Ти тут

Боги індії

Друге тисячоліття до н. е. було часом, коли на території Індії співіснували племена аріїв і вихідців з Ірану. Тому мови і культура двох народів виявилися в тісному зв`язку, що відбилося в мові, культах і релігії. Створення ведійської міфології відноситься до цього періоду, що відбилося в пам`ятнику індійської літератури Рігведа, в якому зібрано більше тисячі гімнів, присвячених богам.

Як і в античній міфології, боги Індії підпорядковувалися патріархату. На чолі пантеону стояв Дьяус, він був божеством неба і небесного світла. Однак в Рігведі його культ вже був в стані згасання. Всього в ведийском пантеоні налічувалося тридцять три божества. Частина їх проживала на Землі, а решту мешкала на Небі, третя вважалася універсальною.

Пізніші гімни верховним богом називають Варуну. Він був суддею, грізним карателів людей за гріхи. У міфології Рігведи главою пантеону названий Індра - бог громовержець, який переміг дракона Вритру, який погрожував пожерти всесвіт. Інші, найбільш шановані Боги Індії, описані в культі Рігведи, це Бог вогню Агні, божество священного напою Сома. Крім них в пантеон входили божества, що уособлювали природні явища: Бог сонця Сурья, богиня зорі Ушас, брати-близнюки Ашвини, які асоціювалися з сутінками вечірніми і досвітніми.

Відео: ?????? Індія. Країна безлічі богів



У Рігведі знайшла відображення найраніша стадія створення міфів, коли обожнювалися стихії. Так, боги Стародавній Індії ділилися на дві групи: асури і деви. Перші мешкали в повітряних сферах і пізніше стали сприйматися як антропоморфні ворожі людині стихії. Девамі називали богів.

До Поздневедійская літературних пам`яток відносять Яджурведи, Атхарваведа і цикл Брахман. У них отримали свій розвиток і еволюцію релігійні уявлення тієї епохи. На перший план було висунуто богтворец Праджапаті. Він називався творцем всесвіту і батьком богів. Поступово змінювалася роль інших божеств, можливо, запозичених з неарійських культів. Вішну - один з них. У брахманів його ім`я пов`язували з міфологією сонця і обрядом жертвопринесення. Божество Рудра, який пізніше отримав ім`я Шива, увібрав в себе архаїчні риси більш ранніх культів народів, що мешкали в Індії до приходу аріїв.



У них не було спеціальних храмів. Для особливих церемоній, яких вимагали боги Індії, споруджувалися вівтарі. Часом, вони набували найхимерніші обриси. Наприклад, у вигляді птаха. На них проводилися жертвопринесення. У пізніх ведах змінилося ставлення до обрядів. Тепер вважалося, що боги безсилі перед жерцем, чиї дії мають магічне значення. Жерців називали земними богами.

Коли прийшли нові боги Індії Вішну і Шива, роль Індри умалилась, він відійшов на другий план. Змінилося значення і інших ідолів. Варуна став богом земних і атмосферних вод, Сома перетворився в бога місяця. Деякі з другорядних (старого пантеону) зовсім забуті.

Відео: [Боги Індії] Калі

В кінці водійського періоду виникло вчення про карму. Згідно з ним кількість добрих і злих справ, вчинених за своє життя людиною, здатне вплинути на його переродження. Душа потрапляє після смерті в рай чи пекло, а потім вселяється в іншу живу істоту. Так пояснювалося становище людини в суспільстві: покарання за гріхи минулого життя чи покарання за добрі справи. Коло перероджень стосувався не тільки людей, а й богів.

З часів Брахман виникла ідея космічного могутності, яке може придбати людина, віддаючись аскетичним катуванням плоті і подвижництву. Так в міфології з`явилася сила, ворожа ідолам. Новий бог - Брахма, прийшов на зміну Поздневедійская чолі пантеону Праджапаті. Значення Шиви і Вішну зросла, а Індра, хоч і вважався «царем богів», перейшов на підлегле становище. У пізніх ведах з`явився Яма, людина, яка після смерті зміг відкрити дорогу в загробне царство і став там царем.

Архаїчність ведійської міфології і мови, допомагають вивчити минуле всіх індоєвропейських народів і існуючу між ними глибинний зв`язок. При цьому Індія, боги її, залишаються предметом невгасаючого інтересу до цього дня.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!