ра, завжди зображав з ним поруч в Турі вічності (або Турі мільйонів років), вів облік і класифікацію душ померлих. У Маат на суді були свої обов`язки. Вона важила серця людей, що відійшли в інший світ. Причому на одну чашу терезів клали серце небіжчика, на іншу - статуетку самої Маат. Рівновага означало, що людина є праведником і гідний давньоєгипетського раю - вічного блаженства на очеретяних полях Іару.

Відео: Альберт Ейнштейн в дитинстві

творець часу



давньоєгипетський бог мудрості

Віддавали Тоту данину і як богу часу, тому що саме йому приписують створення року з 365 днів, 5 з яких він нібито виграв у кістки. Ця дуже цікава версія, так як саме в ці додані дні були народжені Осіріс, Сет, Нефтида, Хоруру і Ісіда. За легендою, їх матері, богині Нут, було заборонено народжувати протягом усього року, що складався з 360 днів. Той, додавши виграні дні, зробив рік повноцінним, а Нут подарував щастя материнства. Таким чином, бог мудрості в Стародавньому Єгипті забезпечив появу на світ головних богів давньоєгипетського пантеону. Рік він розбив на місяці, їх - на дні і тижні, і так далі. Він вів облік часу і події, які відбувалися. У великих кількостях він винаходив повсякденні і релігійні обряди, тобто облаштовував життя людей. Перейнявшись тим, що обсяг відомостей, що викладається ним людству, вмирає з їх відходом в інший світ, бог мудрості в єгипетському пантеоні вирішив навчити людей писемності і таким чином забезпечити передачу накопичених знань з покоління в покоління. А потім він ознайомив людство з усіма точними науками. Його вважають організатором всієї інтелектуальної життя Стародавнього Єгипту.

Бог-чеснота

бог мудрості в єгипетському пантеоні

Відео: Пророцтва про Явище Матері Світу. частина 5

Чи не перелічити його добрих справ і обов`язків. Вважають, що Той пов`язаний з приливами Нілу, що саме він повернув з Нубії до Єгипту Тефнут, богиню вологи і вологого повітря, роси, дощу і родючості, забезпечивши таким чином розквіт єгипетської природи. Вважають його і богом вищої магії, письменництва і музики. Напевно, всім, чим відрізняється людина від тварини, відав бог Тот. Всі види знань і творчості знаходилися в його єпархії. Він досконалий і позитивний бог, ніж теж дуже сильно нагадує Прометея, не вчиняла ніяких подвійних вчинків. Бог мудрості в Стародавньому Єгипті зазвичай зображується людиною, у якого на плечах голова ібіса. Як вважають вчені, саме лісового ібіса - птиці, майже зниклої зараз. Нікому не відомо, чому стародавні єгиптяни для символу мудрості був обраний саме ібіс. Є припущення, що через пір`я, які служили для письма. Дуже часто цього бога зображують з павіаном. В руках, як правило, Той тримає дощечку для письма, що зовні нагадує палітру.

великий пантеон

стародавні єгипетські боги істотно відрізняються від інших богів античного світу. Наприклад, кожен з них мав по п`ять імен, які могли змінюватися протягом доби. Вони не контактували з людьми, не мали чітких завдань і функцій, тобто вони були більш абстрактними, ніж, скажімо, жителі Олімпу. У єгипетському пантеоні багато богів, перелік їх займе не одну сторінку. Існує безліч списків, де головні стародавні єгипетські боги представлені в кількості від 13 до 18 суб`єктів. Це Ра і Амон, Анубіс і Осіріс, Атон та Гор, Тот та Хнум, Сет, Пта і Себек. Крім того, в список «головних» входять богині Ісіда і Хатор.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!